Nalewka z derenia fot. Adobe Stock

Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie

Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.
Małgorzata Machnicka / 13.08.2020 08:09
Nalewka z derenia fot. Adobe Stock

Nalewka z derenia jadalnego, czyli dereniówka, ma intensywny, słodko-kwaśny smak. Proporcje w podstawowym przepisie opierają się na kilogramie dojrzałych owoców, litrze spirytusu i szklance cukru - jeśli wolisz słodsze trunki, możesz podwoić tę ilość.  

Dereń jadalny to drzewko owocowe. Jego owoce kształtem przypominają małe śliwki. Gdy dojrzeją mają piękny, głęboko czerwony kolor. Można je spożywać na surowo, ale przez ich cierpki smak, najczęściej wykorzystuje się je do domowych przetworów np. nalewek.

Spis treści:

  1. Przepis na nalewkę z derenia na spirytusie
  2. Przepis na nalewkę z derenia na wódce
  3. Przepis na nalewkę z derenia i aronii
  4. Właściwości nalewki z derenia

Przepis na nalewkę z derenia na spirytusie

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia jadalnego,
  • 1 litr spirytusu,
  • 200 ml przegotowanej wody,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce derenia umyj i wysusz. Każdy owoc nakłuj wykałaczką i przełóż do słoja.
  2. Zalej spirytusem i odstaw w chłodne miejsce na około 4 tygodnie.
  3. Po tym czasie zlej nalew do drugiego zakręcanego naczynia, a owoce zasyp cukrem i przykryj ściereczką. Oba naczynia ponownie odstaw na kilka dni.
  4. Przefiltruj sok z derenia przez gazę i połącz z wcześniej zlanym alkoholem. 
  5. Ponownie zakręć słoik i odstaw na tydzień.
  6. Nalewkę z derenia rozlej do mniejszych butelek i odstaw na kilka miesięcy.

Przepis na nalewkę z derenia na wódce 

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia jadalnego,
  • 1 l czystej wódki,
  • 100 ml spirytusu,
  • 300 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce derenia umyj, wysusz i ponakłuwaj wykałaczką.
  2. Przełóż do dużego słoja i zalej wódką. 
  3. Słój zakręć i odstaw na 3-4 tygodnie.
  4. Po tym czasie zlej nalew do innego naczynia i odstaw w ciemnej miejsce.
  5. Owoce zasyp cukrem, nakryj ściereczką i zostaw na kolejne 4 tygodnie.
  6. Po tym czasie przefiltruj przez gazę i odstaw na tydzień. 
  7. Połącz syrop z alkoholowym nalewem i pozostaw na około 2 tygodnie do momentu, aż na dnie wytrąci się osad.
  8. Ostrożnie przelej nalewkę przez gazę, dodaj spirytus i rozlej do mniejszych butelek.
  9. Nalewkę z derenia odstaw na około 5-6 miesięcy.

nalewka z derenia na spirytusie
fot. Adobe Stock

Przepis na nalewkę z derenia i aronii

Składniki:

  • 1 kg owoców derenia jadalnego,
  • 1 kg owoców aronii,
  • 0,5 l spirytusu,
  • 1 l wódki,
  • 700 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce derenia umyj, nakłuj wykałaczką i przełóż do słoja.
  2. Dodaj do nich umyte owoce aronii, zalej całość spirytusem i wódką i energicznie potrząśnij. Odstaw w w chłodne miejsce na około 4 tygodnie.
  3. Po tym czasie zlej alkohol, owoce zasyp cukrem i odstaw w ciepłe miejsce na kolejne 4 tygodnie. Pamiętaj, by codziennie potrząsnąć słojem - cukier szybciej się rozpuści.
  4. Zlej syrop, wymieszaj go z nalewem i przefiltruj przez gazę.
  5. Nalewkę z derenia i aronii rozlej do mniejszych butelek i odstaw do leżakowania na pół roku.  

Właściwości nalewki z derenia

Nalewka z derenia to jeden z domowych sposób na przeziębienie i gorączkę, ponieważ ma działanie antyseptyczne i antybakteryjne - dzięki ogromnej ilości witamin C, A i P, kiedyś leczono nią szkorbut.  Poza tym znana jest jako lekarstwo na problemy żołądkowe i trawienne - doskonale wpływa na przyspieszenie metabolizmu. Dodatkowo podnosi poziom żelaza we krwi, wiec polecana jest osobom z niedożywieniem i anemią.

Więcej przepisów na nalewki:

Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek zrobisz z Klapsy, Lukasówki lub Konferencji. Obierz owoce ze skórki, pokrój i duś w garnku na dżemy i musy albo przełóż do słoja, zalej alkoholem i zrób pyszne nalewki na zimę.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni - przepisy na kompot, dżem, konfiturę, nalewkę i sok z wiśni
Przetwory z wiśni samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce.
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Morwa czarna - przepis na nalewkę, wartości odżywcze, właściwości
Morwa czarna - przepis na nalewkę, wartości odżywcze, właściwości
Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, anemii, a także problemach z trawieniem. Można z niej przygotować smaczną nalewkę, która ma korzystny wpływ na zdrowie.
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 4 miesiącach od przygotowania. Wystarczą dwa kilogramy owoców, cukier i wybrany alkohol.
Tagi: nalewka