Knysza z kotletem z ciecierzycy. Przepis na pyszny wegetariański obiad

Knysza wyglądem przypomina kebab, ale tradycyjnie jest wypełniona warzywami. Nasza knysza ma w środku również pyszny kotlet z cieciorki.
Urszula Wilczkowska / 30.01.2020 10:32
DRUKUJ PRZEPIS
Knysza z kotletem z ciecierzycy. Przepis na pyszny wegetariański obiad fot. Adobe Stock
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 400 g mąki pszennej, typ 450,
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g (jedno opakowanie) drożdży instant,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 0,5 l ciepłego mleka,
  • 0,5 l ciepłej wody,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżki oleju.

Kotlety z ciecierzycy:

  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pieprz do smaku,
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu,
  • 0,5 łyżeczki kuminu.

Do wypełnienia knyszy:

  • świeża sałata,
  • 2 pomidory,
  • 1 czerwona cebula,
  • sos czosnkowy na bazie jogurtu.
Przygotowanie:

Knysza wygląda zupełnie jak dania z Bliskiego Wchodu, ale tak naprawdę pochodzi z... Dolnego Śląska! Tradycyjna knysza wypełniona jest warzywami, a jeśli ma mięso, to nie są to kawałki kurczaka lub wołowiny, a kotlet z mięsa mielonego lub parówka.

Nasza knysza jest zupełnie wegetariańskie, bo do środka włożony jest pyszny kotlet z ciecierzycy. Możesz zrobić bułkę samodzielnie lub kupić ją w sklepie – wyglądem przypomina grecką pitę. Jak zrobić bułeczki na knysze?

  1. W miseczce umieść drożdże, łyżkę mąki, sól i cukier. Zalej ciepłym mlekiem i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
  2. W dużej misce wymieszaj mąkę, olej, jajko i zaczyn. Dolewaj stopniowo wodę, wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce na pół godziny.
  3. Po tym czasie wyrób jeszcze krótko ciasto i podziel ciasto na części.
  4. Uformuj placki o średnicy ok. 25 cm i grubości 1 cm.
  5. Piecz bułki na knysze przez 25 minut w temperaturze 210 stopni. Powinny być mocno zrumienione.

Kotlety z ciecierzycy:

  1. Ciecierzycę odsącz z zalewy i zblenduj.
  2. Dodaj przyprawy, posiekaną cebulkę i natkę pietruszki. Dokładnie wymieszaj i ulep nieduże kotleciki.
  3. Piecz kotleciki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Po 10 minutach przewróć je na drugą stronę.

Jak zrobić knyszę?

  1. Placki pokrój na pół, a następnie rozetnij tak, by powstała kieszonka.
  2. Włóż do środka sałatę, pokrojone w plastry pomidory i cebulkę oraz kotlet z ciecierzycy. Polej sosem czosnkowym. Smacznego!

Więcej przepisów na wegetariańskie dania:
Makaron ze szpinakiem i fetą
Placki z kaszy manny i cukinii
Kotlety sojowe w panierce
Placki z kaszy jaglanej
Warzywne leczo

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA