Nalewka mandarynkowa na spirytusie - idealna do drinków

Do wykonania nalewki mandarynkowej potrzebujesz 4 składników: mandarynek, cukru, wody i spirytusu. Jest słodka i aromatyczna, znakomicie smakuje zimą.
Edyta Liebert / 30.11.2020 05:00
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka mandarynkowa na spirytusie - idealna do drinków fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 20
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 10 mandarynek,
  • 500 ml spirytusu,
  • 500 g cukru,
  • 1,5 l wody,
  • przyprawy: anyż, kardamon, goździki.
Przygotowanie:
Do wykonania nalewki warto użyć spirytusu 70% - lepiej wydobywa kolor i aromat mandarynek. Zamiast cukru, spróbuj dodać miodu - warto eksperymentować, by nalewka z mandarynek miała bogaty smak i złocistą barwę.
 
  1. Mandarynki sparz, umyj. Obierz je starannie dbając o to, by białe części pozostały na owocu. Skórki przełóż do słoika i zalej spirytusem 70%. Dodaj przyprawy korzenne - kilka goździków. szczyptę kardamonu i gwiazdkę anyżu.
  2. Słoik odstaw na 7 dni w zacienione miejsce.
  3. Przygotuj syrop do nalewki z mandarynek: cukier zalej 500 ml wrzątku, wymieszaj i wystudź. 
  4. Przez sito i położoną na nim gazę, przelej mandarynkowy alkohol, następnie 1 l wody. Nalewkę z mandarynek przelej do butelek - jeśli na dnie pojawi się osad, wstrząśnij przed spożyciem. 

Inne przepisy na nalewki: Nalewka z pomarańczy Nalewka z czarnego bzuNalewka z jarzębiny

DRUKUJ PRZEPIS