Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 75 dag filetu z piersi lub ud kurczaka
- łyżka mąki kukurydzianej
- olej
- sól
- pieprz
- cebula
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- puszka krojonych pomidorów
- chilli w proszku
- oregano
- 2 łyżki czarnych oliwek
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Mięso pokrój na większe kawałki.
2. Oprósz solą i pieprzem, wstaw na godzinę do lodówki.
3. Kawałki mięsa posyp mąką, obsmaż na oleju, zdejmij z patelni.
4. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
5. Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory i czosnek, duś ok. 5 minut.
6. Dodaj przyprawy i pokrojone oliwki oraz kawałki kurczaka.
7. Całość duś około 10 minut.
2. Oprósz solą i pieprzem, wstaw na godzinę do lodówki.
3. Kawałki mięsa posyp mąką, obsmaż na oleju, zdejmij z patelni.
4. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj.
5. Cebulę zeszklij na oliwie. Dodaj pomidory i czosnek, duś ok. 5 minut.
6. Dodaj przyprawy i pokrojone oliwki oraz kawałki kurczaka.
7. Całość duś około 10 minut.