Dieta śródziemnomorska - jadłospis na 5 dni, zasady, produkty, efekty
Dieta śródziemnomorska - jadłospis na 5 dni, zasady, produkty, efektymiesiąc temu
Dieta śródziemnomorska bazuje na warzywach, owocach, oliwie z oliwek i rybach. To dieta, która chroni serce, naczynia krwionośne i mózg. Jest nie tylko zdrowa, ale też smaczna i sycąca. Pozwoli schudnąć do 4 kg w miesiąc. Czytaj więcej
Jak gotować zupy na diecie? Poznaj przepisy na najlepsze niskokaloryczne zupy!
Jak gotować zupy na diecie? Poznaj przepisy na najlepsze niskokaloryczne zupy!rok temu
Zupy potrafią być bardzo zwodnicze, jeśli chodzi o wartość kaloryczną - w malutkiej miseczce wbrew pozorom kalorii może być całkiem sporo. Zupy są jednocześnie bardzo wartościowym posiłkiem, po który chętnie sięgamy w zimowe popołudnia. Jak sprawić aby zupa były niskokaloryczna? Czytaj więcej
Croquembouche – prosty tort robiący duże wrażenie
Croquembouche – prosty tort robiący duże wrażenie7 lat temu
Croquembouche to tradycyjny francuski tort wykonany z kilkudziesięciu oblanych karmelem i wypełnionych specjalnym kremem ptysiów, tworzących kształt stożka (piramidy). Jego nazwa wywodzi się od francuskich słów croque en bouche oznaczających „chrupkie w ustach”. Został stworzony pod koniec 1700 r. przez francuskiego cukiernika Antoine Careme. W krótkim czasie stał się jednym z popularniejszych tortów weselnych. Czytaj więcej
Kakao - odmiany i właściwości zdrowotne
Kakao - odmiany i właściwości zdrowotne7 lat temu
Kakao jest znane w Europie od XVI wieku. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z jego prozdrowotnych właściwości. Czy wiesz z iloma odmianami kakao możemy spotkać się w sklepach i jakie pozytywne skutki może mieć ta pradawna roślina? Czytaj więcej
Wiosenne pasty - idealne na kanapki
Wiosenne pasty - idealne na kanapki7 lat temu
Po okresie zimy i warzyw głównie ze słoiczka, sklepy i okoliczne targi zalewane są ogromem świeżych warzyw, owoców i ziół. Warto wykorzystać ten fakt i urozmaicić codzienne śniadania czy kolacje. Przedstawiamy serię przepisów na wiosenne pasty. Czytaj więcej
Jak zaserwować wielkanocny żurek?
Jak zaserwować wielkanocny żurek?7 lat temu
Z dodatkiem chrzanu, kaszy, białej kiełbasy, grochu, wędzonki czy śmietany - sposobów serwowania wielkanocnego żurku jest bez liku. Przedstawiamy galerię zdjęć najróżniejszych żurków wielkanocnych. Czytaj więcej
Najpyszniejsze babki wielkanocne – piaskowe i kolorowe
Najpyszniejsze babki wielkanocne – piaskowe i kolorowe7 lat temu
Szukając inspiracji do stworzenia wielkanocnego arcydzieła w postaci dobrze znanej wszystkim babki, zapraszamy do obejrzenia galerii tych wyjątkowo pięknych ciast wielkanocnych. Drożdżowa, piaskowa, parzona czy biszkoptowa - to bez znaczenia. Wszystkie są pyszne, kolorowe, przepełnione bakaliami, a ich wygląd z pewnością zachęci całą rodzinę do skosztowania chociażby kawałka. Czytaj więcej
Żurek, barszcz biały i inne zupy wielkanocne
Żurek, barszcz biały i inne zupy wielkanocne7 lat temu
Najsłynniejszymi zupami, które najprawdopodobniej zagoszczą na wielu wielkanocnych stołach są żurek oraz barszcz biały. W domach w całej Polsce możemy się spotkać z najróżniejszymi wariacjami na temat tych zup. Czym się różnią i jakie jeszcze rodzaje zup możemy się spotkać na wielkanocnym stole? Czytaj więcej
Cebula dymka – polecamy przepisy z dymką
Cebula dymka – polecamy przepisy z dymką7 lat temu
Cebula dymka to soczysta, wiosenna młoda cebulka. Świeża powinna być niewielka, twarda i jędrna, o bardzo delikatnym smaku, w białym lub kremowym kolorze. Bardzo często sprzedawana jest w pęczkach razem z soczyście zielonym szczypiorem. Ponieważ sezon na to warzywo rozpoczyna się już w kwietniu przedstawiamy serię przepisów uwzględniających tę właśnie cebulkę. Czytaj więcej
Sushi – bardziej kaloryczne niż myślisz
Sushi – bardziej kaloryczne niż myślisz7 lat temu
Malutkie krążki lub łezki ryby z ryżem oraz dodatkami wydają się szczególnie dietetyczne. Sushi potrafi być jednak bardzo zwodnicze - jego wartość kaloryczna jest zwykle wyższa niż myślisz. Przedstawiamy zestawienie kaloryczności sushi w stosunku do innych potraw i produktów spożywczych. Czytaj więcej