Croquembouche – prosty tort robiący duże wrażenie
Croquembouche – prosty tort robiący duże wrażenie9 lat temu
Croquembouche to tradycyjny francuski tort wykonany z kilkudziesięciu oblanych karmelem i wypełnionych specjalnym kremem ptysiów, tworzących kształt stożka (piramidy). Jego nazwa wywodzi się od francuskich słów croque en bouche oznaczających „chrupkie w ustach”. Został stworzony pod koniec 1700 r. przez francuskiego cukiernika Antoine Careme. W krótkim czasie stał się jednym z popularniejszych tortów weselnych. Czytaj więcej
Kakao - odmiany i właściwości zdrowotne
Kakao - odmiany i właściwości zdrowotne10 lat temu
Kakao jest znane w Europie od XVI wieku. Nie wszyscy jednak zdają sobie sprawę z jego prozdrowotnych właściwości. Czy wiesz z iloma odmianami kakao możemy spotkać się w sklepach i jakie pozytywne skutki może mieć ta pradawna roślina? Czytaj więcej
Wiosenne pasty - idealne na kanapki
Wiosenne pasty - idealne na kanapki10 lat temu
Po okresie zimy i warzyw głównie ze słoiczka, sklepy i okoliczne targi zalewane są ogromem świeżych warzyw, owoców i ziół. Warto wykorzystać ten fakt i urozmaicić codzienne śniadania czy kolacje. Przedstawiamy serię przepisów na wiosenne pasty. Czytaj więcej
Jak zaserwować wielkanocny żurek?
Jak zaserwować wielkanocny żurek?10 lat temu
Z dodatkiem chrzanu, kaszy, białej kiełbasy, grochu, wędzonki czy śmietany - sposobów serwowania wielkanocnego żurku jest bez liku. Przedstawiamy galerię zdjęć najróżniejszych żurków wielkanocnych. Czytaj więcej
Najpyszniejsze babki wielkanocne – piaskowe i kolorowe
Najpyszniejsze babki wielkanocne – piaskowe i kolorowe10 lat temu
Szukając inspiracji do stworzenia wielkanocnego arcydzieła w postaci dobrze znanej wszystkim babki, zapraszamy do obejrzenia galerii tych wyjątkowo pięknych ciast wielkanocnych. Drożdżowa, piaskowa, parzona czy biszkoptowa - to bez znaczenia. Wszystkie są pyszne, kolorowe, przepełnione bakaliami, a ich wygląd z pewnością zachęci całą rodzinę do skosztowania chociażby kawałka. Czytaj więcej
Cebula dymka – polecamy przepisy z dymką
Cebula dymka – polecamy przepisy z dymką10 lat temu
Cebula dymka to soczysta, wiosenna młoda cebulka. Świeża powinna być niewielka, twarda i jędrna, o bardzo delikatnym smaku, w białym lub kremowym kolorze. Bardzo często sprzedawana jest w pęczkach razem z soczyście zielonym szczypiorem. Ponieważ sezon na to warzywo rozpoczyna się już w kwietniu przedstawiamy serię przepisów uwzględniających tę właśnie cebulkę. Czytaj więcej
Dieta, która przeciwdziała nawrotom opryszczki
Dieta, która przeciwdziała nawrotom opryszczki10 lat temu
Opryszczka wargowa to jedna z bardziej dokuczliwych chorób. Drobne, swędzące krostki nie tylko skutecznie szpecą twarz, ale wyjątkowo łatwo się rozprzestrzeniają. Pojawiają się głównie w stanach osłabienia organizmu. Jeżeli jesteśmy nosicielami wirusa wywołującego opryszczkę koniecznie zadbajmy o właściwą dietę, a istnieje duża szansa, że zapobiegniemy jej nawrotom. Czytaj więcej
Makowa babka wielkanocna z kremem- przepis
Makowa babka wielkanocna z kremem- przepis10 lat temu
Ta nietypowa babka makowa będzie się dumnie prezentowała na wielkanocnym stole. Przedstawiamy przepis na makową babkę przekładaną kremami. Czytaj więcej
Wielkanocna babka pistacjowa - przepis
Wielkanocna babka pistacjowa - przepis10 lat temu
Orzechy pistacjowe są dostępne w sprzedaży przez cały rok, więc chociaż bakalie to nieodzowny składnik wypieków bożonarodzeniowych - na wielkanocnym stole na pewno także znajdą uznanie. Czytaj więcej
Jogurtowa babka wielkanocna z owocami - przepis
Jogurtowa babka wielkanocna z owocami - przepis10 lat temu
Lekka, owocowa babka wielkanocna na pewno zachwyci niejedno podniebienie. Przedstawiamy przepis na jogurtową babkę z owocami. Czytaj więcej