Nalewka z żurawiny - 3 przepisy na żurawinówkę
Nalewka z żurawiny może być przygotowywana z dodatkiem cukru lub ulubionego miodu. Dla podkreślenia smaku możesz również dodać do niej laskę wanilii albo cynamonu.

Opublikowano: 07.06.2021, 09:45
Reklama
Nalewka z żurawiny, czyli żurawinówka ma niezwykle piękny, głęboki czerwony kolor. Możesz przygotować ją zarówno ze świeżych jak i suszonych owoców. Jej nieco cierpki, kwaskowaty smak zrównoważy dodatek wanilii albo cynamonu.
Reklama
Spis treści:
Przepis na nalewkę z żurawiny suszonej
Składniki:
- 500 g suszonej żurawiny,
- 200 g cukru,
- laska wanilii,
- 1 l wódki.
Sposób przygotowania:
- Owoce żurawiny dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
- Przesyp je do dużego słoja, dodaj przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, cukier i wymieszaj całość.
- Dodaj alkohol, wstrząśnij słojem i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce, co jakiś czas mieszając, by cukier całkowicie się rozpuścił.
- Nalewkę z suszonej żurawiny przefiltruj przez drobne sitko lub gazę i rozlej do butelek.
- Nalewka z żurawiny powinna leżakować przez minimum 3-4 miesiące, by nabrać smaku i aromatu.
Przepis na nalewkę z żurawiny z miodem
Składniki:
- 1 kg świeżej żurawiny,
- 500 ml spirytusu,
- 300 ml wódki,
- laska cynamonu,
- szklanka miodu.
Sposób przygotowania:
- Owoce żurawiny drobno posiekaj.
- Przełóż do słoja, dodaj laskę cynamonu i zalej wódką.
- Odstaw na 2 tygodnie leżakowania.
- Po tym czasie przecedź całość przez sitko i dodaj miód oraz spirytus. Porządnie wstrząśnij słojem i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
- Rozlej nalewkę z żurawiny do mniejszych butelek i pozwól jej leżakować jeszcze przez 5-6 tygodni.

Przepis na nalewkę z żurawiny mrożonej
Składniki:
- 1 kg żurawiny mrożonej,
- 500 ml spirytusu,
- 500 ml wódki,
- 200 ml wody,
- 400 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Żurawinę wyjmij z zamrażarki, przełóż do dużego naczynia i ogrzej do temperatury pokojowej.
- Całość delikatnie zmiksuj blenderem.
- Żurawinę zalej spirytusem i odstaw na 2 tygodnie.
- Po tym czasie nalewkę z żurawiny przefiltruj przez sitko wyłożone gazą.
- Przygotuj syrop: zagotuj wodę z cukrem i odstaw do wystudzenia.
- Dodaj do nalewu. Zakręć słoik i odstaw na 4 tygodnie.
- Ponownie przelej przez filtr, rozlej do butelek i ostaw nalewkę z żurawiny na minimum 3 miesiące.
Reklama
Więcej przepisów na nalewki:
Reklama
Reklama
Reklama