Dania z batatów - 12 pomysłów na to, co zrobić z batatów

Pieczone bataty fot. Adobe Stock
Dania z batatów najczęściej doprawiane są wędzoną papryką, tymiankiem i oregano. Możesz upiec je w piekarniku razem z aromatycznym, warzywnym farszem albo przygotować pożywną zupę krem.
Małgorzata Machnicka / 21.01.2021 14:06
Pieczone bataty fot. Adobe Stock

Najpopularniejszym daniem z batatów są frytki, kotlety i zupa krem. Możesz z nich przyrządzić także zapiekankę albo po prostu zapiec je z różnymi dodatkami.

Te słodkie ziemniakami są również świetną alternatywą dla typowych kartofli - w dodatku mają bardzo niski indeks glikemiczny. 

Spis treści:

  1. Frytki z batatów
  2. Zupa z batatów
  3. Gnocchi z batatów
  4. Zapiekanka z batatów
  5. Pieczone bataty
  6. Faszerowane bataty
  7. Kotlety z batatów

Przepis na frytki z batatów

Składniki:

  • 400 g batatów,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej,
  • 1 łyżeczka papryki ostrej,
  • 6 łyżek oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
  2. Bataty obierz ze skórki i pokrój na paski.
  3. Przełóż do miski, dodaj oliwę i wszystkie przyprawy razem z solą i pieprzem.
  4. Wymieszaj dokładnie całość i wyłóż na blaszkę do pieczenia.
  5. Piecz przez 25 minut z termoobiegiem.
  6. Frytki z batatów podawaj z sosami na bazie jogurtu np. tzatziki.

frytki z batatów przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na zupę z batatów

Składniki:

  • 700 g batatów,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 1 mały seler,
  • 1 pietruszka,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • świeże oregano (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku na maśle podsmaż cebulę. Dodaj ząbki czosnku, seler i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki oraz bataty obrane i pokrojone w kostkę. 
  2. Po krótkim przesmażeniu zalej całość bulionem i dodaj wszystkie przyprawy.
  3. Gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
  4. Zmiksuj całość na gładki krem.
  5. Zupę z batatów podawaj ze śmietaną i świeżym oregano.

zupa z batatów przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na gnocchi z batatów

Składniki:

  • 600 g batatów,
  • 1 jajko,
  • 175 g mąki pszennej,
  • pęczek pietruszki,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty umyj i ugotuj w dużej ilości wody przez 20 minut. Odcedź, opłucz krótko pod zimną wodą i obierz ze skórki.
  2. Przetrzyj na gładką masę i odstaw do ostygnięcia na 10-20 minut.
  3. Masę z batatów podsyp łyżeczką soli, dodaj jajko, mąkę i posiekaną pietruszkę i zagnieć na gładką masę.
  4. Na stolnicy wysypanej mąką formuj podłużne wałeczki o średnicy ok. 2 cm i tnij je na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko spłaszcz widelcem. 
  5. Dużą ilość posolonej wody wlej do rondla i doprowadź do wrzenia.
  6. Gnocchi wrzucaj porcjami na lekko gotującą się wodę na ok. 5 minut. Kiedy wypłyną, wyjmuj łyżką cedzakową i osusz na ręczniku papierowym.
  7. Gnocchi z batatów podawaj ze świeżą rukolą i tartym parmezanem.

gnocchi z batatów przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na zapiekankę z batatów

Składniki:

  • 700 g batatów,
  • 4 łyżeczki oliwy,
  • 200 g owczego sera,
  • 60 g orzeszków piniowych,
  • sok z 1 limonki,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • natka pietruszki,
  • folia aluminiowa,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
  2. Bataty obierz i pokrój na plastry o grubości 1 cm. 
  3. Oliwę dopraw solą i pieprzem, dodaj tymianek, paprykę i obtocz w niej bataty.
  4. Ułóż bataty w formie na zapiekankę, przykryj folią aluminiową i piecz przez 20 minut.
  5. Wyjmij zapiekankę z piekarnika i usuń folię.
  6. Posyp pokruszonym serem owczym i orzeszkami piniowymi.
  7. Piecz przez kolejnych 10 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej.
  8. Zapiekankę z batatów tuż przed podaniem skrop sokiem z limonki. 

zapiekanka z batatów przepisfot. Adobe Stock

Przepis na pieczone bataty

Składniki:

  • 4 bataty,
  • 1 limonka,
  • 1 papryczka chilli,
  • 150 g sera mozzarella,
  • 20 g imbiru,
  • 2 łyżeczki miodu,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 pęczek pietruszki,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty umyj i gotuj przez 10 minut.
  2. Z limonki zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij.
  3. Papryczkę chilli drobno pokrój, imbir obierz i zetrzyj na tarce. 
  4. Sok z limonki, imbir i papryczkę chilli wymieszaj z 1 łyżeczką miodu. 
  5. Podgotowane bataty przetnij na pół i posmaruj marynatą.
  6. Połącz połówki, owiń folią aluminiową i piecz przez 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza. 
  7. Suszone pomidory posiekaj razem z czosnkiem. Dodaj skórkę z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą mozzarellę, oliwę i 1 łyżeczkę miodu.
  8. Bataty wyjmij z folii, z każdej połówki wyjmij nieco miąższu i wymieszaj go z wcześniej przygotowanym farszem. Ponownie napełnij połówki i wstaw jeszcze na 5 minut na piekarnika. 
  9. Pieczone bataty podawaj z ulubionym sosem.

pieczone bataty przepisfot. Adobe Stock

Przepis na bataty faszerowane

Składniki:

  • 3 duże bataty,
  • 200 g ugotowanej cieciorki,
  • 1 cebula,
  • 200 g ugotowanej kaszy kuskus,
  • 50 ml sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • natka pietruszki,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Umyj bataty, ale ich nie obieraj. Każdy z nich przekrój na pół i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz przez 45 minut.
  2. W tym czasie przygotuj farsz - na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę. Po 2 minutach dodaj czosnek, kaszę kuskus i cieciorkę.
  3. Dopraw całość sosem sojowym i wędzoną papryką.
  4. Upieczone bataty wyjmij z piekarnika. Z każdej połówki wybierz połowę miąższu i przełóż go do nadzienia na patelni. Wymieszaj.
  5. Nadzieniem z patelni wypełniej bataty i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut.
  6. Faszerowane bataty podawaj z sosem czosnkowym.

bataty faszerowane przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na kotlety z batatów

Składniki:

  • 500 g batatów,
  • 200 g ugotowanej kaszy bulgur,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała cebula,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • sezam (do podania),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Bataty umyj, ale ich nie obieraj. Każdy z nich przekrój na pół.
  2. Ułóż je na blaszce do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza. 
  3. Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do blendera. Zmiksuj na gładką masę.
  4. Dodaj kaszę, drobno posiekaną cebulę, czosnek, jajko i bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy.
  5. Formuj niewielkie kotlety i smaż na patelni po 3 minuty z każdej strony, a następnie wstaw do piekarnika na 10 minut.
  6. Kotlety z batatów podawaj oprószone sezamem.

kotlety z batatów przepis
fot. Adobe Stock

Więcej przepisów na dania z batatów:

Jakie owoce jedzą w Indonezji?
Jakie owoce jedzą w Indonezji?
Dobry klimat na wielu indonezyjskich wyspach sprawia, że owoce rosną tu obficie i są naprawdę pyszne. Dodaje się je do deserów i do dań obiadowych.
Jaka jest kuchnia wenezuelska?
Jaka jest kuchnia wenezuelska?
Kuchnia wenezuelska jest pełna smaku i aromatu, a przy tym naprawdę sycąca. Odnajdą się w niej wszyscy ci, którzy lubią porządnie zjeść.
Prosty i szybki przepis na frytki z batatów z piekarnika: wystarczą tylko 4 składniki i zdrowa przekąska gotowa
Prosty i szybki przepis na frytki z batatów z piekarnika: wystarczą tylko 4 składniki i zdrowa przekąska gotowa
Jak zrobić frytki z batatów? Oto przepis na zdrową przekąskę, którą przygotujesz bez większego wysiłku. Domowe frytki z batatów świetnie smakują samodzielnie, ale także jako dodatek do obiadu. Lubi także towarzystwo gęstych sosów i dipów. Najlepiej przygotować je w piekarniku, będą wtedy pyszne i zdrowe.
Jak zrobić bataty? Zobacz przepis na wegetariańskie curry lub upiecz frytki!
Jak zrobić bataty? Zobacz przepis na wegetariańskie curry lub upiecz frytki!
Bataty czyli słodkie ziemniaki coraz częściej pojawiają się w naszych sklepach. Zobacz co i w jaki sposób z nich przygotować.
Pieczone bataty - przepis video Kasi Bukowskiej
Pieczone bataty - przepis video Kasi Bukowskiej
Lubisz klasyczne frytki? Z pewnością polubisz też pieczone bataty!

Redakcja poleca

REKLAMA