Składniki:
- 400 g mąki pszennej, typ 450,
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g (jedno opakowanie) drożdży instant,
- 1 łyżeczka cukru,
- 0,5 l ciepłego mleka,
- 0,5 l ciepłej wody,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka soli,
- 2 łyżki oleju.
Kotlety z ciecierzycy:
- 1 puszka ciecierzycy,
- 1 czerwona cebula,
- 1 pęczek natki pietruszki,
- 1 łyżeczka soli,
- pieprz do smaku,
- 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu,
- 0,5 łyżeczki kuminu.
Do wypełnienia knyszy:
- świeża sałata,
- 2 pomidory,
- 1 czerwona cebula,
- sos czosnkowy na bazie jogurtu.
Przygotowanie:
Knysza wygląda zupełnie jak dania z Bliskiego Wchodu, ale tak naprawdę pochodzi z... Dolnego Śląska! Tradycyjna knysza wypełniona jest warzywami, a jeśli ma mięso, to nie są to kawałki kurczaka lub wołowiny, a kotlet z mięsa mielonego lub parówka.
Nasza knysza jest zupełnie wegetariańskie, bo do środka włożony jest pyszny kotlet z ciecierzycy. Możesz zrobić bułkę samodzielnie lub kupić ją w sklepie – wyglądem przypomina grecką pitę. Jak zrobić bułeczki na knysze?
- W miseczce umieść drożdże, łyżkę mąki, sól i cukier. Zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, olej, jajko i zaczyn. Dolewaj stopniowo wodę, wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
- Po tym czasie wyrób jeszcze krótko ciasto i podziel ciasto na części.
- Uformuj placki o średnicy ok. 25 cm i grubości 1 cm.
- Piecz bułki na knysze przez 25 minut w temperaturze 210 stopni. Powinny być mocno zrumienione.
Kotlety z ciecierzycy:
- Ciecierzycę odsącz z zalewy i zblenduj.
- Dodaj przyprawy, posiekaną cebulkę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i ulep nieduże kotleciki.
- Piecz kotleciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po 10 minutach przewróć je na drugą stronę.
Jak zrobić knyszę?
- Placki pokrój na pół, a następnie rozetnij tak, by powstała kieszonka.
- Włóż do środka sałatę, pokrojone w plastry pomidory i cebulkę oraz kotlet z ciecierzycy. Polej sosem czosnkowym. Smacznego!
Więcej przepisów na wegetariańskie dania:
Makaron ze szpinakiem i fetą
Placki z kaszy manny i cukinii
Kotlety sojowe w panierce
Placki z kaszy jaglanej
Warzywne leczo