Jak zrobić nalewkę z mirabelek, by była intensywna w kolorze i idealna w smaku? Grunt to dojrzałe owoce (nieuszkodzone i nieprzejrzałe) oraz odpowiednie proporcje alkoholu, wody i cukru.
Pyszna nalewka z mirabelek - prosty przepis
Składniki:
- 1 kg mirabelek,
- 0,7 l wódki,
- 0,5 l spirytusu,
- 350 ml wody,
- 350 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Mirabelki umyj, wysusz i wydryluj za pomocą małego nożyka.
- Mirabelki wrzuć do dużego słoika lub innego szklanego naczynia.
- Śliwki zalej mieszanką alkoholi i odstaw do słonecznego pomieszczenia na ok 30 dni, by mirabelki dobrze „napiły się” alkoholu.
- Po tym czasie przygotuj syrop z cukru: wymieszaj gorąca wodę z cukrem. Polej nim śliwki.
- Po 2-3 dniach dniach powinien powstać słodki syrop mirabelkowy, który należy dodać do uprzednio odlanej nalewki z mirabelek. Następnie przefiltruj płyn.
- Nalewkę z mirabelek przelej do butelek i trzymaj w ciemnym miejscu co najmniej 3 miesiące.
Jak filtrować nalewkę z mirabelek?
Po kilku miesiącach mirabelkówka wymaga przefiltrowania, bo robi się mętna i mało apetyczna. Aby uzyskać klarowność nalewki z mirabelek można użyć:
- gazy,
- tetry,
- filtru do kawy,
- chusteczek higienicznych.
Ten ostatni sposób świetnie się sprawdza przy nalewkach ze śliwek, zwłaszcza przy nalewce z mirabelki. Ułożone na zakładkę chusteczki na sitku, które znajduje się na dzbanku, świetnie zatrzymują osad, który powodowałby, że nalewka nie jest klarowna. Zawsze warto wypróbować tę metodę i nie zrażać się do wyglądu nalewki z mirabelek przed filtracją.
Przepisy na nalewki: Nalewka z truskawekNalewka z czereśniNalewka z wiśni