Spis treści
Kurczak pieczony z cytrynami
Składniki:
- tuszka kurczaka o wadze około 1,5 kg,
- 4 duże cytryny,
- 4 ząbki czosnku,
- mały pęczek tymianku,
- 10 dag masła,
- 150 ml białego wina,
- łyżka miodu,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
- Miękkie masło połącz z połową posiekanego tymianku, solą, pieprzem, czosnkiem, papryką, sokiem i skórką otartą z jednej cytryny.
- Marynatą natrzyj mięso. Kurczaka odstaw do lodówki na 6 godzin.
- Z cytryny usuń skórkę. Ułóż na blasze, nadziej ćwiartkami dwóch cytryn i pozostałym tymiankiem.
- Ostatnią cytrynę pokrój w plasterki, obłóż mięso.
- Wino wymieszaj z miodem, polej nim kurczaka.
- Piecz przez około 3 godziny w temperaturze 160 stopni C. Na 30 minut przed końcem pieczenia zwiększ temperaturę do 200 stopni C.
- Po wyjęciu z piekarnika, odstaw mięso na kwadrans.
W wersji z papryką
Składniki:
- tuszka kurczaka o wadze około 1,5 kg,
- kilka gałązek bazylii,
- 3 kolorowe papryki,
- 60 ml oliwy,
- kurkuma,
- słodka papryka w proszku,
- sól morska,
- świeżo zmielony czarny pieprz.
Przygotowanie
- Oczyszczonego kurczaka ułóż w blaszce do pieczenia, do środka włóż cytrynę i 2 gałązki bazylii.
- Kurczaka posyp solą, kurkumą i pieprzem, natrzyj równomiernie oliwą.
- Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 60 minut w temperaturze 200 stopni C.
- W trakcie pieczenia podlewaj mięso wytwarzającym się sosem.
- Po tym czasie posyp papryką w proszku, a kolorowe papryki pokrój na kawałki i ułóż na blaszce z kurczakiem.
- Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze około 15 minut.
Z marynatą czosnkowo-ziołową
Składniki:
- duży kurczak o wadze około 2 kg,
- 1/4 szklanki oleju,
- 1/2 pęczka posiekanego tymianku,
- 3 posiekane ząbki czosnku,
- 1/2 łyżeczki kurkumy,
- łyżeczka suszonego oregano,
- czubata łyżeczka słodkiej papryki,
- płaska łyżeczka ostrej papryki,
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie
- Olej wymieszaj z tymiankiem, posiekanym czosnkiem, kurkumą, oregano, słodką i ostrą papryką, kolendrą, solą i pieprzem.
- Kurczaka opłucz, osusz papierowym ręcznikiem, przekrój wzdłuż na pół. Natrzyj powstałą marynatą, odstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Następnie kurczaka ułóż na blasze, podlej 1/4 szklanki wody i piecz 100-120 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, polewając kurczaka pieczonego powstałym sosem.
fot. Adobe Stock
Kurczak pieczony na piwie
Składniki:
- tuszka kurczaka do 1,5 kg,
- oliwa z oliwek,
- zioła prowansalskie,
- sól,
- pieprz,
- piwo jasne lub ciemne.
Przygotowanie
- Kurczaka dokładnie umyj i pozbądź się ewentualnych resztek piór.
- Butelkę z dowolnie wybranym piwem przełóż do gorącej wody, aby łatwiej zdjąć naklejkę i pozbyć się kleju.
- Kurczaka natrzyj solą i pieprzem od środka i z zewnątrz. Przełóż do lodówki na 2 godziny lub na całą noc.
- Odkapsluj butelkę i umieść na blasze do pieczenia. Nadziej kurczaka kuprem do dołu i zwiąż nogi, aby lepiej utrzymywał się w pionie. Polej oliwą z oliwek i posyp ziołami.
- Wstaw no nagrzanego piekarnika do 180 stopni Celsjusza na około 2 godziny.
- Po tym czasie delikatnie wyjmij i przełóż na półmisek. Sos powstały z kurczaka zlej do miseczki i polej kawałki mięsa tuż przed podaniem.
Zobacz też:
Przepis na idealną zapiekankę z kurczaka Pomysły na najlepszą karkówkę
Kurczak nadziewany wątróbką - przepis składniki i przygotowanie
Odświętny lub niedzielny obiad, który jest nie tylko pyszny, ale również wygląda bardzo efektownie! Oto kurczak nadziewany wątróbką!
Udka kurczaka z ajwarem - przepis składniki i przygotowanie
Pikantne, o specyficznym posmaku... Przygotuj udka kurczaka z ajwarem!
Pierś kurczaka z morelą - przepis składniki i przygotowanie
Nietypowy obiad ze słodkim akcentem: pierś kurczaka z morelą i miętą!
Szaszłyki pomidorowe - przepis składniki i przygotowanie
Możesz je przyrządzić na grillu lub w piekarniku!
Pikantny kurczak z kukurydzą - przepis składniki i przygotowanie
Z ziemniakami, pomidorami i czosnkiem!
Kurczak pieczony - przepis składniki i przygotowanie
Świetny pomysł na obiad dla całej rodziny!