Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 70 dag cukru,
- 500 ml spirytusu,
- 1 kg borówki amerykańskiej,
- 250 ml wody.
Przygotowanie:
Nalewka z borówki amerykańskiej to jeden z wielu pomysłów na to, co zrobić z borówek. Gotowy alkohol powinien leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 4-6 miesięcy.
- Owoce dokładnie umyj.
- Wsyp do wielkiego słoja, zasyp cukrem.
- Wierzch słoja obwiąż gazą. Odstaw go na 4-5 dni, aż owoce puszczą sok. Kilka razy dziennie wymieszaj zawartość za pomocą drewnianej łyżki.
- Po upływie wyznaczonego czasu, zlej powstały sok. Opłucz słój, wypłukując resztki nierozpuszczonego cukru.
- Sok z borówek i spirytus wlej do opłukanego słoja.
- Wymieszaj, zakręć słoik i odstaw na 2-3 dni.
- Po upływie wyznaczonego czasu przefiltruj nalewkę z borówki amerykańskiej.
- Nalewkę rozlej do butelek.
- Gotową nalewkę z borówki amerykańskiej odstaw na 4-6 miesięcy do leżakowania.
Sprawdź więcej przepisów na nalewki:
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z melisy
Nalewka z wiśni z pestkami