Nalewka z żurawiny, czyli żurawinówka ma niezwykle piękny, głęboki czerwony kolor. Możesz przygotować ją zarówno ze świeżych jak i suszonych owoców. Jej nieco cierpki, kwaskowaty smak zrównoważy dodatek wanilii albo cynamonu.
Spis treści:
Przepis na nalewkę z żurawiny suszonej
Składniki:
- 500 g suszonej żurawiny,
- 200 g cukru,
- laska wanilii,
- 1 l wódki.
Sposób przygotowania:
- Owoce żurawiny dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
- Przesyp je do dużego słoja, dodaj przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, cukier i wymieszaj całość.
- Dodaj alkohol, wstrząśnij słojem i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce, co jakiś czas mieszając, by cukier całkowicie się rozpuścił.
- Nalewkę z suszonej żurawiny przefiltruj przez drobne sitko lub gazę i rozlej do butelek.
- Nalewka z żurawiny powinna leżakować przez minimum 3-4 miesiące, by nabrać smaku i aromatu.
Przepis na nalewkę z żurawiny z miodem
Składniki:
- 1 kg świeżej żurawiny,
- 500 ml spirytusu,
- 300 ml wódki,
- laska cynamonu,
- szklanka miodu.
Sposób przygotowania:
- Owoce żurawiny drobno posiekaj.
- Przełóż do słoja, dodaj laskę cynamonu i zalej wódką.
- Odstaw na 2 tygodnie leżakowania.
- Po tym czasie przecedź całość przez sitko i dodaj miód oraz spirytus. Porządnie wstrząśnij słojem i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
- Rozlej nalewkę z żurawiny do mniejszych butelek i pozwól jej leżakować jeszcze przez 5-6 tygodni.
fot. Nalewka z żurawiny/Adobe Stock, Veronika Idiyat
Przepis na nalewkę z żurawiny mrożonej
Składniki:
- 1 kg żurawiny mrożonej,
- 500 ml spirytusu,
- 500 ml wódki,
- 200 ml wody,
- 400 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Żurawinę wyjmij z zamrażarki, przełóż do dużego naczynia i ogrzej do temperatury pokojowej.
- Całość delikatnie zmiksuj blenderem.
- Żurawinę zalej spirytusem i odstaw na 2 tygodnie.
- Po tym czasie nalewkę z żurawiny przefiltruj przez sitko wyłożone gazą.
- Przygotuj syrop: zagotuj wodę z cukrem i odstaw do wystudzenia.
- Dodaj do nalewu. Zakręć słoik i odstaw na 4 tygodnie.
- Ponownie przelej przez filtr, rozlej do butelek i ostaw nalewkę z żurawiny na minimum 3 miesiące.
Więcej przepisów na nalewki:
Nalewka z pomarańczy na święta i nie tylko. Oto 3 przepisy na nalewkę pomarańczową na wódce, spirytusie i z dodatkiem kawy
Nalewka z pomarańczy to pyszny trunek, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Wiosną i latem podawaj ją z lodem i świeżą miętą, natomiast jesienią i zimą dodaj goździki, cynamon oraz wanilię. Możesz także przygotować nalewkę pomarańczową z dodatkiem kawy. Oto pyszne i aromatyczne przepisy na rozgrzewający trunek.
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest od dawna stosowana w fitoterapii. Może mieć jednak właściwości trujące, a przez to powodować nudności, wymioty i ból brzucha. Przy odpowiednim przygotowaniu, czarny bez nie powinien jednak szkodzić.
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.