Nalewka z moreli - sprawdzony przepis na trunek pachnący latem

Nalewka z moreli jest złocista, pięknie pachnie i jeszcze lepiej smakuje. Trunek musi leżakować przez 5 miesięcy, ale warto aby przed pierwszym spożyciem poleżał nawet dłużej - wtedy nalewka z moreli będzie jeszcze bogatsza w pyszny smak i aromat. Do przygotowania tego alkoholu wybierz jak najdojrzalsze owoce moreli.
Weronika Kwaśniak / 04.07.2022 10:19
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z moreli - sprawdzony przepis na trunek pachnący latem fot. Adobe Stock, Igor Normann
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 1 kg moreli,
  • 1 l spirytusu,
  • 200 ml wody + odrobina wrzątku do sparzenia moreli,
  • 35 dag cukru.
Przygotowanie:

Nalewka z moreli to jeden z najsmaczniejszych pomysłów na domową nalewkę. Morele mają mnóstwo przeciwutleniaczy, a także dużą ilość potasu. To dlatego te owoce warto spożywać zarówno na surowo, jak i w formie przetworów z moreli.

  1. Morele umyj i pozbaw pestek.
  2. Zalej je wrzątkiem (wystarczy niewielka ilość, aby lekko sparzyć owoce) i pokrój na kawałki.
  3. Przygotuj 5-litrowy słój, umieść w nim owoce. Zalej ok. 750 ml spirytusu. Słoik z morelami odstaw w jasne i ciepłe miejsce na mniej więcej 2 miesiące. Przez ten czas codziennie energicznie potrząsaj słojem.
  4. Po upływie 2 miesięcy zagotuj 200 ml wody, dodaj cukier (nie mieszaj!). Odstaw mieszaninę do wystudzenia.
  5. Syrop wymieszaj z 250 ml spirytusu, wlej do słoja z nalewką z moreli. Pozostaw na mniej więcej 7 dni.
  6. Po upływie tego czasu, nalewkę z moreli przefiltruj przez gazę.
  7. Przelej do butelek, dobrze zakręć i odstaw w chłodne miejsce do leżakowania na co najmniej 3 miesiące.

Zobacz więcej przepisów na nalewki:
Nalewka z gruszek
Nalewka z arbuza
Nalewka z jagody kamczackiej

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA