Nalewka z dyni, czyli smaczna dyniówka na wódce z dodatkiem imbiru

Przepis na nalewkę z dyni opiera się na właściwych proporcjach dyni, wódki i cukru. Aby dyniówka nie była mdła, warto uzupełnić ją o imbir i goździki. Idealny smak uzyskuje po 6 miesiącach leżakowania.
Edyta Liebert / 14.09.2020 16:49
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z dyni, czyli smaczna dyniówka na wódce z dodatkiem imbiru fot. Adobe Stock
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 2,5 kg miąższu z dyni (czyli części pozbawionej gniazd nasiennych, bez skóry),
  • 0,5 l wody,
  • 2,5 l wódki,
  • 1 kg cukru,
  • kawałek imbiru, 
  • kilka goździków. 
Przygotowanie:

Klasyczna nalewka z dyni wymaga dwóch etapów przygotowania. Może wydawać się pracochłonna, ale efekt końcowy jest wart tego procesu.

Sposób przygotowania nalewki z dyni:

  1. Dynię pokrój w kostkę, imbir w plasterki. Do dużego słoja wsyp goździki i imbir, następnie kostki dyni. Całość zalej wódką.
  2. Słój zakręć, odstaw w ciepłe, zacienione miejsce na miesiąc. 
  3. Po miesiącu zrób syrop cukrowy: w garnku rozpuść cukier i ostudź.
  4. Zimnym syropem zalej słój i po tygodniu wróć do nalewki z dyni. Codziennie mieszaj jego zawartość.
  5. Po 7 dniach przygotuj gazę i naczynie do przecedzenia nalewki z dyni.
  6. Klarowną nalewkę z dyni rozlej do np. piersiówek - wyjdzie ci ok. 18 butelek dyniówki po 200 ml każda. Koniecznie sprawdź, jakie właściwości ma dynia i czemu warto przyrządzać z niej przetwory.

Przetwory z dyni: Dynia marynowana, konfitura lub dynia w occieDynia do słoików na zimęDżem z dyni z pomarańczą

DRUKUJ PRZEPIS