Pigwówka idealna: oto przepis na pyszną nalewkę z pigwy siostry Anastazji. Ten przepis nie może się nie udać

nalewka z pigwy siostry anastazji fot. Adobe Stock, nikolaydonetsk
Nalewka z pigwy siostry Anastazji to pyszny i słodki trunek, który doskonale rozgrzewa w jesienne i zimowe wieczory. Możesz ją pić bez niczego albo traktować jako dodatek do herbaty. Pigwa ze względu na swój smak idealnie się sprawdzi jako baza procentowych trunków. Do przygotowania nalewki potrzebujesz tylko kilku składników.
/ 07.10.2023 05:49
nalewka z pigwy siostry anastazji fot. Adobe Stock, nikolaydonetsk

Pigwówka z przepisu siostry Anastazji po prostu nie może się nie udać. Możesz lekko zmodyfikować proporcje, dodając więcej lub mniej cukru według swoich preferencji. Nalewkę możesz podawać ze świeżymi lub suszonymi owocami pigwy, dodać do kieliszka kilku listków mięty albo szczyptę cynamonu.

Spis treści:

  1. Przepis na nalewkę z pigwy siostry Anastazji
  2. Czy pigwę na nalewkę należy obierać ze skórki?
  3. Co zrobić, żeby nalewka była klarowna?

Nalewka z pigwy siostry Anastazji: przepis

Przepis na pigwówkę jest bardzo prosty, a sam trunek staje się gotowy już po ok. 2 miesiącach. Dobrze, jeśli owoce nie są mocno dojrzałe - o wiele lepsze są te nieco twardsze  i puszczają więcej soku w czasie, kiedy nalewka z pigwy dojrzewa i leżakuje.

Składniki:

  • 2 kg przebranych owoców pigwy bez pestek,
  • 800 g cukru,
  • 800 ml spirytusu lub wódki,
  • kilka sztuk goździków,
  • laska wanilii lub aromat waniliowy.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj i osusz, a następnie pokrój na mniejsze cząstki lub średniogrube plasterki.
  2. Przełóż część pigwy do czystego, suchego i wyparzonego słoika. Zasyp cukrem, ułóż kolejną warstwę owoców, ponownie zasyp.
  3. Powtarzaj, aż wykorzystasz wszystkie owoce i cały cukier.
  4. Na wierzchu ułóż goździki i włóż do środka laskę wanilii lub skrop całość aromatem.
  5. Słoik mocno zakręć i wstrząśnij, aby składniki dobrze się połączyły. Następnie odstaw go w chłodne i ciemne miejsce na ok. tydzień.
  6. Po tym czasie zlej sok, który wypuściła pigwa i wymieszaj go ze spirytusem. Rozlej do butelek, zakręć i odstaw na 2-3 miesiące, aby nalewka dojrzała.
  7. Pozostałe owoce możesz wykorzystać do przygotowania pysznych przetworów z pigwy.

nalewka z pigwy siostry anastazji przepis

fot. Nalewka z pigwy siostry Anastazji/Adobe Stock, Milenberry

Czy pigwę na nalewkę należy obierać ze skórki?

Pigwy na nalewkę nie trzeba obierać. Skórka zawiera nie tylko sporo smaku i aromatu, ale także pod nią kryje się sporo witamin i minerałów. Zamiast obierania dokładnie wyszoruj skórkę czystą szczoteczką albo wymocz owoce w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej - taka kąpiel powinna trwać ok. 7-10 minut. Moczenie owoców i warzyw w sodzie oczyszczonej nie tylko pomaga pozbyć się pestycydów, ale także oczyszcza produkty z ewentualnych insektów i drobnych robaczków.

Pamiętaj też, aby usunąć całe gniazda nasienne oraz ewentualne przyczepione do owocu listki. Dzięki temu nalewka będzie miała doskonały smak i aromat.

Co zrobić, żeby nalewka była klarowna?

Jeśli chcesz wyklarować nalewkę z pigwy, musisz przefiltrować ją dokładnie, kilka razy. Najlepiej użyć do tego czystej, jałowej gazy albo torebek filtrujących do kawy lub herbaty (najlepiej papierowych).

Po każdym przefiltrowaniu odstaw nalewkę na minimum godzinę, aby ewentualny osad z powrotem opadł na dno, co ułatwi skuteczne przefiltrowanie ponownie.

przepis na nalewkę z pigwy siostry anastazji

fot. Nalewka z pigwy siostry Anastazji będzie świetnym dodatkiem do herbaty/Adobe Stock, Victoria Kondysenko

Zobacz także inne przepisy siostry Anastazji:

Sałatka z zielonych pomidorów na zimę z przepisu siostry Anastazji - sprawdzona, tradycyjna receptura
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę z przepisu siostry Anastazji - sprawdzona, tradycyjna receptura
Sałatka z zielonych pomidorów na zimę siostry Anastazji to pomysł na zachowanie smaków lata w słoiku i wykorzystanie pomidorów, które nie zdążyły się zaczerwienić. Robi się ją z pomidorów zielonych i lekko zaczerwienionych w proporcji 1:1. Potrzeba też cebuli, octu i standardowych przypraw - soli, pieprzu, liści laurowych. Sałatka z zielonych pomidorów na zimę to jeden z popularniejszych przepisów siostry Anastazji.
Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
Dżem, nalewka, gruszki w zalewie: oto pomysły na słodkie i rozgrzewające przetwory z gruszek siostry Anastazji
Pyszne przetwory z gruszek siostry Anastazji to przede wszystkim dżemy, nalewki oraz gruszki w syropie czy zalewie octowej. Zrobisz je szybko i możesz zapasteryzować, aby zachować pyszny smak gruszek na długie miesiące. Oto najlepsze, rozgrzewające i słodkie pomysły na przetwory z gruszek według siostry Anastazji.
Sok z aronii siostry Anastazji to tylko kilka składników. Zobacz, jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki
Sok z aronii siostry Anastazji to tylko kilka składników. Zobacz, jak zrobić sok z aronii, aby nie był cierpki
Przepis na sok z aronii siostry Anastazji nie jest trudny. Wystarczy tylko 5 składników, aby przygotować pyszny i orzeźwiający napój. Możesz dodawać go do herbaty lub mieszać z gazowaną wodą i tworzyć owocowe lemoniady. Aby aronia nie była cierpka w smaku, możesz przed przygotowaniem soku lekko ją przymrozić.
Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji
Miękkie bułeczki drożdżowe wypełnione po brzegi nadzieniem: oto najlepszy przepis na jagodzianki siostry Anastazji
Jak zrobić jagodzianki siostry Anastazji? Ten przepis jest bardzo prosty - wystarczy, że przygotujesz rozczyn, a następnie połączysz go z cukrem, mąką, żółtkami oraz masłem. Gotowe jagodzianki udekoruj cukrem pudrem, przygotuj domowy lukier albo wykorzystaj nasz przepis na idealnie chrupiącą kruszonkę.
Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Pomysły na pyszne, tanie i łatwe do przygotowania ciasta wielkanocne siostry Anastazji: wypróbuj je i zaskocz swoich bliskich
Prawdą jest, że ciasta wielkanocne siostry Anastazji po prostu nie mogą się nie udać! Te pyszne propozycje idealnie sprawdzą się na świątecznym stole. Możesz podać je tuż po śniadaniu wielkanocnym albo wykorzystać później do popołudniowej kawy. Przygotuj idealną karpatkę, ciasto 3bit oraz klasyczne ciasto pastelowe według przepisu siostry Anastazji.
Pomysły na lekkie i wiosenne sałatki wielkanocne siostry Anastazji: zobacz te pyszne i szybkie przepisy
Pomysły na lekkie i wiosenne sałatki wielkanocne siostry Anastazji: zobacz te pyszne i szybkie przepisy
Wielkanoc to czas, w którym na talerzach królują wędliny, jajka oraz aromatyczne, lekkie sałatki. Oto wiosenne propozycje prosto od siostry Anastazji. Znajdziesz tu pomysły na sałatki z wykorzystaniem jajek, serka wiejskiego i twarożku, a także nowalijek - przede wszystkim rzodkiewki i szczypiorku.
Wielkanocna babka z majonezem według przepisów siostry Anastazji i Ewy Wachowicz: przygotuj je na Wielkanoc i zaskocz gości
Wielkanocna babka z majonezem według przepisów siostry Anastazji i Ewy Wachowicz: przygotuj je na Wielkanoc i zaskocz gości
Babka wielkanocna na bazie majonezu? Dlaczego nie, skoro na tłusty czwartek robimy pączki z ziemniaków. Babki majonezowe świetnie smakują i idealnie sprawdzają się jako święconka w koszyczku, słodka przekąska na świątecznym śniadaniu, a także jako pyszne ciasto podane na drugi dzień świąt do kawy.
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji: przepis, który nie może się nie udać. Znasz go już?
Faworki siostry Anastazji są nadzwyczaj smaczne. Faworki to pyszna, chrupiąca przekąska, idealna na czas karnawału i oczywiście na tłusty czwartek. W ich przygotowaniu ważne są przede wszystkim proporcje oraz odpowiednio wycięte ciasto - wtedy chruściki będą idealne i zachwycą nawet największych niejadków. Zobacz najlepszy przepis na faworki siostry Anastazji.
Idealne pączki serowe siostry Anastazji
Idealne pączki serowe siostry Anastazji
Jak przygotować pyszne pączki serowe z przepisu siostry Anastazji? To banalnie proste. Odpowiednio połączone składniki pozwolą ci stworzyć idealną przekąskę, która sprawdzi się nie tylko na Tłusty Czwartek, ale także w każdy dzień roku. Możesz przygotować je w wersji mini albo w tradycyjnym rozmiarze.

Redakcja poleca

REKLAMA