Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 duży arbuz,
- 1,2 kg cukru,
- 4 cytryny,
- 2 litry wódki.
Przygotowanie:
Nalewka z arbuza smakuje jak esencja letnich dni - jest lekka, słodka i bardzo orzeźwiająca. Nie musi leżakować miesiącami, aby nadawać się do spożycia. Chociaż pełnię smaku i aromatu rozwinie faktycznie dopiero po wielu tygodniach od przygotowania, próbować jej można już po 3-4 tygodniach.
- Wódkę wlej do dużego garnka.
- Arbuza pozbaw skórki i pestek. Nad garnkiem z wódką wyciskaj miąższ bezpośrednio do garnka - dzięki temu arbuz puści dużo soku. Wyciśnięty z soku miąższ również umieść w garnku.
- Teraz do garnka z wódką i arbuzem, wyciśnij cytryny. Oprócz soku z cytryn, możesz też wrzucić do garnka miąższ cytrynowy.
- Podgrzewaj powoli na małym ogniu. Dodaj cukier i często mieszaj.
- Gdy cukier się rozpuści, garnek zdejmij z ognia. Uważaj, aby nie zagotować nalewki z arbuza.
- Zawartość garnka zlej do wielkiego słoja.
- Odstaw w zacienione miejsce na 3 tygodnie - raz dziennie potrząsaj słojem.
- Gdy upłyną 3 tygodnie, przecedź nalewkę z arbuza przez gazę i lejek. Pozbaw ją miąższu, przelewając do karafek.
Czytaj także:
Wino z rabarbaru
Wino z malin
Wino z truskawek