Nalewka z czarnego bzu - prosty przepis na domowy trunek

Nalewka z czarnego bzu to domowy sposób na przeziębienia. Do jej przygotowania potrzebujesz kilograma owoców, litra alkoholu i 300 gramów cukru.
Małgorzata Machnicka / 03.09.2020 14:05
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z czarnego bzu - prosty przepis na domowy trunek fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg czarnego bzu,
  • 1 l spirytusu,
  • 0,5 wody,
  • 300 g cukru.
Przygotowanie:

Nalewka z czarnego bzu do jeden z domowych sposobów na przeziębienie. Poza tym owoce czarnego bzu łagodzą ból, wzmacniają układ krwionośny i działają przeczyszczająco. Są zebrane w baldachy i mają czerwony sok. 

  1. Owoce czarnego bzu umyj, odsącz i przełóż do słoja.
  2. Całość zalej alkoholem i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej 4 tygodnie.
  3. Po tym czasie przefiltruj i ponownie przelej do słoja.
  4. Przygotuj syrop: zagotuj wodę z cukrem i przestudź.
  5. Syrop dodaj do słoja z bzem i alkoholem i odstaw na 2 tygodnie.
  6. Ponownie przefiltruj przez gazę i rozlej do mniejszych butelek.
  7. Nalewkę z czarnego bzu odstaw w chłodne, ciemne miejsce na przynajmniej pół roku leżakowania.

Więcej przepisów na domowe nalewki:
Przepis na nalewkę z pigwowca
Przepis na nalewkę z dzikiej róży
Przepis na nalewkę z jarzębiny
Przepis na nalewkę z brzoskwiń
Przepis na nalewkę z derenia

DRUKUJ PRZEPIS