morwa czarna fot. Adobe Stock

Morwa czarna - przepis na nalewkę, wartości odżywcze, właściwości

Morwa czarna jest polecana przy infekcjach, anemii, a także problemach z trawieniem. Można z niej przygotować smaczną nalewkę, która ma korzystny wpływ na zdrowie.
Marta Kosakowska / 17.03.2020 20:24
morwa czarna fot. Adobe Stock

Morwa czarna (Morus nigra L.) to gatunek drzewa z rodziny morwowatych, które pochodzi z Azji Mniejszej. Owoce morwy są soczyste, ciemnofioletowe, mają słodko-kwaśny smak. Ze względu na walory smakowe oraz cenne wartości odżywcze są wykorzystywane do produkcji nalewek, win, syropów, soków, dżemów i marmolad. Korzystnie wpływają na zdrowie przy infekcjach, stanach zapalnych gardła, a także w leczeniu anemii.

Spis treści:

  1. Jak zrobić nalewkę z morwy czarnej?
  2. Jakie wartości odżywcze ma morwa czarna?
  3. Jakie właściwości ma morwa czarna?
  4. Jak odróżnić morwę czarną od białej?

Jak zrobić nalewkę z morwy czarnej?

Nalewka z morwy wzmacnia odporność, poprawia trawienie oraz korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego. Przepis na nalewkę z morwy jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 1 kg owoców morwy,
  • 0,7 l spirytusu,
  • 0,7 l wódki,
  • 0,2 kg cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce morwy czarnej należy opłukać po bieżącą wodą, a następnie rozgnieść.
  2. Następnie zalać owoce wódką, a potem spirytusem.
  3. Odstawić w słoneczne i ciepłe miejsce na około 10 dni.
  4. Po upływie tego czasu, odsączyć przez sito.
  5. Owoce oddzielić, dodać cukier i tak przygotowane, ponownie odstawić na miesiąc w ciepłe i nasłonecznione miejsce.
  6. Po tym czasie, należy odcisnąć owoce, zlać płyn i połączyć wszystko ze sobą. Tak przygotowaną mieszankę odstawić na 1 dzień.
  7. Ostatni etap to przelanie nalewki do butelek, które następnie trzeba odstawić na 6 miesięcy w ciemne i chłodne miejsce.

Jakie wartości odżywcze ma morwa czarna?

Morwa czarna zawiera witaminy A, B1, B2, C oraz minerały (żelazo, potas, wapń, magnez i fosfor), a także flawonoidy, kwas foliowy, kumaryny oraz taniny. Owoce morwy czarnej są niskokaloryczne - 100 g to 64 kcal.

Jakie właściwości ma morwa czarna?

Morwa czarna może być stosowana jako:

Jak odróżnić morwę czarną od białej?

Istnieją trzy rodzaje morwy: biała, czarna i nieco mniej powszechna - czerwona. Owoce morwy białej i czarnej przypominają jeżyny, lecz są od nich nieco większe i bardziej podłużne. Morwa biała może mieć kolor biały, kremowy lub bladoróżowy. Czarna - od ciemnoczerwonego lub ciemnofioletowego, aż po czarny. Różnią się również smakiem. Morwa biała jest słodkawa, lekko mdła. Morwa czarna ma wyczuwalny kwaśny posmak.

Morwa czarna i morwa białaMorwa czarna i morwa biała/ Fot. Adobe Stock

Drzewa morwy czarnej są znacznie niższe od drzew morwy białej. Pierwsze z nich osiągają wysokość około 10 metrów, drugie - około 20 metrów. Oba rodzaje morwy - choć różnią się właściwościami - mają zastosowanie w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej.

Więcej o morwie:
Morwa biała - wartości odżywcze, zastosowanie, właściwości zdrowotne
Do czego wykorzystać owoce morwy?
Jak zrobić wino morwowe?