Nalewka z arbuza - lekki i orzeźwiający przepis: nie tylko na lato

Nalewka z arbuza jest słodka, lekka i orzeźwiająca. Powinna leżakować przez co najmniej 3-4 tygodnie - po tym czasie już można jej spróbować. Jeśli lubisz bardzo słodkie nalewki, możesz zwiększyć ilość cukru, podaną w naszym przepisie na nalewkę z arbuza. Smak owocu warto przełamać subtelnym dodatkiem cytryny.
Weronika Kwaśniak / 24.06.2022 10:28
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z arbuza - lekki i orzeźwiający przepis: nie tylko na lato fot. Adobe Stock, nolonely
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 duży arbuz,
  • 1,2 kg cukru,
  • 4 cytryny,
  • 2 litry wódki.
Przygotowanie:

Nalewka z arbuza smakuje jak esencja letnich dni - jest lekka, słodka i bardzo orzeźwiająca. Nie musi leżakować miesiącami, aby nadawać się do spożycia. Chociaż pełnię smaku i aromatu rozwinie faktycznie dopiero po wielu tygodniach od przygotowania, próbować jej można już po 3-4 tygodniach.

  1. Wódkę wlej do dużego garnka.
  2. Arbuza pozbaw skórki i pestek. Nad garnkiem z wódką wyciskaj miąższ bezpośrednio do garnka - dzięki temu arbuz puści dużo soku. Wyciśnięty z soku miąższ również umieść w garnku.
  3. Teraz do garnka z wódką i arbuzem, wyciśnij cytryny. Oprócz soku z cytryn, możesz też wrzucić do garnka miąższ cytrynowy.
  4. Podgrzewaj powoli na małym ogniu. Dodaj cukier i często mieszaj.
  5. Gdy cukier się rozpuści, garnek zdejmij z ognia. Uważaj, aby nie zagotować nalewki z arbuza.
  6. Zawartość garnka zlej do wielkiego słoja.
  7. Odstaw w zacienione miejsce na 3 tygodnie - raz dziennie potrząsaj słojem.
  8. Gdy upłyną 3 tygodnie, przecedź nalewkę z arbuza przez gazę i lejek. Pozbaw ją miąższu, przelewając do karafek.

Czytaj także:
Wino z rabarbaru
Wino z malin
Wino z truskawek

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA