Najpopularniejszym daniem z batatów są frytki, kotlety i zupa krem. Możesz z nich przyrządzić także zapiekankę albo po prostu zapiec je z różnymi dodatkami.
Te słodkie ziemniakami są również świetną alternatywą dla typowych kartofli - w dodatku mają bardzo niski indeks glikemiczny.
Spis treści:
- Frytki z batatów
- Zupa z batatów
- Gnocchi z batatów
- Zapiekanka z batatów
- Pieczone bataty
- Faszerowane bataty
- Kotlety z batatów
Przepis na frytki z batatów
Składniki:
- 400 g batatów,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka papryki słodkiej,
- 1 łyżeczka papryki ostrej,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza.
- Bataty obierz ze skórki i pokrój na paski.
- Przełóż do miski, dodaj oliwę i wszystkie przyprawy razem z solą i pieprzem.
- Wymieszaj dokładnie całość i wyłóż na blaszkę do pieczenia.
- Piecz przez 25 minut z termoobiegiem.
- Frytki z batatów podawaj z sosami na bazie jogurtu np. tzatziki.
fot. Adobe Stock
Przepis na zupę z batatów
Składniki:
- 700 g batatów,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 1 mały seler,
- 1 pietruszka,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki masła,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- świeże oregano (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku na maśle podsmaż cebulę. Dodaj ząbki czosnku, seler i pietruszkę pokrojone na mniejsze kawałki oraz bataty obrane i pokrojone w kostkę.
- Po krótkim przesmażeniu zalej całość bulionem i dodaj wszystkie przyprawy.
- Gotuj około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Zmiksuj całość na gładki krem.
- Zupę z batatów podawaj ze śmietaną i świeżym oregano.
fot. Adobe Stock
Przepis na gnocchi z batatów
Składniki:
- 600 g batatów,
- 1 jajko,
- 175 g mąki pszennej,
- pęczek pietruszki,
- 2 łyżeczki oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bataty umyj i ugotuj w dużej ilości wody przez 20 minut. Odcedź, opłucz krótko pod zimną wodą i obierz ze skórki.
- Przetrzyj na gładką masę i odstaw do ostygnięcia na 10-20 minut.
- Masę z batatów podsyp łyżeczką soli, dodaj jajko, mąkę i posiekaną pietruszkę i zagnieć na gładką masę.
- Na stolnicy wysypanej mąką formuj podłużne wałeczki o średnicy ok. 2 cm i tnij je na kawałki o grubości ok. 1,5 cm. Każdy lekko spłaszcz widelcem.
- Dużą ilość posolonej wody wlej do rondla i doprowadź do wrzenia.
- Gnocchi wrzucaj porcjami na lekko gotującą się wodę na ok. 5 minut. Kiedy wypłyną, wyjmuj łyżką cedzakową i osusz na ręczniku papierowym.
- Gnocchi z batatów podawaj ze świeżą rukolą i tartym parmezanem.
fot. Adobe Stock
Przepis na zapiekankę z batatów
Składniki:
- 700 g batatów,
- 4 łyżeczki oliwy,
- 200 g owczego sera,
- 60 g orzeszków piniowych,
- sok z 1 limonki,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- natka pietruszki,
- folia aluminiowa,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza.
- Bataty obierz i pokrój na plastry o grubości 1 cm.
- Oliwę dopraw solą i pieprzem, dodaj tymianek, paprykę i obtocz w niej bataty.
- Ułóż bataty w formie na zapiekankę, przykryj folią aluminiową i piecz przez 20 minut.
- Wyjmij zapiekankę z piekarnika i usuń folię.
- Posyp pokruszonym serem owczym i orzeszkami piniowymi.
- Piecz przez kolejnych 10 minut w tej samej temperaturze, co wcześniej.
- Zapiekankę z batatów tuż przed podaniem skrop sokiem z limonki.
fot. Adobe Stock
Przepis na pieczone bataty
Składniki:
- 4 bataty,
- 1 limonka,
- 1 papryczka chilli,
- 150 g sera mozzarella,
- 20 g imbiru,
- 2 łyżeczki miodu,
- 10 suszonych pomidorów,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 pęczek pietruszki,
- 1 łyżka oliwy,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bataty umyj i gotuj przez 10 minut.
- Z limonki zetrzyj skórkę, a sok wyciśnij.
- Papryczkę chilli drobno pokrój, imbir obierz i zetrzyj na tarce.
- Sok z limonki, imbir i papryczkę chilli wymieszaj z 1 łyżeczką miodu.
- Podgotowane bataty przetnij na pół i posmaruj marynatą.
- Połącz połówki, owiń folią aluminiową i piecz przez 20 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
- Suszone pomidory posiekaj razem z czosnkiem. Dodaj skórkę z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, startą mozzarellę, oliwę i 1 łyżeczkę miodu.
- Bataty wyjmij z folii, z każdej połówki wyjmij nieco miąższu i wymieszaj go z wcześniej przygotowanym farszem. Ponownie napełnij połówki i wstaw jeszcze na 5 minut na piekarnika.
- Pieczone bataty podawaj z ulubionym sosem.
fot. Adobe Stock
Przepis na bataty faszerowane
Składniki:
- 3 duże bataty,
- 200 g ugotowanej cieciorki,
- 1 cebula,
- 200 g ugotowanej kaszy kuskus,
- 50 ml sosu sojowego,
- 1 łyżeczka papryki wędzonej,
- natka pietruszki,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Umyj bataty, ale ich nie obieraj. Każdy z nich przekrój na pół i wstaw do nagrzanego do 190 stopni piekarnika. Piecz przez 45 minut.
- W tym czasie przygotuj farsz - na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę. Po 2 minutach dodaj czosnek, kaszę kuskus i cieciorkę.
- Dopraw całość sosem sojowym i wędzoną papryką.
- Upieczone bataty wyjmij z piekarnika. Z każdej połówki wybierz połowę miąższu i przełóż go do nadzienia na patelni. Wymieszaj.
- Nadzieniem z patelni wypełniej bataty i wstaw ponownie do piekarnika na 10 minut.
- Faszerowane bataty podawaj z sosem czosnkowym.
fot. Adobe Stock
Przepis na kotlety z batatów
Składniki:
- 500 g batatów,
- 200 g ugotowanej kaszy bulgur,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 mała cebula,
- 2 łyżki bułki tartej,
- sezam (do podania),
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Bataty umyj, ale ich nie obieraj. Każdy z nich przekrój na pół.
- Ułóż je na blaszce do pieczenia i piecz przez 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
-
Pokrój na mniejsze kawałki i włóż do blendera. Zmiksuj na gładką masę.
-
Dodaj kaszę, drobno posiekaną cebulę, czosnek, jajko i bułkę tartą oraz wszystkie przyprawy.
-
Formuj niewielkie kotlety i smaż na patelni po 3 minuty z każdej strony, a następnie wstaw do piekarnika na 10 minut.
-
Kotlety z batatów podawaj oprószone sezamem.
fot. Adobe Stock
Więcej przepisów na dania z batatów: