Nalewka z rabarbaru - 3 sprawdzone przepisy na rabarbarówkę

Nalewka z rabarbaru fot. Adobe Stock, KariDesign
Nalewka z rabarbaru ma piękny, głęboki różowy kolor i przyjemny, słodko-kwaśny smak. Można spożywać ją samodzielnie albo dodać do drinków np. na bazie prosecco.
Małgorzata Machnicka / 05.05.2021 07:45
Nalewka z rabarbaru fot. Adobe Stock, KariDesign

Nalewka z rabarbaru ma delikatnie kwaskowy smak, przez który przebija się nutka słodyczy. Do przygotowania klasycznej rabarbarówki potrzebujesz: kilograma owoców, 500 ml spirytusu, 300 ml przegotowanej wody i 200 g cukru.

Nalewka potrzebuje około 3 miesięcy leżakowania, aby nabrała pełni smaku - im dłużej będzie „odpoczywać", tym silniej wyczuwalny będzie smak rabarbaru.

Przepis na nalewkę rabarbarową możesz delikatnie modyfikować - dodać do niej truskawki, miód albo laskę wanilii. Rabarbarówka nie tylko nadaje się do spożywania samodzielnie ale to również świetna baza do drinków, np. tych z prosecco.

Spis treści:

  1. Nalewka z rabarbaru na spirytusie
  2. Nalewka z rabarbaru i truskawek
  3. Nalewka z rabarbaru i miodu

Przepis na nalewkę z rabarbaru na spirytusie

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru,
  • 500 ml spirytusu 95%,
  • 300 ml przegotowanej wody,
  • 200 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar umyj, pokrój w kostkę i przełóż do dużego słoja.
  2. Dodaj cukier i zalej całość mieszanką spirytusu i wody. Odstaw na 30 dni w ciemne miejsce. Warto co 1-2 dni potrząsać słojem, aby cukier dobrze się rozpuścił.
  3. Po tym czasie oddziel owoce od nalewu. Pamiętaj, by wycisnąć z cząstek rabarbaru dokładnie cały sok.
  4. Płyn przelej do butelek i pozostaw na 3 miesiące do leżakowania. 

Zamów niezbędne składniki już teraz! Dostępny w Carrefour kod rabatowy obniży cenę dostawy, a Ty będziesz się cieszyć domową, pyszną nalewką.

Przepis na nalewkę z rabarbaru i truskawek

Składniki:

  • 1 kg truskawek,
  • 800 g rabarbaru,
  • 700 ml spirytusu 95%,
  • 500 ml przegotowanej wody,
  • 300 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar pokój na mniejsze kawałki. Truskawki przekrój na pół. Owoce przełóż do słoja.
  2. Dodaj cukier i odstaw na 24 godziny, aż owoce puszczą sok.
  3. Dodaj mieszankę spirytusu i wody. Odstaw na 2 miesiące, a po tym czasie przelej nalewkę przez sitko wyłożone gazą. Odciśnij dokładnie wszystkie soki. 
  4. Płyn przelej do mniejszych butelek.
  5. Nalewkę z rabarbaru i truskawek odstaw w chłodne, ciemne miejsce na około 3 miesiące. 

nalewka z rabarbaru przepis
fot. Nalewka z rabarbaru/Adobe Stock, saschanti

Przepis na nalewkę z rabarbaru z miodem

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru,
  • 1 szklanka miodu,
  • 1 l wódki.

Sposób przygotowania:

  1. Rabarbar pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do słoja.
  2. Dodaj miód i potrząśnij porządnie słojem, aby mógł dotrzeć do wszystkich kawałków rabarbaru. Odstaw na 24 godziny w ciepłe miejsce.
  3. Dodaj wódkę, zakręć słój i odstaw na 6-8 tygodni. 
  4. Po tym czasie przefiltruj nalewkę z rabarbaru przez sitko i odstaw na 3 miesiące, aby nabrała pełni smaku.

Więcej przepisów na nalewki:

Nalewka z pomarańczy na święta i nie tylko. Oto 3 przepisy na nalewkę pomarańczową na wódce, spirytusie i z dodatkiem kawy
Nalewka z pomarańczy na święta i nie tylko. Oto 3 przepisy na nalewkę pomarańczową na wódce, spirytusie i z dodatkiem kawy
Nalewka z pomarańczy to pyszny trunek, który idealnie sprawdzi się o każdej porze roku. Wiosną i latem podawaj ją z lodem i świeżą miętą, natomiast jesienią i zimą dodaj goździki, cynamon oraz wanilię. Możesz także przygotować nalewkę pomarańczową z dodatkiem kawy. Oto pyszne i aromatyczne przepisy na rozgrzewający trunek.
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron - przepis na nalewkę z winogron ciemnych i jasnych
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 3-4 miesiącach od przygotowania. Warto ją doprawić cynamonem i kardamonem, które zapewnią niepowtarzalny aromat.
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia - najlepsze przepisy na dereniówkę na wódce i spirytusie
Nalewka z derenia łagodzi dolegliwości żołądkowe i trawienne. Do jej przygotowania wybieraj dojrzałe, mocno czerwone owoce.
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek - 3 sprawdzone przepisy
Nalewka ze śliwek powinna w sumie leżakować co najmniej 5 miesięcy, aby osiągnąć pełnię smaku i aromatu. Możesz ją przyrządzić na wódce lub na spirytusie, dodając np. miód oraz cynamon.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.

Redakcja poleca

REKLAMA