jesienne nalewki fot. Adobe Stock, Aboltin

Jesienne nalewki na 4 sposoby: jak wykorzystać jesienne owoce?

Idealnie orzeźwiające jesienne nalewki przygotujesz m.in. z gruszek i śliwek, ale także z pigwy i aronii - królowej jesiennych przetworów. Nalewka będzie świetnie smakować podczas wieczornych spotkań z bliskimi, imprez rodzinnych, ale będzie także doskonałym prezentem. Zobacz, jak przygotować jesienne nalewki.
/ 02.09.2022 05:08
jesienne nalewki fot. Adobe Stock, Aboltin

Jesienne nalewki domowej roboty rozgrzewają, a jednocześnie orzeźwiają w chłodne popołudnia i wieczory. Tak naprawdę możesz zrobić nalewkę niemal z każdego jesiennego owocu - wystarczą tylko odpowiednie proporcje cukru, wody i spirytusu lub innego, mocnego alkoholu. Jak zrobić pyszne jesienne nalewki?

Spis treści:

  1. Nalewka z aronii
  2. Nalewka z pigwy
  3. Nalewka ze śliwek
  4. Nalewka z gruszek

Aroniowa nalewka na spirytusie

Nalewka z aronii, czyli aroniówka, to pyszna i orzeźwiająca propozycja. Aronię zbiera się pod koniec sierpnia lub na początku września - to najlepszy moment na przygotowanie pysznego, jesienno-zimowego trunku.

Składniki:

  • 600 g aronii (oczyszczonej),
  • 500 ml spirytusu 95%,
  • litr wody,
  • ok. 600 g cukru,
  • sok z dużej cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Oczyszczoną aronię dokładnie opłucz i przełóż do rondelka.
  2. Dodaj ok. 250 ml wody i gotuj pod przykryciem na średnim ogniu.
  3. Po zagotowaniu zmniejsz ogień i "pyrkaj" całość jeszcze 15 minut.
  4. Następnie rondelek zdejmij z ognia i zostaw na ok. 12 godzin na blacie kuchennym.
  5. Po tym czasie przecedź całość, aby w osobnym naczyniu został tylko sok. Następnie dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
  6. Garnek z owocami ponownie postaw na kuchni, dodaj cukier i 750 ml wody. Zagotuj i zmniejsz ogień na minimalny.
  7. Gotuj do momentu, aż powstanie gęsty syrop.
  8. Następnie przecedź całość, aby do naczynia z sokiem przelać tylko syrop. Z owoców także możesz odcisnąć sok.
  9. Wystudź płyn, a następnie dodaj spirytus i wymieszaj.
  10. Przefiltruj nalewkę (możesz użyć filtrów do kawy), a następnie przelej do butelek.
  11. Jesienna nalewka z aronii będzie gotowa po ok. 6 miesiącach. Dobrze, aby leżakowała w chłodnym i ciemnym miejscu.

jesienne nalewki nalewka z aronii

fot. Jesienne nalewki: nalewka z aronii/Adobe Stock, jörg mikus/EyeEm

Jesienne nalewki: nalewka z pigwy

Jesienne nalewki najczęściej przygotowuje się na spirytusie - to skuteczny i bezpieczny sposób. Pigwówka ma charakterystyczny, słodko-kwaśny smak i przypomina o ciepłych, wakacyjnych dniach.

Składniki:

  • 2 kg pigwy,
  • litr spirytusu 70%
  • kilogram cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Do wyparzonego, czystego i suchego słoika dodaj umyte, osuszone i pokrojone w ćwiartki owoce pigwy.
  2. Zasyp cukrem i wymieszaj, cały czas potrząsając słojem. Zakręć i odstaw na 2 tygodnie.
  3. Co kilka dni potrząsaj energicznie słojem.
  4. Po dwóch tygodniach powinien powstać sok. Przecedź go do nowego naczynia, dodaj spirytus i przelej całość do słoika.
  5. Odstaw na miesiąc, a po tym czasie przefiltruj, rozlej do butelek i odstaw w ciemne i ciepłe miejsce.
  6. Ta jesienna nalewka będzie gotowa po ok. 3 miesiącach.

jesienne nalewki nalewka z pigwy
fot. Jesienne nalewki: nalewka z pigwy/Adobe Stock, Milenberry

Nalewka ze śliwek

Nalewka ze śliwek to nie tylko pyszny, jesienno-zimowy trunek, ale także napój o zdrowotnych właściwościach. Najlepiej przygotować go z węgierek.

Składniki:

  • kilogram dojrzałych śliwek,
  • 500 ml spirytusu 95%,
  • 500 ml wódki,
  • 500 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Śliwki umyj, wypestkuj i pokrój na połówki. Przełóż do dużego słoja albo gąsiora.
  2. Wódkę wymieszaj ze spirytusem, a następnie przelej do śliwek.
  3. Odstaw na miesiąc w ciemne miejsce. Co 2-3 dni potrząsaj energicznie słojem.
  4. Po tym czasie przelej płyn do drugiego słoja i zakręć. Pozostałe śliwki zasyp cukrem i odstaw na kolejny miesiąc.
  5. Następnie gotowy syrop przecedź do alkoholu, wymieszaj, a po kolejnych 3 tygodniach przefiltruj jesienną nalewkę i rozlej do butelek.
  6. Nalewka jest gotowa od razu, ale lepiej zostawić ją do leżakowania na 3-6 miesięcy.

jesienne nalewki nalewka ze śliwek
fot. Jesienne nalewki: nalewka ze śliwek/Adobe Stock, eladstudio

Jesienne nalewki: nalewka z gruszek

Nalewka z gruszek to prawdziwy smak jesieni. Gruszki uwielbiają towarzystwo wyrazistych smaków. Do nalewki możesz dodać także miód oraz kilka goździków - wtedy uzyskasz prawdziwie jesienny smak i aromat.

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 500 ml spirytusu 95%,
  • 500 ml wódki,
  • 300 g cukru,
  • 100 ml miodu,
  • kilka goździków,
  • sok z dużej cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Gruszki umyj, pokrój w kawałki i usuń gniazda nasienne.
  2. Przełóż je do słoja, a następnie zalej miodem i zasyp cukrem. Wstrząśnij słojem, aby dobrze wymieszać całość.
  3. Zakręć i odstaw na ok. tydzień.
  4. W tym czasie gruszki puszczą sok. Dodaj do nich wódkę, spirytus oraz sok z cytryny. Dodaj też goździki.
  5. Zakręć słój i odstaw na 2-3 tygodnie.
  6. Po tym czasie nalewkę przefiltruj i rozlej do butelek. Trunek osiągnie najlepszy smak po ok. 3-4 miesiącach.

jesienne nalewki nalewka z gruszek
fot. Jesienne nalewki: nalewka z gruszek/Adobe Stock, 5ph

Czytaj także:
Nalewka z moreli
Nalewka z czereśni
Nalewka z czarnej morwy