Nalewka z jabłek - przepis babci Irenki

Nalewka z jabłek będzie najlepsza z odmian topaz, reneta, lobo lub priam. Wybierz owoce dojrzałe, ale nie przejrzałe - zepsują smak nalewki z jabłek.
Weronika Kwaśniak / 22.07.2021 14:05
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z jabłek - przepis babci Irenki fot. Adobe Stock, seva_blsv
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1/2 kg jabłek,
  • 100-150 g cukru,
  • kawałek laski cynamonu,
  • kawałek laski wanilii,
  • 2 goździki,
  • 125 ml wody,
  • 375 ml spirytusu.
Przygotowanie:

Nalewka z jabłek będzie smakować wyśmienicie, jeśli połączysz jabłka kilku odmian. Głębię smaku wydobędą przyprawy - wanilia, cynamon i goździki. Jeśli chcesz, możesz też dodać kardamon.

  1. Jabłka umyj, pozbaw ogonków i gniazd nasiennych. Nie musisz ich obierać.
  2. Pokrój jabłka na ćwiartki lub ósemki.
  3. Włóż jabłka do dużego słoja.
  4. Dodaj goździki, wanilię, cukier, a także cynamon (opcjonalnie: kardamon). Ilość cukru dopasuj do własnych upodobań i odmiany jabłek - jeśli są kwaśne, dodaj go więcej. Jeśli słodkie (lub jeśli nie lubisz słodkawych nalewek owocowych), poprzestań na mniejszej ilości.
  5. Jabłka i przyprawy w słoju zalej ciepłą (nie wrzącą!) wodą oraz spirytusem.
  6. Słój zamknij szczelnie, odstaw w ciepłe i ciemne miejsce na 6-8 tygodni.
  7. Po upływie wyznaczonego czasu, przefiltruj nalewkę z jabłek do butelki.
  8. Teraz nalewka z jabłek powinna leżakować przez co najmniej miesiąc. Pełnię smaku osiągnie po około 2-3 miesiącach.

Zobacz więcej przepisów z jabłkami:
Co zrobić z jabłek?
Przetwory z jabłek
Ciasta z jabłkami

DRUKUJ PRZEPIS