Spis treści:
Nalewka ze śliwek węgierek
Składniki:
- 1 kg śliwek węgierek,
- 1 kg cukru,
- 1 l spirytusu.
Sposób przygotowania:
- Śliwki dokładnie umyj. Przekrój na pół i wyciągnij pestki.
- Następnie przełóż do dużego słoja i zalej spirytusem.
- Odstaw nalewkę ze śliwek przynajmniej na miesiąc.
- Po tym czasie zlej płyn i przełóż do innego naczynia. Zostaw owoce i zasyp je cukrem.
- Odstaw nalewkę ze śliwek na 2-3 tygodnie - alkohol osobno, owoce osobno.
- Po upływie wyznaczonego czasu, połącz owoce z płynem i odstaw. Jeżeli chcesz uzyskać nieco intensywniejszy trunek - odciśnij owoce.
- Po przelaniu do butelek, nalewkę ze śliwek umieść w chłodnym i zaciemnionym miejscu na około 3 miesiące.
fot. Adobe Stock
Nalewka ze śliwek z miodem i cynamonem
Składniki:
- 1 kg śliwek,
- 1 kg cukru,
- 1 l spirytusu,
- kawałek laski cynamonu,
- 5 łyżek miodu płynnego.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj, przekrój na pół i wyciągnij pestki.
- Następnie przełóż owoce do dużego słoja i zalej spirytusem.
- Odstaw nalewkę ze śliwek przynajmniej na miesiąc. Po tym czasie zlej płyn i przełóż do innego naczynia.
- Zostaw owoce i zasyp je cukrem, dodaj miód. Włóż kawałek laski cynamonu. Odstaw na 2-3 tygodnie.
- Po upływie wyznaczonego czasu, owoce i odlany alkohol umieść razem w karafce.
- Wstaw nalewkę ze śliwek w chłodne i zaciemnione miejsce na około 3 miesiące.
fot. Adobe Stock
Nalewka ze śliwek na wódce
Składniki:
- 1 kg śliwek,
- 1 kg cukru,
- 1 l wódki,
- szczypta kardamonu.
Sposób przygotowania:
- Śliwki umyj. Przekrój na pół i wyciągnij pestki. Następnie przełóż do naczynia i zalej wódką.
- Odstaw na 2 miesiące.
- Po tym czasie zlej płyn i przełóż do innego naczynia.
- Zostaw owoce i zasyp je cukrem oraz kardamonem (opcjonalnie możesz również użyć cynamonu).
- Odstaw nalewkę ze śliwek na 2-3 tygodnie (płyn i owoce osobno)
- Po upływie wyznaczonego czasu, śliwki ponownie połącz z alkoholem. Umieść w butelkach lub karafkach, włóż w chłodne i zaciemnione miejsce na około 3 miesiące.
Zobacz więcej sprawdzonych przepisów na nalewki:
Nalewka z jeżyn. 3 sprawdzone przepisy na jeżynówkę na spirytusie i wódce
Nalewka z jeżyn to doskonały dodatek do potraw z dziczyzny lub słodkich deserów. Przepis na jeżynową nalewkę jest banalny: zasyp owoce cukrem, dodaj wybrany alkohol (spirytus, wódkę lub bimber) i odstaw na kilka tygodni w ciemne miejsce. Nalewka z jeżyn nie potrzebuje innych dodatków.
Czeremchówka, czyli nalewka z czeremchy: pyszny trunek o wielu właściwościach zdrowotnych
Nalewka z czeremchy, czyli czeremchówka, ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany, a jednocześnie orzeźwiający aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz jedynie dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu. Właściwości czeremchy sprawiają, że gotowa nalewka jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa.
3 pomysły na orzeźwiającą nalewkę z truskawek: w sam raz na letnie popołudnia i wieczory
Pyszna nalewka z truskawek to idealny trunek na lato, a do tego jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy tylko kilka składników i odrobina cierpliwości. Możesz przygotować ją zarówno na wódce, jak i spirytusie, a także na świeżych i mrożonych owocach lub samym soku. Zobacz, jak przygotować idealną nalewkę.
Nalewka z gruszek - przepis na gruszkówkę na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z czarnej porzeczki - przepis babci Irenki
Przygotuj nalewkę z czarnej porzeczki, a kiedy nadejdzie zima, będzie ci przypominać smaki lata. Przepis babci Irenki jest perfekcyjny - dzięki niemu trunek ma prawdziwie głęboki smak.
Nalewka z melisy - 3 przepisy na pyszne nalewki
Nalewka z melisy pomaga przy problemach z przewodem pokarmowym, działa uspokajająco i wzmaga łaknienie. Możesz przygotować ją tylko na bazie spirytusu i cukru albo dodać do niej miód, miętę i sok z cytryny.
Nalewka z dzikiej róży - przepis na domową nalewkę
Nalewka z dzikiej róży pachnie i smakuje wyśmienicie. Do jej przygotowania potrzebujesz kilograma owoców, zbieranych tuż po pierwszych przymrozkach.
Nalewka z mięty - sprawdzony przepis na spirytusie
Nalewka z mięty jest niezwykle smaczna i aromatyczna. Od zalania liści mięty spirytusem, jest gotowa do spożycia po około 4 tygodniach.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Nalewka rozmarynowa - przepis składniki i przygotowanie
Z pieprzem i cytryną!
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Z charakterystyczną, cierpką nutą!
Nalewka z jeżyn
Poznaj jej zdrowotne właściwości!
Nalewka z pomarańczy - przepis Agnieszki Maciąg
Przepis Agnieszki Maciąg!
Nalewka z czarnego bzu - przepis składniki i przygotowanie
Spróbuj już dziś!
Nalewka z owoców leśnych - przepis składniki i przygotowanie
Wybierz ulubione owoce - jagody, maliny, jeżyny, borówki lub poziomki!
Nalewka z pigwy - przepis na pyszną nalewkę
Do czego najlepiej wykorzystać owoce pigwy? Sprawdź nasz przepis na nalewkę!
Pigwowa nalewka - przepis składniki i przygotowanie
Ta pigwowa nalewka nie może się nie udać - wypróbuj nasz przepis!