POLECAMY

Lecznicza nalewka z winogron ciemnych i jasnych! Niezawodne przepisy i właściwości!

Dojrzałe winogrona z przydomowego ogródka lub działki zmień w przepyszną nalewkę. Wystarczy cukier, owoce i alkohol. Przygotuj syrop, wymieszaj z wódka lub spirytusem i po 4 miesiącach ciesz się nalewką!
Sylwia Kazimierczuk / 2 tygodnie temu
Lecznicza nalewka z winogron ciemnych i jasnych! Niezawodne przepisy i właściwości! fot. Adobe Stock

Nalewka z ciemnych winogron

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron
  • 1/2 litra wódki
  • 1/2litra spirytusu
  • 5 goździków
  • 20 dag cukru brązowego
  • 20 dag cukru zwykłego
  • 2 laski wanilii
  • kora cynamonowa

Jak zrobić nalewkę z ciemnych winogron?

  1. Winogrona obierz, umyj dokładnie i przełóż do większego słoika.
  2. Zasyp owoce cukrem.
  3. Pozostaw na 24 godziny do puszczenia soku.
  4. Włóż wanilię, cynamon i goździki. Wlej wymieszaną wódkę ze spirytusem.
  5. Odstaw na miesiąc do zmacerowania.
  6. Następnie po tym czasie przefiltruj całość i pozostaw w zamknięciu przynajmniej na 3-4 miesiące.

Właściwości nalewki z winogron

Przyrządzona nalewka z winogron ma szerokie zastosowanie zdrowotne. Owoce zawierają spore ilości flawonoidów, odpowiedzialnych za właściwości antynowotworowe. Naturalne przeciwutleniacze zapewniają młodość i zwalczanie wolnych rodników.

Skuteczne są nie tylko owocniki, ale też pestki czy szypułki, pomagające w walce z z rakiem skóry lub żołądka. Zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Zarówno zielone, jak i czerwone winogrona obniżają ryzyko chorób serca, cukrzycy oraz obniżają ciśnienie krwi.

Alkohol dodatkowo zwiększa właściwości lecznicze owoców, ze względu na zachodzące procesy ekstrahowania. To przeciwdziała szybkiemu rozpadowi i pozwala zachować właściwości.

Podczas spożywania nalewek, naczynia krwionośne rozszerzają się i zwiększa się przyswajalność substancji do krwioobiegu. Należy pamiętać, że jedynie niewielkie ilości nalewki są w stanie wspomóc nasze zdrowie. Wystarczy porcja 30-40ml.

Nalewka z zielonych winogron

Składniki:

  • 2 kg zielonych (jasnych) winogron
  • 1/2 litra wódki
  • 1/2litra spirytusu
  • 5 goździków
  • 40 dag cukru brązowego
  • kora cynamonowa
  • 2 nasiona kardamonu
  • kawałki skórki pomarańczowej

Jak zrobić nalewkę z zielonych winogron?

  1. Winogrona obierz, umyj dokładnie i przełóż do większego słoika. Zasyp owoce cukrem.
  2. Pozostaw na 24 godziny do puszczenia soku. Włóż skórkę pomarańczową, cynamon i goździki.
  3. Wlej wymieszaną wódkę ze spirytusem. Odstaw na miesiąc do zmacerowania.
  4. Następnie po tym czasie przefiltruj całość i pozostaw w zamknięciu przynajmniej na 3-4 miesiące.

Zobacz też:
Zobacz, jak zrobić doskonałą nalewką z malin! Najlepszy przepis! Nalewka z pigwy, to doskonałe remedium na przeziębienie. Sprawdź!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)