Wyborna nalewka z fig - prosty przepis bez cukru

Do wykonania nalewki figowej potrzebujesz jedynie fig i wódki w proporcjach 3:5. Nalewka z fig jest łatwa w wykonaniu, wychodzi jasna klarowna i słodka.
Edyta Liebert / 11.09.2020 04:05
DRUKUJ PRZEPIS
Wyborna nalewka z fig - prosty przepis bez cukru fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 35
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 świeżych fig (ok 550-650 g),
  • 1 l wódki 40%.
Przygotowanie:

Aby przyrządzić nalewkę figową bez cukru, owoce muszą być dojrzałe i mięsiste. Jeśli figi nie są soczyste i konieczne jest dodanie cukru, postępuj z owocami tak, jak w przypadku nalewki pigwowej - 250 g cukru wystarczy na 1 kg fig.

  1. Figi umyj i osusz ręcznikiem. Następnie pokrój na plasterki w kształcie półksiężyców.
  2.  Owoce przełóż do 2 słoików o pojemności 600-800 ml. Zalej wódką i zakręć.
  3. Po 2-3 tygodniach wyłóż sitko jałową gazą i przecedź przez nie nalewkę figową. Odciśnij płyn.
  4. Nalewkę z fig przelej do wyparzonych wrzątkiem butelek i odstaw najlepiej na kilka miesięcy w zaciszne miejsce.

Figi - właściwości owoców i nalewki figowej

Figa zawiera witaminy: C, B1, B2, B6, PP, a także prowitaminę A. Są bogate w żelazo, magnez i wapń. Picie nalewki figowej w umiarkowanych ilościach jest wskazane i zalecane.
 
Owoce figowca:
  • wzmacniają zęby oraz kości,
  • wspomagają układ trawienny,
  • obniżają ciśnienie,
  • obniżają poziom cholesterolu we krwi,
  • wspomaga leczenie zaparć.

Przepisy na nalewki: Nalewka z czarnego bzuIdealna na jesień nalewka z dzikiej różyNalewka z jarzębiny

DRUKUJ PRZEPIS