Miodówka przygotowana na bazie miodu wielokwiatowego, rzepakowego lub gryczanego może być sporządzana w zaciszu własnego domu. Dodatek orzeźwiającej pigwy, orientalnego imbiru lub goździków świetnie komplementuje dania z drobiu lub desery cytrusowe. Sprawdź jak przygotować doskonałą nalewkę miodową!
Nalewka z pigwy z miodem
Oto składniki na nalewkę z pigwy z miodem:
- kilogram pigwy
- 3 szklanki wody
- 1,5 szklanki wódki
- pół szklanki miodu
- 3 łyżki cukru
Jak zrobić nalewkę z pigwy z miodem?
Pigwę dokładnie obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy do dużego słoika. Przelewamy wodę, wódkę oraz dodajemy miód. Wsypujemy cukier. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Odstawiamy i zakręcamy. Po 48 godzinach przelewamy przez sitko i oczyszczamy. Tak przygotowaną nalewkę możemy pozostawić na 3-4 miesiące w lodówce. Idealna do deserów lub potraw mięsnych.
Nalewka miodowa
Oto składniki na nalewkę miodową:
- pół szklanki miodu
- pół szklanki wody
- skórka z pomarańczy
- 2 szklanki wódki
- szczypta cukru
Jak zrobić nalewkę miodową?
Pomarańczę dokładnie wyparzamy pod bieżącą wodą. Następnie ścieramy skórkę. Do słoika przelewamy miód, wodę i wódkę. Dosypujemy cukier. Odstawiamy na 48 godzin. Przelewamy przez sitko i odcedzamy. Tak przygotowane nalewki możemy przechowywać w lodówce przez około 6 miesięcy. Podajemy do deserów lub dań z drobiem.
Nalewka cytrynowa z miodem
Oto składniki na nalewkę cytrynową z miodem:
- 500 ml spirytusu
- szklanka soku z cytryny
- szklanka wody
- pół szklanki miodu
Jak zrobić nalewkę cytrynową z miodem?
Cytrynę dokładnie wyparzamy gorącą wodą. Następnie ścieramy skórkę i odkładamy do pojemnika. Wyciskamy sok z cytryny. Do pojemnika wlewamy spirytus, sok, wodę oraz miód. Dokładnie wszystko mieszamy.
Zobacz inne przepisy na napoje