Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1/2 kg jabłek,
- 100-150 g cukru,
- kawałek laski cynamonu,
- kawałek laski wanilii,
- 2 goździki,
- 125 ml wody,
- 375 ml spirytusu.
Przygotowanie:
Nalewka z jabłek będzie smakować wyśmienicie, jeśli połączysz jabłka kilku odmian. Głębię smaku wydobędą przyprawy - wanilia, cynamon i goździki. Jeśli chcesz, możesz też dodać kardamon.
- Jabłka umyj, pozbaw ogonków i gniazd nasiennych. Nie musisz ich obierać.
- Pokrój jabłka na ćwiartki lub ósemki.
- Włóż jabłka do dużego słoja.
- Dodaj goździki, wanilię, cukier, a także cynamon (opcjonalnie: kardamon). Ilość cukru dopasuj do własnych upodobań i odmiany jabłek - jeśli są kwaśne, dodaj go więcej. Jeśli słodkie (lub jeśli nie lubisz słodkawych nalewek owocowych), poprzestań na mniejszej ilości.
- Jabłka i przyprawy w słoju zalej ciepłą (nie wrzącą!) wodą oraz spirytusem.
- Słój zamknij szczelnie, odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na 6-8 tygodni.
- Po upływie wyznaczonego czasu, przefiltruj nalewkę z jabłek do butelki.
- Teraz nalewka z jabłek powinna leżakować przez co najmniej miesiąc. Pełnię smaku osiągnie po około 2-3 miesiącach.
Zobacz więcej przepisów z jabłkami:
Co zrobić z jabłek?
Przetwory z jabłek
Ciasta z jabłkami