Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 cebule,
- czerwona papryka,
- 2 cytryny,
- 4 łyżki oliwy,
- 400 g piersi kurczaka,
- łyżeczka curry,
- pieprz,
- sól,
- 200 ml bulionu drobiowego,
- 200 ml mleczka kokosowego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 350 g makaronu, np. spaghetti,
- 50 g wiórków kokosowych,
- orzeszki ziemne.
Przygotowanie:
Kurczak po indyjsku kusi nietypową kombinacją smaków - miesza się tu aromat kokosa, curry i papryki. Choć przepisów na kurczaka jest wiele, ten z pewnością warto wypróbować na obiad.
Zobacz jak zrobić kurczaka po indyjsku:
- Cebulę pokrój drobniutko.
- Paprykę umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój w paski.
- Cytrynę sparz. Z jednej zetrzyj skórkę, wyciśnij sok. Drugą pokrój na cząstki, potem na małe kawałki.
- Piersi kurczaka umyj i pokrój na cieniutkie paski.
- Na rozgrzanej oliwie przesmaż kurczaka.
- Dodaj cebulę, paprykę i kawałki cytryny, duś wszystko razem.
- Dopraw curry i pieprzem. Jeśli lubisz smak curry, dodaj go więcej niż w przepisie.
- Bulion wymieszaj ze skórką startą z cytryny, z mleczkiem kokosowym i sosem sojowym, podlej kurczaka.
- Gotuj, intensywnie mieszając, aż sos zgęstnieje.
- Dopraw sokiem z cytryny.
- Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
- Podawaj z kurczakiem. Kurczaka po indyjsku posyp uprażonymi orzeszkami i wiórkami kokosowymi.
Kurczaka po indyjsku możesz podać także z ryżem. Zamiast przypraw w podanych proporcjach, możesz też wykorzystać własną lub gotową mieszankę garam masala.
Artykuł został pierwotnie opublikowany 15.11.2016.
Zobacz inne przepisy na dania z kurczakiem:
Kurczak w sosie curry
Tarta z kurczakiem
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym