Nalewka z gruszek jest niezwykle aromatyczna i ma głęboki, złoty kolor. Warto przygotować ją z dodatkiem korzennych przypraw lub miodu, które wzbogacą jej smak.
Spis treści:
- Przepis na nalewkę z gruszek na spirytusie
- Przepis na nalewkę z gruszek na wódce
- Przepis na szybką nalewkę z gruszek
- Jakie gruszki do nalewki?
Nalewka z gruszek na spirytusie
Składniki:
- 2 kilogramy gruszek,
- 500 g cukru,
- litr spirytusu,
- 10 sztuk goździków.
Sposób przygotowania:
- Gruszki dokładnie obierz ze skórki i wydrąż z nich gniazda nasienne.
- Pokrój w ćwiartki i zasyp cukrem.
- Po 3-4 dniach zlej syrop z owoców i zalej spirytusem. Dodaj goździki.
- Odstaw przynajmniej na 3-4 miesiące.
- Gotową nalewkę z gruszek zlej do butelek.
- Jeżeli chcesz, by była bardziej klarowna, przetrzymaj dłużej niż 4 miesiące.
Nalewka z gruszek na wódce
Składniki:
- 2 kilogramy gruszek,
- 500 g cukru,
- 0,5 litra wódki,
- 0,5 litra spirytusu
- 10 sztuk goździków,
- 5 ziaren kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
- Owoce przełóż do dużego słoja i zasyp cukrem.
- Odstaw na 2 dni.
- Zlej syrop z gruszek, zalej spirytusem, wódką i dodaj kardamon i goździki.
- Odstaw przynajmniej na 4 miesiące, a następnie zlej do butelek.
fot. nalewka z gruszek/Adobe Stock, draghicich
Szybka nalewka z gruszek
Składniki:
- 2 kg gruszek,
- 2 szklanki miodu (albo cukru),
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 1 litr spirytusu,
- 2 laski cynamonu.
Sposób przygotowania:
- Gruszki obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne.
- Owoce pokrój na mniejsze kawałki, włóż do dużego słoja i zalej miodem rozrobionym z wodą.
- Odstaw na 2-3 dni, aby gruszki puściły sok. Pamiętaj, by co jakiś czas potrząsać słojem.
- Dodaj cynamon i zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie.
- Nalewkę z gruszek przefiltruj i zlej do butelek.
Jakie gruszki do nalewki?
Gruszki do nalewki powinny być dojrzałe i słodkie. W zależności od stopnia słodyczy, możemy regulować poziom dodanego cukru lub miodu. Świetnie nadają się wszystkie odmiany gruszek, zwłaszcza Konferencja czy Klapsa.
Dopraw nalewkę z gruszek cynamonem, kardamonem lub anyżem – podkreślają smak i aromat owoców. Możesz połączyć ją również z jabłkami lub śliwkami.
Czytaj także:
Jak zrobić doskonałą nalewkę z malin? Doskonała nalewka z wiśni - sprawdzony sposób Beaty Tyszkiewicz