Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców pigwowca japońskiego,
- kawałek cynamonu,
- 400 g cukru,
- 1 l spirytusu 70%.
Przygotowanie:
Nalewka z pigwowca to hit wśród jesiennych trunków. Pigwowiec ma drobniejsze i bardziej kwaśne owoce, niż dobrze wszystkim znana pigwa, ale nalewkę z pigwowca przygotowuje się w bardzo podobny sposób.
W naszym przepisie smak nalewki z pigwowca został wzbogacony cynamonem, ale możesz dodać również goździki, anyż, kardamon czy wanilię.
- Owoce pigwowca umyj, pokrój w cząstki, usuń gniazda nasienne.
- Przełóż do słoja, zasyp cukrem, zamknij i odstaw w ciepłe miejsce.
- Po tygodniu dodaj cynamon i zalej połową spirytusu.
- Szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w ciepłe miejsce. Codziennie potrząsaj słojem, by cukier łatwiej się rozpuścił.
- Po tym czasie dodaj pozostały spirytus, ponownie zamieszaj i szczelnie zamknij.
- Odstaw nalewkę z pigwowca na 2 miesiące w ciepłe miejsce.
- Zlej płyn, przefiltruj na sicie wyłożonym filtrem do kawy.
- Nalewkę z pigwowca przelej do mniejszych butelek i odstaw w chłodne, ciemne miejsce na minimum 6 miesięcy.
Więcej przepisów na domowe nalewki:
Przepis na nalewkę z jarzębiny
Przepis na nalewkę z brzoskwiń
Przepis na nalewkę z derenia
Przepis na nalewkę z aronii