Nalewka z kawy może być przygotowana zarówno z kawy ziarnistej, jak i rozpuszczalnej. Aby podkreślić jej wyjątkowy smak, warto dodać przyprawy: laskę wanilii, cynamon lub goździki.
Nalewkę z kawy możesz dosłodzić miodem lub cukrem - przygotować ją na bazie samej wódki lub mieszanki spirytusu z wodą.
Spis treści:
Przepis na nalewkę z kawy na spirytusie
Składniki:
- 8 łyżek kawy ziarnistej,
- 1 szklanka wody,
- pół szklanki miodu,
- 1 litr spirytusu,
- laska wanilii.
Sposób przygotowania:
- Ziarenka kawy razem z przekrojoną wzdłuż laską wanilii przełóż do słoja. Zalej spirytusem i odstaw na 2 tygodnie w ciepłe miejsce.
- Po tym czasie przygotuj syrop. W garnku zagotuj wodę i dodaj miód. Dokładnie wymieszaj, aż całość się rozpuści. Odstaw do wystudzenia.
- Wodę z miodem przelej do słoja. Odstaw na kolejne 2 tygodnie. Po tym czasie przefiltruj przez sitko wyłożone gazą i rozlej do mniejszych butelek.
- Nalewka z kawy ziarnistej na spirytusie powinna leżakować około 2 miesiące.
Przepis na nalewkę z kawy rozpuszczalnej
Składniki:
- 15 łyżek kawy rozpuszczalnej,
- 500 ml spirytusu,
- 3 szklanki wody,
- 1 szklanka cukru,
- 1 opakowanie cukru waniliowego,
- 1 laska cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Kawę rozpuszczalną zalej 2 szklankami wrzącej wody i dokładnie wymieszaj.
- Przygotuj syrop: w garnku zagotuj 3 szklanki wody i dodaj oba rodzaje cukru. Wymieszaj całość, aż cukier się dokładnie rozpuści.
- Gdy obie mieszanki ostygną, wymieszaj je ze sobą i przelej do słoja.
- Dodaj spirytus i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie.
- Taka nalewka z kawy rozpuszczalnej może być dodatkiem do deserów np. tiramisu.
Przepis na nalewkę kawową na wódce
Składniki:
- 8 łyżek kawy ziarnistej,
- 1 l wódki,
- szklanka cukru.
Sposób przygotowania:
- Ziarna kawy zalej wódką. Dodaj cukier i wymieszaj.
- Odstaw w ciepłe miejsce do momentu, aż ziarenka kawy opadną na dół (zajmie to około 2 tygodni).
- Po tym czasie przefiltruj nalewkę przez sitko i rozlej do butelek.
- Nalewka z kawy na wódce od razu nadaje się do spożycia.
Więcej przepisów na nalewki:

Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.

Nalewka z żurawiny - 3 przepisy na żurawinówkę
Nalewka z żurawiny może być przygotowywana z dodatkiem cukru lub ulubionego miodu. Dla podkreślenia smaku możesz również dodać do niej laskę wanilii albo cynamonu.

Nalewka z kwiatów czarnego bzu – czy jest trująca? Jak ją zrobić, by nie szkodziła?
Nalewka z kwiatów czarnego bzu jest od dawna stosowana w fitoterapii. Może mieć jednak właściwości trujące, a przez to powodować nudności, wymioty i ból brzucha. Przy odpowiednim przygotowaniu, czarny bez nie powinien jednak szkodzić.

Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.

Nalewka z pomarańczy - przepisy na wódce i spirytusie
Do przygotowania nalewki z pomarańczy potrzebujesz około 2 kilogramów owoców, litr spirytusu i szklankę miodu. Ten domowy trunek będzie gotowy już po 2 tygodniach leżakowania.

Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.

Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.

Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu.

Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.