Składniki:
- 10 mandarynek,
- 500 ml spirytusu,
- 500 g cukru,
- 1,5 l wody,
- przyprawy: anyż, kardamon, goździki.
Przygotowanie:
- Mandarynki sparz, a następnie umyj. Użyj do tego miękkiej szczoteczki.
- Obierz owoce, starannie dbając o to, by białe części nie pozostały na skórce. Skórki przełóż do słoika i zalej spirytusem 70%. Dodaj przyprawy korzenne - kilka goździków, szczyptę kardamonu i gwiazdkę anyżu.
- Słoik zakręć i odstaw na 7 dni w zacienione miejsce.
- Po tym czasie przygotuj syrop do nalewki z mandarynek: cukier zalej 500 ml wrzątku, wymieszaj, aby się rozpuścił i wystudź.
- Przez sito i położoną na nim gazę, przelej mandarynkowy alkohol, następnie 1 l wody.
- Nalewkę z mandarynek przelej do butelek. Odstaw w ciemne i suche miejsce na miesiąc.
- Jeśli na dnie pojawi się osad, wstrząśnij przed spożyciem.
fot. Nalewka z mandarynek: przepis/Adobe Stock, Sloniki
Nalewka mandarynkowa: na jakim spirytusie?
Do wykonania jesiennej nalewki z mandarynek warto użyć spirytusu nieznacznie niższego lub równego 70% - lepiej wydobywa on kolor i aromat mandarynek. Wyższe stężenie może sprawić, że nalewka mandarynkowa będzie niesmaczna i zbyt gorzka.
Możesz także przygotować nalewkę mandarynkową na wódce - użyj dokładnie tej samej ilości i postępuj dokładnie według przepisu. Pamiętaj, że nalewka musi leżakować minimum 4 tygodnie, aby nabrała smaku i aromatu.
Zamiast cukru możesz także dodać spory chlust miodu - warto eksperymentować, by nalewka z mandarynek miała bogaty smak i złocistą barwę.
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 30.11.2020
Czytaj także: Nalewka z pomarańczy Nalewka z czarnego bzuNalewka z jarzębiny