Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 duże filety z kurczaka
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- pomidor
Na marynatę:
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- bazylia
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Zobacz przepis na szaszłyki pomidorowe!
- Mięso pokrój w paski.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Wymieszaj z pozostałymi składnikami marynaty.
- Paski mięsa włóż do miski z marynatą i odstaw na godzinę do lodówki.
- Pomidora pokrój, usuń nasiona.
- Mięso wyjmij z marynaty, posmaruj przecierem pomidorowym.
- Na każdym pasku połóż kawałek pomidora, zwiń w ślimak i nadziej na patyk do szaszłyków.
- Szaszłyki zawiń w folię aluminiową i piecz w piekarniku lub na grillu.
Zobacz więcej przepisów na grilla:
Sałatka z serem feta - przepis video
Ryby z grilla - przepis
Szaszłyki bałkańskie z grilla - przepis
Karkówka w piwie - przepis
Cevapcici - przepis na grilla