Nalewka z pomarańczy fot. Adobe Stock

Nalewka z pomarańczy - przepisy na wódce i spirytusie

Do przygotowania nalewki z pomarańczy potrzebujesz około 2 kilogramów owoców, litr spirytusu i szklankę miodu. Ten domowy trunek będzie gotowy już po 2 tygodniach leżakowania.
Małgorzata Machnicka / 26.11.2020 13:37
Nalewka z pomarańczy fot. Adobe Stock

Nalewka z pomarańczy ma piękny intensywny kolor i wspaniały aromat. Kluczem do sukcesu są soczyste i dojrzałe owoce. 

Nalewkę pomarańczową można przygotowywać przez cały rok, chociaż najczęściej sporządzamy ją w sezonie okołoświątecznym - jej smak można podkreślić dodatkiem goździków, wanilii i cynamonu. 

Spis treści:

  1. Nalewka z pomarańczy na wódce
  2. Nalewka z pomarańczy z goździkami i wanilią
  3. Nalewka z pomarańczy na spirytusie

Nalewka z pomarańczy na wódce

Składniki:

  • 8 pomarańczy,
  • 2 litry wódki,
  • 500 ml spirytusu,
  • 200 ml wody,
  • 200 ml miodu wielokwiatowego.

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze wyszoruj, sparz wrzątkiem i obierz ze skórki.
  2. Z owoców wyciśnij sok.
  3. Skórkę wrzuć do dużego szklanego naczynia, zalej wódką i dodaj przecedzony sok. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 2-3 dni.
  4. Przygotuj syrop: zagotuj wodę i rozpuść w niej miód. Przelej do gąsiora i dodaj do niego przefiltrowany przez gazę alkohol.
  5. Całość wymieszaj i odstaw w ciemne miejsce.
  6. Nalewka z pomarańczy będzie gotowa po około 4 tygodniach.  

Nalewka z pomarańczy i goździków

Składniki:

  • 8 pomarańczy,
  • 1 l spirytusu,
  • 200 ml wody,
  • 200 ml miodu wielokwiatowego,
  • 7-8 goździków,
  • 1 laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Zacznij od przygotowania syropu: wodę podgrzej w garnku i dodaj do niej miód. Wystudź i dodaj do mieszanki cały spirytus. 
  2. Pomarańcze dokładnie umyj, wyparz i pokrój na ćwiartki. 
  3. Przełóż je do gąsiora razem z przyprawami i zalej alkoholowym syropem.
  4. Odstaw na 4 tygodnie. Pamiętaj, by co kilka dni potrząsać gąsiorem.
  5. Po tym czasie nalewkę z pomarańczy przelej przez filtr i rozlej do mniejszych butelek. Podczas przelewania nalewki, wyciśnij dokładnie wszystkie części pomarańczy.
  6. Odstaw nalewkę z pomarańczy na kolejne 4 tygodnie w ciemne miejsce. 

Nalewka z pomarańczy na spirytusie

Składniki:

  • 8 dojrzałych pomarańczy,
  • 300 g cukru,
  • 500 ml l wody,
  • 500 ml spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Pomarańcze wyparz, obierz i podziel na ćwiartki. 
  2. Przełóż owoce do słoja razem ze skórką bez białych błonek z jednej pomarańczy, zasyp cukrem i odstaw na 2 dni.
  3. Po tym czasie zalej je spirytusem wymieszanym z wodą.
  4. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 2 miesiące.
  5. Nalewka z pomarańczy to doskonałe zwieńczenie niedzielnego obiadu.

Więcej przepisów na domowe nalewki:

Nalewka z pestek pigwowca - przepis na pestkówkę
Nalewka z pestek pigwowca - przepis na pestkówkę
Nalewka z pestek pigwowca czyli pestkówka ma ciekawy, migdałowy smak. Do przygotowania nalewki z pestek pigwowca potrzeba 1 szklanki pestek, 250 ml wody, 250 ml spirytusu i 250 g cukru.
Nalewka z dyni, czyli smaczna dyniówka na wódce z dodatkiem imbiru
Nalewka z dyni, czyli smaczna dyniówka na wódce z dodatkiem imbiru
Przepis na nalewkę z dyni opiera się na właściwych proporcjach dyni, wódki i cukru. Aby dyniówka nie była mdła, warto uzupełnić ją o imbir i goździki. Idealny smak uzyskuje po 6 miesiącach leżakowania.
Wyborna nalewka z fig - prosty przepis bez cukru
Wyborna nalewka z fig - prosty przepis bez cukru
Do wykonania nalewki figowej potrzebujesz jedynie fig i wódki w proporcjach 3:5. Nalewka z fig jest łatwa w wykonaniu, wychodzi jasna klarowna i słodka.
Nalewka z czarnego bzu - prosty przepis na domowy trunek
Nalewka z czarnego bzu - prosty przepis na domowy trunek
Nalewka z czarnego bzu to domowy sposób na przeziębienia. Do jej przygotowania potrzebujesz kilograma owoców, litra alkoholu i 300 gramów cukru.
Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę
Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę
Do przygotowania nalewki z pigwowca potrzebujesz kilograma owoców, 400 gramów cukru, laski cynamonu i litr alkoholu - wódki 40% lub spirytusu 70%.
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Z charakterystyczną, cierpką nutą!
Nalewka z jeżyn
Nalewka z jeżyn
Poznaj jej zdrowotne właściwości!