Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 250 g świeżego imbiru,
- 100 g drobnego cukru,
- litr wódki,
- 120 ml płynnego miodu,
- 3 duże cytryny.
Przygotowanie:
Imbirówka, czyli nalewka imbirowa, to pyszne remedium na jesienne i zimowe przeziębienie. Jest idealnym dodatkiem do tzw. herbaty z prądem, ale możesz także pić ją bez niczego - prosto z kieliszka. Jej lekko ostry, a jednocześnie miodowy smak sprawia, że przyjemnie rozgrzewa i poprawia nastrój. Oto pyszny przepis na nalewkę z imbiru, miodu i cytryny.
Sposób przygotowania:
- Cytryny sparz dokładnie wrzątkiem, a następnie pokrój na grube plastry albo ćwiartki.
- Wrzuć je do wyparzonego, czystego i suchego słoika, a następnie zasyp cukrem. Możesz lekko wstrząsnąć słojem, aby wszystkie cytryny pokryły się równomiernie cukrem.
- Dodaj miód oraz wódkę. Lekko potrząśnij słojem, aby składniki się wymieszały, a następnie szczelnie zamknij i odstaw na ok. 3 miesiące w ciemnym miejscu.
- Gotowa nalewka z imbiru świetnie smakuje także z dodatkiem listków mięty oraz ze szczyptą cynamonu.
Czytaj także:
Szybka nalewka z orzechów laskowych
Nalewka z aronii na wódce i spirytusie
Przepis na nalewkę z głogu