Reklama

Nalewka z żurawiny, czyli żurawinówka ma niezwykle piękny, głęboki czerwony kolor. Możesz przygotować ją zarówno ze świeżych jak i suszonych owoców. Jej nieco cierpki, kwaskowaty smak zrównoważy dodatek wanilii albo cynamonu.

Reklama

Spis treści:

  1. Nalewka z żurawiny suszonej
  2. Nalewka z żurawiny z miodem
  3. Nalewka z żurawiny mrożonej

Przepis na nalewkę z żurawiny suszonej

Składniki:

  • 500 g suszonej żurawiny,
  • 200 g cukru,
  • laska wanilii,
  • 1 l wódki.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce żurawiny dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Przesyp je do dużego słoja, dodaj przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, cukier i wymieszaj całość.
  3. Dodaj alkohol, wstrząśnij słojem i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce, co jakiś czas mieszając, by cukier całkowicie się rozpuścił.
  4. Nalewkę z suszonej żurawiny przefiltruj przez drobne sitko lub gazę i rozlej do butelek.
  5. Nalewka z żurawiny powinna leżakować przez minimum 3-4 miesiące, by nabrać smaku i aromatu.

Przepis na nalewkę z żurawiny z miodem

Składniki:

  • 1 kg świeżej żurawiny,
  • 500 ml spirytusu,
  • 300 ml wódki,
  • laska cynamonu,
  • szklanka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce żurawiny drobno posiekaj.
  2. Przełóż do słoja, dodaj laskę cynamonu i zalej wódką.
  3. Odstaw na 2 tygodnie leżakowania.
  4. Po tym czasie przecedź całość przez sitko i dodaj miód oraz spirytus. Porządnie wstrząśnij słojem i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
  5. Rozlej nalewkę z żurawiny do mniejszych butelek i pozwól jej leżakować jeszcze przez 5-6 tygodni.
fot. Nalewka z żurawiny/Adobe Stock, Veronika Idiyat

Przepis na nalewkę z żurawiny mrożonej

Składniki:

  • 1 kg żurawiny mrożonej,
  • 500 ml spirytusu,
  • 500 ml wódki,
  • 200 ml wody,
  • 400 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę wyjmij z zamrażarki, przełóż do dużego naczynia i ogrzej do temperatury pokojowej.
  2. Całość delikatnie zmiksuj blenderem.
  3. Żurawinę zalej spirytusem i odstaw na 2 tygodnie.
  4. Po tym czasie nalewkę z żurawiny przefiltruj przez sitko wyłożone gazą.
  5. Przygotuj syrop: zagotuj wodę z cukrem i odstaw do wystudzenia.
  6. Dodaj do nalewu. Zakręć słoik i odstaw na 4 tygodnie.
  7. Ponownie przelej przez filtr, rozlej do butelek i ostaw nalewkę z żurawiny na minimum 3 miesiące.
Reklama

Więcej przepisów na nalewki:

Reklama
Reklama
Reklama