gruszkówka

Przepis na klasyczną nalewkę z gruszek

Przygotujesz ją z ulęgałek lub konferencji. Ta aromatyczna nalewka z gruszek sprawdzi się do deserów i pieczonych mięs.
Sylwia Kazimierczuk / 20.08.2018 11:43 / aktualizacja: 02.09.2019 12:30
gruszkówka

Spis treści

  1. Gruszkówka na spirytusie
  2. Nalewka z gruszek ulęgałek
  3. W wersji z cynamonem
  4. Jakie gruszki do nalewki?

Gruszkówka na spirytusie

 Składniki:

  • 2 kilogramy gruszek,
  • 500 g cukru,
  • litr spirytusu,
  • 10 sztuk goździków.

Przygotowanie

  1. Gruszki dokładnie obierz ze skórki i wydrąż z nich gniazda nasienne.
  2. Pokrój w mniejsze plasterki i zasyp cukrem.
  3. Po 3-4 dniach zlej syrop z owoców i zalej spirytusem. Dodaj goździki.
  4. Przeciśnij puree z gruszki i dodaj do alkoholu.
  5. Odstaw przynajmniej na 3-4 miesiąceGotową nalewkę zlej do butelek.
  6. Jeżeli chcesz, by była bardziej klarowna, przetrzymaj dłużej niż 4 miesiące.

Nalewka z gruszek ulęgałek

Składniki:

  • 2 kilogramy gruszek ulęgałek,
  • 500 g cukru,
  • 200 ml rumu,
  • litr spirytusu,
  • 10 sztuk goździków,
  • kardamon.

Przygotowanie

  1. Wybierz dojrzałe odmiany owoców. Gruszki dokładnie obierz.
  2. Wydrąż gniazda nasienne i pokrój gruszki w plasterki.
  3. Zasyp cukrem i odstaw przynajmniej na 4 dni.
  4. Zlej syrop z gruszek i zalej spirytusem, rumem i dodaj kardamon i goździki. 
  5. Domową nalewkę odstaw przynajmniej na 4 miesiące, a następnie zlej do butelek.

Nalewka z gruszki
fot. Adobe Stock

W wersji z cynamonem

Składniki:

  • 2 kilogramy gruszek,
  • 500 g cukru,
  • litr spirytusu,
  • 2 laski cynamonu,
  • 200 ml wódki.

Przygotowanie

  1. Gruszki dokładnie obierz ze skórki. Wydrąż gniazda nasienne.Pokrój z plasterki i zasyp cukrem.
  2. Odstaw przynajmniej na 4 dni.
  3. Zlej syrop i przeciśnij puree z gruszek. Dodaj cynamon w laskach.
  4. Połącz ze spirytusem i wódką. Odstaw na 3-4 miesięcy.
  5. Przefiltruj i zlej do butelek.

Jakie gruszki do nalewki?

Gruszki powinny być dojrzałe i słodkie. W zależności od stopnia słodyczy możemy regulować poziom dodanego cukru lub miodu. Świetnie nadają się każde odmiany gruszek, zwłaszcza Konferencja czy Klapsa. 

Dopraw nalewkę cynamonem, kardamonem lub anyżem – podkreślają smak i aromat owoców. Możesz połączyć ją również z jabłkami lub śliwkami. Przetwory z gruszek dopraw goździkami, cynamonem lub kardamonem.

Zobacz też:
Sprawdź, jak zrobić doskonałą nalewkę z malin! Idealna na przeziębienie! Doskonała nalewka z wiśni! Sprawdzony sposób Beaty Tyszkiewicz!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)