Nalewka z kawy fot. Adobe Stock, fahrwasser

Nalewka z kawy - 3 sprawdzone i proste przepisy na kawówkę

Nalewkę z kawy możesz przygotować o każdej porze roku. Kawówka może być spożywana samodzielnie jako zwieńczenie obiadu lub kolacji albo dodana do deseru - świetnie podkreśli smak lodów i panna cotty.
Małgorzata Machnicka / 09.06.2021 12:28
Nalewka z kawy fot. Adobe Stock, fahrwasser

Nalewka z kawy może być przygotowana zarówno z kawy ziarnistej, jak i rozpuszczalnej. Aby podkreślić jej wyjątkowy smak, warto dodać przyprawy: laskę wanilii, cynamon lub goździki.

Nalewkę z kawy możesz dosłodzić miodem lub cukrem - przygotować ją na bazie samej wódki lub mieszanki spirytusu z wodą. 

Spis treści:

  1. Nalewka z kawy ziarnistej na spirytusie
  2. Nalewka z kawy rozpuszczalnej 
  3. Nalewka z kawy na wódce

Przepis na nalewkę z kawy na spirytusie

Składniki:

  • 8 łyżek kawy ziarnistej,
  • 1 szklanka wody,
  • pół szklanki miodu,
  • 1 litr spirytusu,
  • laska wanilii.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarenka kawy razem z przekrojoną wzdłuż laską wanilii przełóż do słoja. Zalej spirytusem i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
  2. Po tym czasie przygotuj syrop. W garnku zagotuj wodę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj, aż całość się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
  3. Wodę z miodem przelej do słoja. Odstaw na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj przez sitko wyłożone gazą i rozlej do mniejszych butelek.
  4. Nalewka z kawy ziarnistej na spirytusie powinna leżakować około 2 miesiące.  

Przepis na nalewkę z kawy rozpuszczalnej

Składniki:

  • 15 łyżek kawy rozpuszczalnej,
  • 500 ml spirytusu,
  • 3 szklanki wody,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 1 laska cynamonu.

Sposób przygotowania:

  1. Kawę rozpuszczalną zalej 2 szklankami wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.
  2. Przygotuj syrop: w garnku zagotuj 3 szklanki wody i dodaj oba rodzaje cukru. Wymieszaj całość, aż cukier się dokładnie rozpuści. 
  3. Gdy obie mieszanki ostygną, wymieszaj je ze sobą i przelej do słoja.
  4. Dodaj spirytus i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.
  5. Taka nalewka z kawy rozpuszczalnej może być dodatkiem do deserów np. tiramisu.

Przepis na nalewkę kawową na wódce

Składniki:

  • 8 łyżek kawy ziarnistej,
  • 1 l wódki,
  • szklanka cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna kawy zalej wódką. Dodaj cukier i wymieszaj.
  2. Odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż ziarenka kawy opadną na dół (zajmie to około 2 tygodni).
  3. Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez sitko i rozlej do butelek.
  4. Nalewka z kawy na wódce od razu nadaje się do spożycia. 

Więcej przepisów na nalewki:

Nalewka z żurawiny - 3 przepisy na żurawinówkę
Nalewka z żurawiny - 3 przepisy na żurawinówkę
Nalewka z żurawiny może być przygotowywana z dodatkiem cukru lub ulubionego miodu. Dla podkreślenia smaku możesz również dodać do niej laskę wanilii albo cynamonu.
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest od dawna stosowana w fitoterapii. Może mieć jednak właściwości trujące, a przez to powodować nudności, wymioty i ból brzucha. Przy odpowiednim przygotowaniu, czarny bez nie powinien jednak szkodzić.
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.
Nalewka z pomarańczy - przepisy na wódce i spirytusie
Nalewka z pomarańczy - przepisy na wódce i spirytusie
Do przygotowania nalewki z pomarańczy potrzebujesz około 2 kilogramów owoców, litr spirytusu i szklankę miodu. Ten domowy trunek będzie gotowy już po 2 tygodniach leżakowania.
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 4 miesiącach od przygotowania. Wystarczą dwa kilogramy owoców, cukier i wybrany alkohol.