Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 4 kg kiwi,
- 500 g cukru,
- 1 l przegotowanej wody,
- 4 ziarenka kardamonu,
- 2 l spirytusu.
Przygotowanie:
Do przygotowania nalewki z kiwi wybieraj wyłącznie dojrzałe owoce. Po zalaniu kiwi spirytusem odczekaj 3 dni, a następnie po rozlaniu do butelek (najlepiej z ciemnego szkła) odstaw na kolejne 2-3 tygodnie.
- Owoce kiwi obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Przełóż je do słoja, zalej spirytusem i dodaj kardamon.
- Słój szczelnie zamknij i odstaw na 3 dni w chłodne miejsce. Pamiętaj, by codziennie potrząsać słojem.
- Zawartość słoja przecedź przez sitko. Owoce kiwi dobrze wyciśnij, bo jest w nich sporo smaku i alkoholu.
- Cukier rozpuść w ciepłej wodzie i wlej do przefiltrowanego płynu.
- Rozlej nalewkę z kiwi do butelek i szczelnie zamknij. Odstaw na 2-3 tygodnie leżakowania.
Więcej przepisów na nalewki:
Przepis na nalewkę z pomarańczy
Przepis na nalewkę z czarnego bzu
Przepis na nalewkę z pigwowca
Przepis na nalewkę z dzikiej róży
Przepis na nalewkę z jarzębiny