Nalewka z borówki amerykańskiej - przepis

Nalewkę z borówki amerykańskiej najlepiej przygotować z mocno dojrzałych, ale nie przejrzałych owoców. Do jej przyrządzenia użyj spirytusu o mocy 96%.
Weronika Kwaśniak / 21.07.2021 16:44
DRUKUJ PRZEPIS
Nalewka z borówki amerykańskiej - przepis fot. Adobe Stock, HandmadePictures
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 70 dag cukru,
  • 500 ml spirytusu,
  • 1 kg borówki amerykańskiej,
  • 250 ml wody.
Przygotowanie:

Nalewka z borówki amerykańskiej to jeden z wielu pomysłów na to, co zrobić z borówek. Gotowy alkohol powinien leżakować w ciemnym i chłodnym miejscu przez około 4-6 miesięcy.

  1. Owoce dokładnie umyj.
  2. Wsyp do wielkiego słoja, zasyp cukrem.
  3. Wierzch słoja obwiąż gazą. Odstaw go na 4-5 dni, aż owoce puszczą sok. Kilka razy dziennie wymieszaj zawartość za pomocą drewnianej łyżki.
  4. Po upływie wyznaczonego czasu, zlej powstały sok. Opłucz słój, wypłukując resztki nierozpuszczonego cukru.
  5. Sok z borówek i spirytus wlej do opłukanego słoja.
  6. Wymieszaj, zakręć słoik i odstaw na 2-3 dni.
  7. Po upływie wyznaczonego czasu przefiltruj nalewkę z borówki amerykańskiej.
  8. Nalewkę rozlej do butelek.
  9. Gotową nalewkę z borówki amerykańskiej odstaw na 4-6 miesięcy do leżakowania.

Sprawdź więcej przepisów na nalewki:
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z melisy
Nalewka z wiśni z pestkami

DRUKUJ PRZEPIS