Pomysły na pyszny i szybki obiad na niedzielę: sprawdzone przepisy na doskonałe dania dla całej rodziny
fot. Adobe Stock, Jacek Chabraszewski
Obiad na niedzielę może być prosty i szybki, a jednocześnie pyszny i aromatyczny. Przygotuj klasyczne kotlety schabowe albo mięsne pulepciki albo postaw na lekkie danie z piekarnika. Doskonałym pomysłem jest także makaron z warzywnym sosem i porcją startego sera. Zobacz, co przygotować na niedzielny obiad.
Obiad na niedzielę najlepiej przygotować na szybko, aby nie tracić wolnego dnia w kuchni. Sięgnij więc po sprawdzone klasyki i dania z piekarnika, które w dużej mierze robią się same. Zamiast sztywno trzymać się przepisu, wykorzystaj to, co akurat masz w domu.
Jeśli nudzi ci się klasyczne spaghetti, możesz przygotować pyszne pulpety w sosie pomidorowym. To doskonała i szybka propozycja, którą możesz przygotować na patelni i w piekarniku.
Składniki:
500 g mięsa mielonego,
2 jajka,
cebula,
ząbek czosnku,
łyżka oleju,
3 łyżki bułki tartej,
sól i pieprz,
łyżeczka mielonej słodkiej papryki.
puszka krojonych pomidorów,
200 ml bulionu warzywnego.
Sposób przygotowania:
Do miski przełóż mięso, dodaj jajka i przeciśnięty czosnek.
Dodaj pokrojoną bardzo drobno lub startą na grubych oczkach cebulę.
Dodaj pozostałe składniki (poza pomidorami i bulionem) i wyrób gładką, jednolitą masę.
Zwilż dłonie wodą i z porcji masy wyrób kilkanaście pulpetów.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju, a następnie wrzuć pulpety i obsmaż lekko z każdej strony na średnim ogniu.
Kiedy będą już zarumienione, dodaj do patelni pomidory z puszki i bulion. Przykryj całość i duś ok. 15 minut.
Podawaj z ziemniakami, makaronem lub ryżem.
fot. Obiady na niedzielę: mięsne pulpety/Adobe Stock, kuvona
Pieczony łosoś to zdrowa i pyszna propozycja na niedzielny obiad. Dodatkowo zrobisz go w kilka chwil. W tym przepisie masz pełną dowolność - poza łososiem możesz wykorzystać to, co masz akurat pod ręką.
Składniki:
300 g łososia,
cebula,
łyżka soku z cytryny,
dowolne warzywa (np. marchewka, papryka),
łyżeczka tymianku,
sól i pieprz,
łyżka oleju.
Sposób przygotowania:
Łososia umieść na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, a dookoła umieść pokrojone warzywa. Cebulę przekrój na pół lub na ćwiartki i dodaj do reszty warzyw.
Posyp wszystko przyprawami oraz polej olejem. Łososia dodatkowo skrop sokiem z cytryny.
Tak przygotowany obiad wstaw do piekarnika (180 stopni) na ok. 30-40 minut. Warzywa muszą dobrze się zrumienić lub nawet lekko przypalić.
Podawaj z ryżem lub ziemniakami.
fot. Pyszny obiad na niedzielę: łosoś z piekarnika/Adobe Stock, fahrwasser
Gotujesz niedzielny rosół? Wykorzystaj warzywa z bulionu do przygotowania aromatycznego i kremowego sosu. Połącz go z makaronem, kaszą albo ziemniakami i stwórz pyszne, a przede wszystkim szybkie niedzielne danie.
Składniki:
warzywa z rosołu,
łyżka masła,
100 ml bulionu warzywnego,
łyżka śmietany,
sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ugotowane warzywa pokrój na mniejsze kawałki i podsmaż krótko w rondelku na rozgrzanym maśle.
Dodaj bulion i od razu zmiksuj całość na gładki krem. Jeśli będzie zbyt rzadki, możesz zagęścić go mąką.
Dopraw do smaku i lekko zabiel śmietaną. Podawaj z makaronem.
fot. Dobry obiad na niedzielę: makaron z warzywnym sosem/Adobe Stock, Esin Deniz
Fani dań z grzybów na pewno z chęcią postawią na niedzielnym stole pyszny sos, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do makaronu, ryżu, kaszy, a także placków ziemniaczanych.
Składniki:
300 g grzybów leśnych,
100 g kaszy pęczak,
20 g masła,
łyżka śmietany,
cebula,
2 ząbki czosnku,
majeranek,
sól i pieprz,
tarty ser do posypania.
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej masło i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Kiedy się zeszkli, dodaj posiekane grzyby i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Duś chwilę na małym ogniu, a kiedy grzyby zmiękną, dodaj przyprawy oraz śmietanę. Całość wymieszaj.
Jeśli jest zbyt rzadki, zagęść niewielką ilością mąki wymieszanej z wodą.
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź i dodaj do sosu. Smaż jeszcze 2-3 minuty.
Przełóż gotowy sos do talerza i udekoruj tartym serem.
fot. Pyszny obiad na niedzielę: kasza z sosem grzybowym/Adobe Stock, nesavinov
Jesienne keto przepisy muszą dostarczać niewiele węglowodanów – od 10 do kilkunastu – i zawierać sezonowe warzywa lub owoce. Właśnie teraz, gdy są świeże, mają najwięcej cennych dla zdrowia składników. Najwdzięczniejszym warzywem na jesieni jest dynia, która świetnie wpisuje się smakiem w dania wytrawne, pikantne i te o słodkiej nucie. Warto też zwrócić uwagę na kalarepę czy jarmuż – mają mało węglowodanów, a sporo błonnika. Do jesiennych keto przepisów warto dodawać dojrzewające teraz orzechy.
Co zrobić na obiad w piątek, jeśli tego dnia rezygnujesz z jedzenia mięsa? Możliwości jest mnóstwo. Możesz zmodyfikować ulubione przepisy i zrobić ich wegetariańskie wersje albo przygotować coś ciekawego, np. makaron z ekstremalnie prostym sosem i warzywnymi dodatkami. Świetnie sprawdzą się także faszerowane warzywa.
Pyszne przepisy z kabaczkiem to przede wszystkim pomysły na warzywne placki i zapiekanki. Kabaczek świetnie smakuje także z makaronem czy jako dodatek lub baza dań jednogarnkowych. Do wszystkich tych przepisów możesz wykorzystać także klasyczną cukinię i odwrotnie - do wszystkich dań z cukinii będzie pasować także kabaczek.
Lekkostrawny obiad z cukinią to dobry pomysł na główny posiłek w diecie lekkostrawnej. Cukinia w większości składa się z wody, nie zawiera dużych ilości białka, tłuszczu i węglowodanów. W 100 g cukinii jest 1 g błonnika. Aby obiad z cukinią był lekkostrawny, nie należy dodawać do potrawy zbyt dużych ilości tłuszczu, warto natomiast wzbogacić go jajkami lub mięsem drobiowym oraz innymi warzywami, aby był pełnowartościowy.
Lekkostrawny obiad bez mięsa nie powinien też zawierać niektórych warzyw, np. cebuli, czosnku czy papryki, gdyż są wykluczone w diecie lekkostrawnej. Można za to do woli korzystać z marchwi, cukinii czy pomidorów, ale te ostatnie trzeba obrać ze skórki. Dozwolone są łagodne przyprawy, w tym sól i pieprz, ale wszystkie „ostrości” odpadają.
Przygotowując obiad na dwa dni przede wszystkim, spędzasz w kuchni mniej czasu. Nie wszystkie potrawy można w pełni przygotować, aby kolejnego dnia zupełnie nic nie robić, ale w przypadku niektórych dań jest to możliwe. Zobacz, co zrobić do jedzenia na dwa dni, aby nadal móc cieszyć się smakiem potraw?
Jeśli chcesz przygotować pyszny obiad czy kolacje bez mięsa, sięgnij po makarony, placki warzywne albo wytrawne naleśniki. Świetnie sprawdzi się także pesto albo szybki sos pomidorowy. Większość wege potraw przygotujesz w bardzo krótkim czasie. Zobacz pomysły na szybki obiad bez mięsa i zaskocz bliskich.
Brakuje ci pomysłu na jesienny obiad? Sięgnij po dynię, marchew, a także korzenne przyprawy. To połączenie podkreśla pyszny smak jesieni, a dodatkowo potrawy przygotowane z tych składników są sycące i dodają sił w walce z jesienną chandrą. Odczaruj tę niezwykłą porę roku, dzięki pomysłom na obiad.
Szybki przepis na brokuły na obiad sprawdza się, kiedy chcesz połączyć ze sobą różne smaki i zadowolić nawet największego niejadka. Brokuł to źródło wielu witamin i minerałów, a także błonnika oraz przeciwutleniaczy. Warto więc sięgać po niego tak często, jak to tylko możliwe. Sprawdź nasze przepisy na obiad z brokułem.
Zastanawiasz się, co dziś na obiad? Sięgnij po warzywną propozycję - oto obiad z kalafiorem w roli głównej poleca się na stół. Możesz przygotować rozgrzewającą zupę-krem, kalafior pieczony pod beszamelem albo wegańskie curry. Możliwości jest wiele - wybierz przepis, na który masz ochotę i rozkoszuj się smakiem.
Bakłażan to pyszne warzywo o wielu właściwościach zdrowotnych i neutralnym smaku. Świetnie komponuje się z wieloma potrawami, zarówno mięsnymi, jak i wegetariańskimi. Potrafi imitować smak grzybów lub mięs. Zobacz, jak przygotować obiad z bakłażanem, który będzie smakować wszystkim.
Papryka faszerowana FIT w dietetycznej wersji, to danie, które pokocha każdy miłośnik papryki, doceniający zdrowe przepisy. Podajemy 8 receptur na dietetyczną faszerowaną paprykę, m.in.: z mięsem mielonym, z kaszą bulgur, warzywami i jajkiem, z serem feta i oliwkami, z kurczakiem i fasolką szparagową i nie tylko. Zdrowe i niskokaloryczne.
Pieczona fasolka szparagowa z serem, sosem śmietanowym i zielonym groszkiem to idealna propozycja na sycący obiad lub wczesną kolację. Do jej przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników, a smak jest wyrazisty i intensywny. To także doskonały pomysł na przekąskę podczas rodzinnych spotkań i imprez ze znajomymi.
Obiad z truskawkami to świetna propozycja na orzeźwiające, słodkie danie. Możesz wykorzystać świeże truskawki na wiele sposobów - przygotuj słodki makaron, zapiekankę ryżową albo klasyczne naleśniki. Możesz także ukryć truskawki w pierogach lub knedlach. Wszystko zależy od tego, na co masz akurat ochotę!
Frytki z młodych ziemniaków to prawdziwa wiosenna gratka. Są idealnie chrupiące na zewnątrz, ale miękkie i rozpływające się w ustach od środka. Pasują do dań obiadowych, ale są także świetną przekąską podczas wieczornej imprezy ze znajomymi. Jak zrobić idealne frytki z młodych ziemniaków?
To jeden z najtańszych i jednocześnie najprostszych w przygotowaniu włoskich dań. Do jego wykonania potrzebujesz tylko kilku składników, np. bułki tartej. To nie może się nie udać!
Ryż jaśminowy w połączeniu z marchewką z groszkiem i omletem to jedno z najpopularniejszych dań w kuchni chińskiej. Jest szybkie, proste, sycące i tanie.
Kotlety ruskie możesz podawać ze świeżą surówką i delikatnym, jogurtowym sosem. Do ich przygotowania potrzebujesz ziemniaków, twarogu, cebuli, jajek i kilku przypraw.
Golonka pieczona to przepyszny pomysł na obiad. Podaj ją z pieczonymi ziemniaczkami oraz intensywną w smaku surówką – na przykład z marchewki lub białej kapusty.
Makaron ze szpinakiem i fetą to banalny sposób na pyszny obiad, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Dodaj do niego brokuły pomidorki koktajlowe i czosnek.
Placki z kaszy manny to bardzo szybki sposób na proste danie do pracy lub do szkoły. Możesz podać je z ziemniakami i surówką lub po prostu w towarzystwie sosu czosnkowego.