Na przeziębienie, ból gardła i rozgrzanie: nalewka z imbiru, cytryny i miodu

Nalewka z imbiru, czyli imbirówka, to pyszny, rozgrzewający, lekko ostry w smaku trunek. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty ale także szybki szot w zimowe, chłodne wieczory. Nalewka może pomóc w przypadku bólu gardła oraz ogólnego rozbicia spowodowanego sezonowymi infekcjami. Zobacz, jak ją zrobić.
/ 01.02.2023 05:35
DRUKUJ PRZEPIS
Na przeziębienie, ból gardła i rozgrzanie: nalewka z imbiru, cytryny i miodu fot. Adobe Stock, Oksana_S
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 250 g świeżego imbiru,
  • 100 g drobnego cukru,
  • litr wódki,
  • 120 ml płynnego miodu,
  • 3 duże cytryny.

 

Przygotowanie:

Imbirówka, czyli nalewka imbirowa, to pyszne remedium na jesienne i zimowe przeziębienie. Jest idealnym dodatkiem do tzw. herbaty z prądem, ale możesz także pić ją bez niczego - prosto z kieliszka. Jej lekko ostry, a jednocześnie miodowy smak sprawia, że przyjemnie rozgrzewa i poprawia nastrój. Oto pyszny przepis na nalewkę z imbiru, miodu i cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Cytryny sparz dokładnie wrzątkiem, a następnie pokrój na grube plastry albo ćwiartki.
  2. Wrzuć je do wyparzonego, czystego i suchego słoika, a następnie zasyp cukrem. Możesz lekko wstrząsnąć słojem, aby wszystkie cytryny pokryły się równomiernie cukrem.
  3. Dodaj miód oraz wódkę. Lekko potrząśnij słojem, aby składniki się wymieszały, a następnie szczelnie zamknij i odstaw na ok. 3 miesiące w ciemnym miejscu.
  4. Gotowa nalewka z imbiru świetnie smakuje także z dodatkiem listków mięty oraz ze szczyptą cynamonu.

Czytaj także:
Szybka nalewka z orzechów laskowych
Nalewka z aronii na wódce i spirytusie
Przepis na nalewkę z głogu

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA