Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę

Do przygotowania nalewki z pigwowca potrzebujesz kilograma owoców, 400 gramów cukru, laski cynamonu i litr alkoholu - wódki 40% lub spirytusu 70%.
Weronika Kwaśniak / 02.09.2020 03:26
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z pigwowca - sprawdzony przepis na pyszną domową nalewkę fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg dojrzałych owoców pigwowca japońskiego,
  • kawałek cynamonu,
  • 400 g cukru,
  • 1 l spirytusu 70%.
Przygotowanie:

Nalewka z pigwowca to hit wśród jesiennych trunków. Pigwowiec ma drobniejsze i bardziej kwaśne owoce, niż dobrze wszystkim znana pigwa, ale nalewkę z pigwowca przygotowuje się w bardzo podobny sposób.

W naszym przepisie smak nalewki z pigwowca został wzbogacony cynamonem, ale możesz dodać również goździki, anyż, kardamon czy wanilię.

  1. Owoce pigwowca umyj, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne.
  2. Przełóż do słoja, zasyp cukrem, zamknij i odstaw w ciepłe miejsce.
  3. Po tygodniu dodaj cynamon i zalej połową spirytusu. 
  4. Szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce. Codziennie potrząsaj słojem, by cukier łatwiej się rozpuścił.
  5. Po tym czasie dodaj pozostały spirytus, ponownie zamieszaj i szczelnie zamknij.
  6. Odstaw nalewkę z pigwowca na 2 miesiące w ciepłe miejsce.
  7. Zlej płyn, przefiltruj na sicie wyłożonym filtrem do kawy.
  8. Nalewkę z pigwowca przelej do mniejszych butelek i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy.

Więcej przepisów na domowe nalewki:
Przepis na nalewkę z jarzębiny
Przepis na nalewkę z brzoskwiń
Przepis na nalewkę z derenia
Przepis na nalewkę z aronii

DRUKUJ PRZEPIS