Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 3 szklanki cukru,
- 2 szklanki wódki,
- 1 i 1/2 szklanki spirytusu,
- 4 szklanki jagody kamczackiej.
Przygotowanie:
Jagoda kamczacka to stosunkowo mało znany owoc, który w ostatnich latach staje się jednak coraz popularniejszy - głównie ze względu na swoje nieocenione właściwości zdrowotne. Spożywanie jagód pomaga w walce z anemią, obniża ciśnienie tętnicze, a także wykazuje właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Badania wykazały, że spożywanie owoców jagody kamczackiej, zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, miażdżycy i cukrzycy.
- Owoce pozbaw szypułek, umyj i osusz.
- Umieść jagodę kamczacką w dużym słoju, zalej alkoholem, słój zamknij szczelnie i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni.
- Po upływie wyznaczonego czasu, płyn przecedź i odstaw. Owoce zasyp cukrem na 2 tygodnie.
- Codziennie bardzo energicznie potrząsaj słojem, aby cały cukier dokładnie się rozpuścił.
- Po 2 tygodniach zlej powstały syrop, połącz go z alkoholem.
- Przecedź nalewkę z jagody kamczackiej, zlej do butelek.
- Butelki szczelnie pozamykaj, odstaw nalewkę z jagody kamczackiej na co najmniej 2 miesiące - okres leżakowania możesz oczywiście wydłużyć.
Zobacz więcej przepisów na nalewki:
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z wiśni z pestkami
Nalewka z borówki amerykańskiej