Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 500 g obranych orzechów laskowych,
- 100 g drobnego cukru,
- 500 ml spirytusu,
- 500 ml wody,
- opakowanie cukru wanilinowego,
- kilka goździków,
- łyżka cynamonu,
- sok i skórka z pomarańczy.
Przygotowanie:
Nie wiesz, co zrobić z orzechów laskowych? To nie tylko składnik domowej nutelli czy dodatek do ciast. Możesz je wykorzystać do przygotowania pysznej, intensywnej w smaku nalewki, idealnej na długie, zimowe i jesienne wieczory. Nalewka z orzechów laskowych lubi towarzystwo słodkich przekąsek, więc podawaj ją razem z pysznymi, domowymi ciastami.
Sposób przygotowania:
- Orzechy posiekaj na mniejsze kawałki, jednak nie zbyt drobno.
- Przełóż do wyparzonego, czystego i suchego słoika razem z cynamonem i goździkami.
- Pomarańczę sparz wrzątkiem, a następnie zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok. Przełóż do rondelka, dodaj oba cukry, zalej wodą i zagotuj na bardzo małym ogniu.
- Mieszaj cały czas, aż cukier się rozpuści. Wystudź i przelej do słoika z orzechami i przyprawami.
- Dodaj spirytus i nalewkę z orzechów laskowych dokładnie wymieszaj, a następnie szczelnie zamknij i odstaw na 3 tygodnie w ciepłe miejscu.
- W tym czasie codziennie energicznie potrząsaj słojem, aby składniki były wymieszane.
- Po 3 tygodniach całość przefiltruj przez gazę, rozlej do butelek i odstaw nalewkę z orzechów laskowych na minimum pół roku w ciemne i ciepłe miejsce.
Czytaj także:
TOP 5 najzdrowszych orzechów
Ciasto wiewiórka z orzechów laskowych
Orzechy laskowe a cukrzyca