nalewka ze śliwek fot. Adobe Stock

Przepis na aromatyczną nalewkę ze śliwek

Będzie doskonałym dodatkiem do dań z pieczonego mięsa lub deserów z owocami. Podkreśli także smak powideł.
Sylwia Kazimierczuk / 08.08.2019 16:52 / aktualizacja: 19.08.2019 11:37
nalewka ze śliwek fot. Adobe Stock

Spis treści

  1. Nalewka ze śliwek węgierek
  2. Z miodem i cynamonem
  3. Na wódce

Nalewka ze śliwek węgierek

Składniki:

  • Kilogram śliwek węgierek
  • Kilogram cukru
  • Litr spirytusu

Przygotowanie

  1. Śliwki dokładnie umyj i w razie konieczności wyszoruj szczoteczką. Przekrój na pół i wyciągnij pestki.
  2. Następnie przełóż do dużego słoja i zalej alkoholem.
  3. Odstaw przynajmniej na miesiąc.
  4. Po tym czasie zlej płyn i przełóż do innego naczynia. Zostaw owoce i zasyp je cukrem.
  5. Odstaw na 2-3 tygodnie, aż całkowicie rozpuści się i wyciągnie całą słodycz ze śliwek.
  6. Na koniec połącz dwa płyny i odstaw do karafki lub butelki.
  7. Jeżeli chcesz uzyskać nieco intensywniejszy trunek – odciśnij owoce.
  8. Po przelaniu do butelek włóż w chłodne i zaciemnione miejsce na około 3 miesiące.

Śliwki do nalewki
fot. Adobe Stock

Z miodem i cynamonem

Składniki:

  • Kilogram śliwek węgierek lub renklod
  • Kilogram cukru
  • Litr spirytusu
  • Kora cynamonu
  • 5 łyżek miodu płynnego

Przygotowanie

  1. Śliwki renklody dokładnie umyj i w razie konieczności wyszoruj szczoteczką.
  2. Przekrój na pół i wyciągnij pestki.
  3. Następnie przełóż do dużego słoja i zalej alkoholem.
  4. Odstaw przynajmniej na miesiąc. Po tym czasie zlej płyn i przełóż do innego naczynia.
  5. Zostaw owoce i zasyp je cukrem oraz dowolnym miodem.
  6. Włóż korę cynamonu. Odstaw na 2-3 tygodnie, aż całkowicie rozpuści się i wyciągnie całą słodycz ze śliwek.
  7. Na koniec połącz dwa płyny i odstaw do karafki lub butelki.
  8. Po przelaniu do butelek włóż w chłodne i zaciemnione miejsce na około 3 miesiące.

Na wódce

Składniki:

  • Kilogram śliwek węgierek lub innych dowolnych
  • Kilogram cukru
  • Litr wódki
  • Szczypta kardamonu

Przygotowanie

  1. Śliwki dokładnie umyj. Przekrój na pół i wyciągnij pestki. Następnie przełóż do naczynia i zalej wódką.
  2. Odstaw przynajmniej na 2 miesiące.
  3. Po tym czasie zlej płyn i przełóż do innego naczynia.
  4. Zostaw owoce i zasyp je cukrem i sproszkowanym kardamonem.
  5. Odstaw na 2-3 tygodnie, aż całkowicie rozpuści się i wyciągnie całą słodycz ze śliwek węgierek.
  6. Na koniec połącz dwa płyny i odstaw do karafki lub butelki.
  7. Po przelaniu do butelek włóż w chłodne i zaciemnione miejsce na około 3 miesiące.

Zobacz też:
Kompletny przewodnik po domowych nalewkach Przepis na wyraziste śliwki w occie

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)