Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 2 duże lub 3 mniejsze granaty,
- litr wódki,
- 50 g cukru,
- sok z małej cytryny.
Przygotowanie:
Nalewka z granatu to pyszny, orzeźwiający napój, którzy przyjemnie rozgrzewa, a jednocześnie nie jest zbyt słodki ani gęsty. Przygotujesz ją w kilka chwil. Aby obrać granat, wykorzystaj nóż i małą łyżeczkę, a następnie przygotuj alkoholową mieszankę w sam raz na spotkania ze znajomymi lub rodziną.
Sposób przygotowania:
- Owoce granatu dokładnie oczyść z białych błonek i przesyp do dużego, wyparzonego słoika.
- Zalej wódką, szczelnie zamknij i odstaw na ok. 3-4 tygodnie. Co kilka dni potrząsaj słoikiem, aby wymieszać składniki.
- Po tym czasie alkohol zlej do osobnej butelki lub słoika, a owoce zasyp cukrem i zalej sokiem z cytryny.
- Ponownie zamknij słój i odstaw na tydzień. Następnie z powrotem wlej alkohol i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 4 tygodnie.
- Po tym czasie gotową nalewkę z granatu przefiltruj i rozlej do butelek.
Czytaj także:
Jesienne nalewki na 4 sposoby
Nalewka z bursztynu
Nalewka z jagody kamczackiej