Składniki:
- 1 szklanka pestek pigwowca,
- 250 ml wody,
- 250 ml spirytusu,
- 250 g cukru.
Przygotowanie:
Zanim przystąpisz do robienia nalewki z pestek pigwowca, zebrane pestki lekko podsusz. Wystarczy rozsypać je na płasko na papierze lub przechłodzić w lodówce. Pestki pigwowca zawierają pektyny, więc na świeżo bardzo się kleją. W nalewce z pigwowca nie jest to pożądane.
Pigwowiec ma dużo pestek, więc zgromadzenie 1 szklanki nie będzie żadnym wyzwaniem, gdy robisz przetwory z pigwowca.
Oto jak zrobić pestkówkę:
- Zagotuj wodę z cukrem i ostudź.
- Pestki wsyp do słoja.
- Syrop wymieszaj ze spirytusem i roztworem zalej pestki. Szczelnie zakręć słój i odstaw na 4 tygodnie.
- Przefiltruj nalewkę z pestek pigwowca i rozlej do mniejszych butelek. Szczelnie zakręć i ponownie odstaw, na co najmniej 2 miesiące.
Nalewka z pestek pigwowca najlepiej smakuje po półrocznym leżakowaniu. Jej smak imituje migdały, trunek ma bladożółty (słomkowy) kolor. Pestkówkę można zakwasić też sokiem z cytryny.
Jeśli wolisz smak samych owoców, przygotuj nalewkę z pigwowca (bez pestek) z dodatkiem przypraw korzennych.
Trzeba wiedzieć, że pestki pigwowca, podobnie jak pestki pigwy i wielu innych owoców zawierają amigdalinę, która w przewodzie pokarmowym może przekształcić się w toksyczny cyjanowodór. Trunek pity w rozsądnych ilościach nie szkodzi jednak, a wykazuje zdrowotne właściwości.
Zobacz inne przepisy na nalewki:
Nalewka ze śliwek - 3 przepisy
Nalewka z aronii
Wyborna nalewka z fig