Nalewka z gruszek fot. Adobe Stock, lblinova

Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem

Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Małgorzata Machnicka / 08.09.2021 09:42
Nalewka z gruszek fot. Adobe Stock, lblinova

Nalewka z gruszek jest niezwykle aromatyczna i ma głęboki, złoty kolor. Warto przygotować ją z dodatkiem korzennych przypraw lub miodu, które wzbogacą jej smak. 

Spis treści:

  1. Przepis na nalewkę z gruszek na spirytusie
  2. Przepis na nalewkę z gruszek na wódce
  3. Przepis na szybką nalewkę z gruszek
  4. Jakie gruszki do nalewki?

Nalewka z gruszek na spirytusie

 Składniki:

  • 2 kilogramy gruszek,
  • 500 g cukru,
  • litr spirytusu,
  • 10 sztuk goździków.

Sposób przygo​towania:

  1. Gruszki dokładnie obierz ze skórki i wydrąż z nich gniazda nasienne.
  2. Pokrój w ćwiartki i zasyp cukrem.
  3. Po 3-4 dniach zlej syrop z owoców i zalej spirytusem. Dodaj goździki.
  4. Odstaw przynajmniej na 3-4 miesiące. 
  5. Gotową nalewkę z gruszek zlej do butelek.
  6. Jeżeli chcesz, by była bardziej klarowna, przetrzymaj dłużej niż 4 miesiące.

Nalewka z gruszek na wódce

Składniki:

  • 2 kilogramy gruszek,
  • 500 g cukru,
  • 0,5 litra wódki,
  • 0,5 litra spirytusu
  • 10 sztuk goździków,
  • 5 ziaren kardamonu.

Sposób przygoto​wania:

  1. Gruszki obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w plasterki.
  2. Owoce przełóż do dużego słoja i zasyp cukrem.
  3. Odstaw na 2 dni.
  4. Zlej syrop z gruszek, zalej spirytusem, wódką i dodaj kardamon i goździki. 
  5. Odstaw przynajmniej na 4 miesiące, a następnie zlej do butelek.

Nalewka z gruszki przepisyfot. nalewka z gruszek/Adobe Stock, draghicich

Szybka nalewka z gruszek

Składniki:

  • 2 kg gruszek,
  • 2 szklanki miodu (albo cukru),
  • 1 szklanka ciepłej wody,
  • 1 litr spirytusu,
  • 2 laski cynamonu.

Sposób przygoto​wania:

  1. Gruszki obierz ze skórki i wydrąż gniazda nasienne. 
  2. Owoce pokrój na mniejsze kawałki, włóż do dużego słoja i zalej miodem rozrobionym z wodą.
  3. Odstaw na 2-3 dni, aby gruszki puściły sok. Pamiętaj, by co jakiś czas potrząsać słojem.
  4. Dodaj cynamon i zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie.
  5. Nalewkę z gruszek przefiltruj i zlej do butelek.

Jakie gruszki do nalewki?

Gruszki do nalewki powinny być dojrzałe i słodkie. W zależności od stopnia słodyczy, możemy regulować poziom dodanego cukru lub miodu. Świetnie nadają się wszystkie odmiany gruszek, zwłaszcza Konferencja czy Klapsa. 

Dopraw nalewkę z gruszek cynamonem, kardamonem lub anyżem – podkreślają smak i aromat owoców. Możesz połączyć ją również z jabłkami lub śliwkami. 

Czytaj także:
Jak zrobić doskonałą nalewkę z malin? Doskonała nalewka z wiśni - sprawdzony sposób Beaty Tyszkiewicz