Pieczony kurczak fot. Adobe Stock

Jak zrobić kurczaka pieczonego? Z cytryną, ziołami lub na butelce

To świetny i prosty pomysł na obiad dla całej rodziny. Wystarczy kilka składników, aby pieczony kurczak zawsze smakował idealnie.
Weronika Kwaśniak / 06.09.2019 15:53
Pieczony kurczak fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Kurczak pieczony z cytrynami
  2. Wersja z papryką
  3. Z czosnkiem i ziołami
  4. Pieczony na butelce piwa

Kurczak pieczony z cytrynami

Składniki:

  • tuszka kurczaka o wadze około 1,5 kg,
  • 4 duże cytryny,
  • 4 ząbki czosnku,
  • mały pęczek tymianku,
  • 10 dag masła,
  • 150 ml białego wina,
  • łyżka miodu,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

  1. Miękkie masło połącz z połową posiekanego tymianku, solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, sokiem i skórką otartą z jednej cytryny.
  2. Marynatą natrzyj mięso. Kurczaka odstaw do lodówki na 6 godzin.
  3. Z cytryny usuń skórkę. Ułóż na blasze, nadziej ćwiartkami dwóch cytryn i pozostałym tymiankiem.
  4. Ostatnią cytrynę pokrój w plasterki, obłóż mięso.
  5. Wino wymieszaj z miodem, polej nim kurczaka.
  6. Piecz przez około 3 godziny w temperaturze 160 stopni C. Na 30 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 200 stopni C.
  7. Po wyjęciu z piekarnika, odstaw mięso na kwadrans.

W wersji z papryką

Składniki:

  • tuszka kurczaka o wadze około 1,5 kg,
  • kilka gałązek bazylii,
  • 3 kolorowe papryki,
  • 60 ml oliwy,
  • kurkuma,
  • słodka papryka w proszku,
  • sól morska,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie

  1. Oczyszczonego kurczaka ułóż w blaszce do pieczenia, do środka włóż cytrynę i 2 gałązki bazylii.
  2. Kurczaka posyp solą, kurkumą i pieprzem, natrzyj równomiernie oliwą.
  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni C.
  4. W trakcie pieczenia podlewaj mięso wytwarzającym się sosem.
  5. Po tym czasie posyp papryką w proszku, a kolorowe papryki pokrój na kawałki i ułóż na blaszce z kurczakiem.
  6. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze około 15 minut.

Z marynatą czosnkowo-ziołową

Składniki:

  • duży kurczak o wadze około 2 kg,
  • 1/4 szklanki oleju,
  • 1/2 pęczka posiekanego tymianku,
  • 3 posiekane ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki kurkumy,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • czubata łyżeczka słodkiej papryki,
  • płaska łyżeczka ostrej papryki,
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie

  1. Olej wymieszaj z tymiankiem, posiekanym czosnkiem, kurkumą, oregano, słodką i ostrą papryką, kolendrą, solą i pieprzem.
  2. Kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój wzdłuż na pół. Natrzyj powstałą marynatą, odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  3. Następnie kurczaka ułóż na blasze, podlej 1/4 szklanki wody i piecz 100-120 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, polewając kurczaka pieczonego powstałym sosem.

Kurczak pieczony w piwie
fot. Adobe Stock

Kurczak pieczony na piwie

Składniki:

  • tuszka kurczaka do 1,5 kg,
  • oliwa z oliwek,
  • zioła prowansalskie,
  • sól,
  • pieprz,
  • piwo jasne lub ciemne.

Przygotowanie

  1. Kurczaka dokładnie umyj i pozbądź się ewentualnych resztek piór.
  2. Butelkę z dowolnie wybranym piwem przełóż do gorącej wody, aby łatwiej zdjąć naklejkę i pozbyć się kleju.
  3. Kurczaka natrzyj solą i pieprzem od środka i z zewnątrz. Przełóż do lodówki na 2 godziny lub na całą noc.
  4. Odkapsluj butelkę i umieść na blasze do pieczenia. Nadziej kurczaka kuprem do dołu i zwiąż nogi, aby lepiej utrzymywał się w pionie. Polej oliwą z oliwek i posyp ziołami.
  5. Wstaw no nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 2 godziny.
  6. Po tym czasie delikatnie wyjmij i przełóż na półmisek. Sos powstały z kurczaka zlej do miseczki i polej kawałki mięsa tuż przed podaniem.

Zobacz też:
Przepis na idealną zapiekankę z kurczaka Pomysły na najlepszą karkówkę

Kurczak nadziewany wątróbką - przepis składniki i przygotowanie
Kurczak nadziewany wątróbką - przepis składniki i przygotowanie
Odświętny lub niedzielny obiad, który jest nie tylko pyszny, ale również wygląda bardzo efektownie! Oto kurczak nadziewany wątróbką!
Udka kurczaka z ajwarem - przepis składniki i przygotowanie
Udka kurczaka z ajwarem - przepis składniki i przygotowanie
Pikantne, o specyficznym posmaku... Przygotuj udka kurczaka z ajwarem!
Pierś kurczaka z morelą - przepis składniki i przygotowanie
Pierś kurczaka z morelą - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowy obiad ze słodkim akcentem: pierś kurczaka z morelą i miętą!
Szaszłyki pomidorowe - przepis składniki i przygotowanie
Szaszłyki pomidorowe - przepis składniki i przygotowanie
Możesz je przyrządzić na grillu lub w piekarniku!
Kurczak pieczony - przepis składniki i przygotowanie
Kurczak pieczony - przepis składniki i przygotowanie
Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny!