Nalewka z jagody kamczackiej - prosty przepis na trunek, który ma nieocenione właściwości zdrowotne

Nalewka z jagody kamczackiej przygotowana latem, swój idealny smak osiągnie na jesieni - najpierw powinna leżakować przez 6 tygodni, potem przez kolejne 2, a następnie przez co najmniej 2 miesiące. Smak nalewki jest specyficzny: można go opisać jako cierpki, z wyczuwalnym słodkim posmakiem.
Weronika Kwaśniak / 07.06.2022 05:27
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z jagody kamczackiej - prosty przepis na trunek, który ma nieocenione właściwości zdrowotne fot. Adobe Stock, Magneya Photography
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 szklanki cukru,
  • 2 szklanki wódki,
  • 1 i 1/2 szklanki spirytusu,
  • 4 szklanki jagody kamczackiej.
Przygotowanie:

Jagoda kamczacka to stosunkowo mało znany owoc, który w ostatnich latach staje się jednak coraz popularniejszy - głównie ze względu na swoje nieocenione właściwości zdrowotne. Spożywanie jagód pomaga w walce z anemią, obniża ciśnienie tętnicze, a także wykazuje właściwości antywirusowe i antybakteryjne. Badania wykazały, że spożywanie owoców jagody kamczackiej, zmniejsza ryzyko wystąpienia otyłości, miażdżycy i cukrzycy.

  1. Owoce pozbaw szypułek, umyj i osusz.
  2. Umieść jagodę kamczacką w dużym słoju, zalej alkoholem, słój zamknij szczelnie i odstaw w ciemne miejsce na 6 tygodni.
  3. Po upływie wyznaczonego czasu, płyn przecedź i odstaw. Owoce zasyp cukrem na 2 tygodnie.
  4. Codziennie bardzo energicznie potrząsaj słojem, aby cały cukier dokładnie się rozpuścił.
  5. Po 2 tygodniach zlej powstały syrop, połącz go z alkoholem.
  6. Przecedź nalewkę z jagody kamczackiej, zlej do butelek. 
  7. Butelki szczelnie pozamykaj, odstaw nalewkę z jagody kamczackiej na co najmniej 2 miesiące - okres leżakowania możesz oczywiście wydłużyć.

Zobacz więcej przepisów na nalewki:
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z wiśni z pestkami
Nalewka z borówki amerykańskiej

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA