Obiad z truskawkami to prawdziwa gratka dla fanów obiadów na słodko. Pysznie smakuje szczególnie w upalne dni, kiedy orzeźwiające owoce są na wagę złota. Zobacz, jak przygotować pyszne dania z truskawek na obiad i zaskocz wszystkich, szczególnie najmłodszych.
Spis treści:
- Pierogi z truskawkami
- Knedle z truskawkami
- Naleśniki z truskawkami
- Ryż z truskawkami
- Makaron z truskawkami
Obiad z truskawkami: pierogi
Pierogi z truskawkami to idealny pomysł na obiad. Nie wymagają tyle pracy, ile tradycyjne pierogi ruskie czy z kapustą, a stanowią idealne danie główne. Słodkie, sycące i orzeźwiające – czego chcieć więcej? Możesz podawać je samodzielnie lub z kleksem śmietany.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej (typ 500 lub 650),
- 1 jajko L,
- ¾ szklanki bardzo ciepłej wody,
- łyżeczka soli,
- 500 g truskawek,
- 2 łyżki cukru,
- śmietana.
Sposób przygotowania:
- Truskawki umyj, usuń szypułki, przekrój na połówki i odłóż.
- Przygotuj ciasto: na stolnicę przesiej mąkę, a w środku wydrąż niewielkie wgłębienie. Wsyp do środka sól i wbij jajko.
- Następnie stopniowo dolewaj ciepłej wody i wyrabiaj ciasto (najlepiej łyżeczką).
- Kiedy już wszystkie składniki się połączą, wyrób ciasto ręcznie. Musi być gładkie, ale miękkie i sprężyste.
- Wyrobione ciasto zawiń w folię i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wytnij kółka.
- Następnie na każdym kawałku ciasta ułóż połówkę truskawki, posyp szczyptą cukru, a następnie uformuj pieroga, sklejając brzegi.
- Tak przygotowane pierogi gotuj w lekko osolonej wodzie (ok. 2-3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię).
- Podawaj ze śmietaną lub samodzielnie.
fot. Obiad z truskawkami: pierogi/Adobe Stock, gkrphoto
Obiad z truskawkami: knedle
Knedle to idealny pomysł na obiad z truskawkami. Sprawdzają się także na lekki podwieczorek. Są łatwe w przygotowaniu i możesz sięgać po nie przez cały sezon truskawkowy.
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków,
- 1 jajko,
- 200 g mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- szczypta soli,
- 300 g truskawek,
- 3 łyżki bułki tartej,
- łyżka masła,
- śmietana.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki ugotuj, zmiel i wystudź. Truskawki umyj, usuń szypułki i przekrój na połówki.
- Kiedy masa będzie już lekko letnia, dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, sól oraz jajko. Wyrób ciasto, tak aby było gładkie i pozbawione grudek.
- Na stolnicę wysyp odrobinę mąki, a ciasto rozwałkuj dłońmi na kształt grubego wałka. Następnie potnij na równe kawałki.
- Każdy kawałek rozpłaszcz w dłoni, w środku umieść połówkę truskawki, a następnie dobrze zlep brzegi. Knedel powinien mieć kształt kulki.
- Gotowe knedle gotuj w osolonej wodzie przez ok. 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię. Następnie odcedź i ułóż na talerzu. Polej bułką tartą podsmażoną na maśle oraz śmietaną.
fot. Obiad z truskawkami: knedle/Adobe Stock, pitrs
Naleśniki z truskawkami
Naleśniki z truskawkami to nie tylko pyszny deser, ale także dobry pomysł na obiad z truskawkami czy większe, rodzinne śniadanie.
Składniki:
- ¾ szklanki mleka (ok. 200 ml),
- 200 g mąki pszennej,
- 50 ml wody gazowanej,
- 2 jajka,
- szczypta soli,
- łyżka oleju,
- 400 g truskawek,
- 250 g twarogu półtłustego,
- 2 łyżki śmietany 18%,
- 2 łyżki cukru,
- opakowanie cukru wanilinowego.
Sposób przygotowania:
- Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, cukier i cukier wanilinowy. Wymieszaj całość, a następnie dodaj jajka oraz mleko.
- Zmiksuj całość mikserem lub wymieszaj dokładnie trzepaczką. Na koniec dodaj gazowaną wodę oraz łyżkę oleju i jeszcze raz zamieszaj. Jeśli masa będzie za rzadka, dodaj trochę mąki, a jeśli za gęsta – mleka.
- Smaż naleśniki na niewielkiej ilości oleju. Z podanych proporcji wyjdzie ok. 8-10 sztuk.
- Gotowe naleśniki posmaruj twarogiem, a na wierzchu ułóż połówki truskawek. Zwiń naleśniki w rulon lub złóż na cztery. Podawaj z rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą oraz ulubionymi dodatkami.
fot. Obiad z truskawkami: naleśniki/Adobe Stock, dusk
Ryż z truskawkami
Ryż na słodko to przekąska, którą większość zna już z dzieciństwa. Teraz znów możesz po nią sięgać i zrobić z niej pełnowartościowy obiad.
Składniki:
- 2 torebki ryżu,
- szklanka mleka,
- 3 łyżeczki cukru,
- szczypta soli,
- 300 g truskawek,
- cynamon.
Sposób przygotowania:
- Ryż ugotuj w mleku ze szczyptą soli. Gotuj na bardzo małym ogniu, aby mleko nie wykipiało. Kiedy ryż będzie miękki, przełóż go do miski i wymieszaj z cukrem.
- Truskawki umyj, usuń szypułki i pokrój w cienkie plasterki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- ⅓ ryżu ułóż w naczyniu żaroodpornym, posyp cynamonem i ułóż część truskawek. Wyłóż kolejną porcję ryżu, cynamon i truskawki, a potem kolejna i posyp całość cynamonem.
- Piecz ok. 15 minut. Przed podaniem na wierzchu ułóż jeszcze kilka kawałków świeżych truskawek.
fot. Obiad z truskawkami: ryż na mleku/Adobe Stock, lilechka75
Makaron z truskawkami
Makaron to bardzo częsty wybór, jeśli chodzi o słodki obiad z truskawkami. Z dodatkiem śmietany tworzy idealną kompozycję.
Składniki:
- makaron (świderki lub kokardki) – garść na porcję,
- 350 g truskawek,
- 150 ml śmietany lub gęstego jogurtu greckiego,
- łyżka cukru,
- świeże listki mięty.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente, a truskawki umyj, usuń szypułki, a następnie pokrój w ćwiartki. Kilka sztuk rozgnieć widelcem na gęstą papkę.
- Ugotowany makaron rozłóż na talerze i wymieszaj z truskawkami.
- Śmietanę lub jogurt wymieszaj z cukrem i papką truskawkową. Dodaj do makaronu i wymieszaj. Udekoruj całość listkami mięty.
fot. Obiad z truskawkami: makaron na słodko/Adobe Stock, teressa
Czytaj także:
Śniadanie z truskawkami
Ciasta drożdżowe z truskawkami