Nalewka z żurawiny fot. Adobe Stock, Alena

Nalewka z żurawiny - 3 przepisy na żurawinówkę

Nalewka z żurawiny może być przygotowywana z dodatkiem cukru lub ulubionego miodu. Dla podkreślenia smaku możesz również dodać do niej laskę wanilii albo cynamonu.
Małgorzata Machnicka / 07.06.2021 09:45
Nalewka z żurawiny fot. Adobe Stock, Alena

Nalewka z żurawiny, czyli żurawinówka ma niezwykle piękny, głęboki czerwony kolor. Możesz przygotować ją zarówno ze świeżych jak i suszonych owoców. Jej nieco cierpki, kwaskowaty smak zrównoważy dodatek wanilii albo cynamonu.

Spis treści:

  1. Nalewka z żurawiny suszonej
  2. Nalewka z żurawiny z miodem
  3. Nalewka z żurawiny mrożonej

Przepis na nalewkę z żurawiny suszonej

Składniki:

  • 500 g suszonej żurawiny,
  • 200 g cukru,
  • laska wanilii,
  • 1 l wódki.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce żurawiny dokładnie umyj pod bieżącą wodą.
  2. Przesyp je do dużego słoja, dodaj przekrojoną wzdłuż laskę wanilii, cukier i wymieszaj całość.
  3. Dodaj alkohol, wstrząśnij słojem i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce, co jakiś czas mieszając, by cukier całkowicie się rozpuścił.
  4. Nalewkę z suszonej żurawiny przefiltruj przez drobne sitko lub gazę i rozlej do butelek.
  5. Nalewka z żurawiny powinna leżakować przez minimum 3-4 miesiące, by nabrać smaku i aromatu. 

Przepis na nalewkę z żurawiny z miodem

Składniki:

  • 1 kg świeżej żurawiny,
  • 500 ml spirytusu,
  • 300 ml wódki,
  • laska cynamonu,
  • szklanka miodu.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce żurawiny drobno posiekaj. 
  2. Przełóż do słoja, dodaj laskę cynamonu i zalej wódką.
  3. Odstaw na 2 tygodnie leżakowania.
  4. Po tym czasie przecedź całość przez sitko i dodaj miód oraz spirytus. Porządnie wstrząśnij słojem i odstaw na kolejne 2 tygodnie.
  5. Rozlej nalewkę z żurawiny do mniejszych butelek i pozwól jej leżakować jeszcze przez 5-6 tygodni.

przepis na nalewkę z żurawiny
fot. Nalewka z żurawiny/Adobe Stock, Veronika Idiyat

Przepis na nalewkę z żurawiny mrożonej

Składniki:

  • 1 kg żurawiny mrożonej,
  • 500 ml spirytusu,
  • 500 ml wódki,
  • 200 ml wody,
  • 400 g cukru. 

Sposób przygotowania:

  1. Żurawinę wyjmij z zamrażarki, przełóż do dużego naczynia i ogrzej do temperatury pokojowej.
  2. Całość delikatnie zmiksuj blenderem.
  3. Żurawinę zalej spirytusem i odstaw na 2 tygodnie
  4. Po tym czasie nalewkę z żurawiny przefiltruj przez sitko wyłożone gazą. 
  5. Przygotuj syrop: zagotuj wodę z cukrem i odstaw do wystudzenia.
  6. Dodaj do nalewu. Zakręć słoik i odstaw na 4 tygodnie. 
  7. Ponownie przelej przez  filtr, rozlej do butelek i ostaw nalewkę z żurawiny na minimum 3 miesiące.

Więcej przepisów na nalewki:

Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest od dawna stosowana w fitoterapii. Może mieć jednak właściwości trujące, a przez to powodować nudności, wymioty i ból brzucha. Przy odpowiednim przygotowaniu, czarny bez nie powinien jednak szkodzić.
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.
Nalewka z pomarańczy - przepisy na wódce i spirytusie
Nalewka z pomarańczy - przepisy na wódce i spirytusie
Do przygotowania nalewki z pomarańczy potrzebujesz około 2 kilogramów owoców, litr spirytusu i szklankę miodu. Ten domowy trunek będzie gotowy już po 2 tygodniach leżakowania.
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 4 miesiącach od przygotowania. Wystarczą dwa kilogramy owoców, cukier i wybrany alkohol.