nalewka z winogron fot. Adobe Stock, Nataliya

Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych

Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Weronika Kwaśniak / 14.09.2021 10:01
nalewka z winogron fot. Adobe Stock, Nataliya

Nalewka z winogron może być przygotowana zarówno z ciemnych, jak i jasnych owoców. Zdrowotna nalewka z ciemnych winogron słynie jako środek chroniący przed nadciśnieniem. Wielu pije ją jednak dla walorów smakowych. Pamiętaj, że do przygotowania obu trunków najlepiej wykorzystywać owoce z własnej działki. Sklepowe winogrona nie są dobrą bazą do przepisów na nalewki.

Nalewka z ciemnych winogron

Składniki:

  • 2 kg ciemnych winogron,
  • 2 l spirytusu,
  • 10 goździków,
  • 1 kg cukru,
  • 2 laski wanilii,
  • 1 laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona umyj, pozbaw szypułek, przełóż do większego słoja i rozgnieć widelcem.
  2. Owoce zasyp cukrem.
  3. Po 2 dniach zalej owoce spirytusem. Włóż wanilię, cynamon i goździki.
  4. Słoik zakręć i odstaw nalewkę z winogron na miesiąc w chłodne miejsce.
  5. Następnie po tym czasie przefiltruj całość i pozostaw nalewkę z winogron w zamknięciu przynajmniej na 3-4 miesiące. Po tym okresie leżakowania, trunek jest gotowy.

Nalewka z jasnych winogron

Składniki:

  • 2 kg jasnych winogron,
  • 2 l wódki,
  • 2 kg cukru,
  • 10 goździków,
  • laska cynamonu,
  • kardamon (wg uznania).

Sposób przygotowania:

  1. Winogrona umyj, usuń szypułki, przełóż do większego słoja i rozgnieć widelcem. Zasyp cukrem i odstaw na 2 dni.
  2. Co jakiś czas potrząśnij słojem, aby owoce puściły sok.
  3. Po 2 dniach dodaj cynamon, kardamon i goździki, zalej wódką i wymieszaj. Odstaw na 2-3 tygodnie.
  4. Słoik zamknij i odstaw na 4 tygodnie. Pamiętaj, aby co kilka dni lekko nim wstrząsnąć.
  5. Po tym czasie przefiltruj nalewkę z winogron przez gazę.
  6. Nalewkę z winogron rozlej do mniejszych butelek i odstaw na co najmniej 3-4 miesiące w chłodne, ciemne miejsce, aby leżakowała.

nalewka z jasnych winogron
fot. Nalewka z jasnych winogron/Adobe Stock, HandmadePictures

Właściwości nalewki z winogron

Winogrona to nie tylko cenne owoce, ale też pestki, pomagające w walce z z rakiem skóry lub żołądka. Zarówno zielone, jak i czerwone winogrona zmniejszają ryzyko chorób serca, cukrzycy oraz obniżają ciśnienie krwi.

Alkohol dodatkowo zwiększa właściwości lecznicze owoców. Podczas spożywania nalewek, naczynia krwionośne rozszerzają się i zwiększa się przyswajalność substancji do krwioobiegu. Należy pamiętać, że jedynie niewielkie ilości nalewki z winogron są w stanie wspomóc nasze zdrowie. Wystarczy porcja 30 - 40 ml.

Na podstawie artykułu opublikowanego pierwotnie 30.08.2018 przez Sylwię Kazimierczuk

Zobacz inne przepisy na nalewki:
Nalewka z gruszek
Nalewka z jabłek
Nalewka z borówki amerykańskiej