Nalewka z mirabelek fot. iStock by Getty Images

Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek

Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Edyta Liebert / 01.06.2020 15:38
Nalewka z mirabelek fot. iStock by Getty Images

Jak zrobić nalewkę z mirabelek, by była intensywna w kolorze i idealna w smaku? Grunt to dojrzałe owoce (nieuszkodzone i nieprzejrzałe) oraz odpowiednie proporcje alkoholu, wody i cukru. 

Pyszna nalewka z mirabelek - prosty przepis

Składniki:

  • 1 kg mirabelek,
  • 0,7 l wódki,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 350 ml wody,
  • 350 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Mirabelki umyj, wysusz i wydryluj za pomocą małego nożyka.
  2. Mirabelki wrzuć do dużego słoika lub innego szklanego naczynia.
  3. Śliwki zalej mieszanką alkoholi i odstaw do słonecznego pomieszczenia na ok 30 dni, by mirabelki dobrze „napiły się” alkoholu.
  4. Po tym czasie przygotuj syrop z cukru: wymieszaj gorąca wodę z cukrem. Polej nim śliwki.
  5. Po 2-3 dniach dniach powinien powstać słodki syrop mirabelkowy, który należy dodać do uprzednio odlanej nalewki z mirabelek. Następnie przefiltruj płyn.
  6. Nalewkę z mirabelek przelej do butelek i trzymaj w ciemnym miejscu co najmniej 3 miesiące.

Jak filtrować nalewkę z mirabelek?

Po kilku miesiącach mirabelkówka wymaga przefiltrowania, bo robi się mętna i mało apetyczna. Aby uzyskać klarowność nalewki z mirabelek można użyć:

  • gazy,
  • tetry,
  • filtru do kawy,
  • chusteczek higienicznych.

Ten ostatni sposób świetnie się sprawdza przy nalewkach ze śliwek, zwłaszcza przy nalewce z mirabelki. Ułożone na zakładkę chusteczki na sitku, które znajduje się na dzbanku, świetnie zatrzymują osad, który powodowałby, że nalewka nie jest klarowna. Zawsze warto wypróbować tę metodę i nie zrażać się do wyglądu nalewki z mirabelek przed filtracją.

Przepisy na nalewki: Nalewka z truskawekNalewka z czereśniNalewka z wiśni

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)