Chcesz przygotować pyszny obiad z bakłażanem, ale nie wiesz, jak się za to zabrać? Bakłażan to wszechstronne warzywo, które świetnie pasuje do wielu potraw. Dodatkowo może imitować smak niektórych mięsnych potraw. Zawiera spore ilości roślinnego białka, a także żelaza, magnezu, witaminy A oraz błonnika pokarmowego. Warto po niego sięgać, tylko jak go wykorzystać do obiadu?
Spis treści:
- Bakłażan na obiad: ratatuj
- Obiad z bakłażanem: mussaka
- Faszerowany bakłażan na obiad
- Makaron z bakłażanem po włosku
Bakłażan na obiad: ratatuj
Ratatuj (ratatouille) to francuska potrawka warzywna, łącząca w sobie smaki bakłażana, cukinii, papryki, cebuli oraz pomidorów. Doskonale smakuje podana samodzielnie, ale lubi także towarzystwo ryżu, kaszy lub makaronu.
Składniki:
- bakłażan,
- cukinia,
- średnia żółta papryka,
- średnia czerwona papryka,
- 2 puszki pomidorów krojonych,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- sól i pieprz,
- zioła prowansalskie,
- garść posiekanej natki pietruszki,
- bazylia,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Wszystkie warzywa umyj i osusz. Bakłażana i cukinię pokrój w cienkie plasterki. Nie obieraj.
- Włóż do miski albo na sito, zasyp solą (ok. łyżeczki) i wymieszaj. Odstaw – warzywa muszą puścić sok.
- Przygotuj garnek i patelnię. Najpierw na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż cukinię. Przełóż do garnka.
- To samo wykonaj w przypadku najpierw bakłażana, a później obu papryk, dolewając co chwilę oliwę. Warzywa muszą się zrumienić.
- Na końcu na oliwie podsmaż cebulę pokrojoną w piórka lub kostkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Pilnuj, aby się tylko zarumieniły, nie spaliły.
- Przełóż wszystko do garnka z warzywami, dodaj pomidory z puszki i całość zagotuj.
- Duś pod przykryciem ok. 15 minut, co jakiś czas mieszając.
- Pod koniec dodaj przyprawy.
- Podawaj z posiekaną pietruszką i świeżą bazylią.
fot. Obiad z bakłażanem: ratatuj/Adobe Stock, FomaA
Obiad z bakłażanem: mussaka
Musaka to z kolei grecka propozycja. Przepis łączy smaki ziemniaków, bakłażana, pomidorów oraz mięsa mielonego. Bardzo ważne jest także użycie odpowiedniego sera i przygotowanie sosu beszamelowego.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 2 duże cukinie,
- 2 duże cebule,
- kilogram mielonego mięsa,
- 500 g pomidorów z puszki krojonych,
- kilka łyżek oliwy z oliwek,
- sól i pieprz,
- 400 g tartego sera żółtego,
- 100 ml czerwonego wina (opcjonalnie).
Składniki na beszamel:
- 600 ml mleka,
- 120 g masła,
- 100 g mąki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 2 żółtka.
Sposób przygotowania:
- Bakłażany i cukinię umyj, osusz, a następnie pokrój wzdłuż w plastry. Następnie podsmaż każdy plaster na oliwie z oliwek.
- Cebulę pokrój w kostkę i wrzuć do rondelka z rozgrzaną oliwą. Podsmażaj chwilę, a następnie dodaj mięso mielone i całość dobrze wymieszaj.
- Kiedy mięso się lekko podsmaży, dodaj pomidory z puszki i (opcjonalnie) czerwone wino oraz cynamon.
- Wymieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Pod koniec dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj sos beszamelowy. Do rondelka wrzuć masło i poczekaj, aż się rozpuści.
- Dodaj mąkę i podpraż ją razem z masłem, cały czas energicznie mieszając.
- Następnie całość zalej mlekiem, stopniowo dodając je do rondelka.
- Wymieszaj przy pomocy trzepaczki – sos zacznie robić się gęsty i kremowy.
- Dopraw solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Na koniec dodaj żółtka i jeszcze chwilę pogotuj.
- W naczyniu żaroodpornym umieść plastry bakłażana, cukinii, a następnie mięso mielone i zalej całość sosem pomidorowym.
- Wlej sos beszamelowy i rozłóż tarty ser (może być też rozdrobniona feta).
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut.
fot. Obiad z bakłażanem: musaka/Adobe Stock, vaaseenaa
Faszerowany bakłażan na obiad
Faszerowany bakłażan to doskonała propozycja na obiad z bakłażanem, jeśli nie masz zbyt wiele czasu, a chcesz szybko przygotować zdrowy posiłek dla całej rodziny. Taki obiad z bakłażanem sprawdzi się także podczas rodzinnych przyjęć.
Składniki:
- 2 bakłażany,
- 500 g mięsa mielonego lub rozdrobnionego tofu (w wersji wege),
- 500 ml przecieru pomidorowego,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 400 g tartego, żółtego sera,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- świeża bazylia.
Sposób przygotowania:
- Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Bakłażany umyj, osusz, przekrój wzdłuż na pół, a następnie polej odrobiną oliwy.
- Włóż do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut. W tym czasie warzywo zmięknie.
- Wyjmij z piekarnika, lekko ostudź, a następnie wydrąż cały środek. Przełóż miąższ do miski.
- Cebulę posiekaj i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj mięso i smaż przez kilka minut, cały czas mieszając.
- Dodaj przecier pomidorowy i gotuj, aż całość lekko zgęstnieje.
- Pod koniec dodaj wydrążony miąższ z bakłażanów i wymieszaj.
- Gotową masą nafaszeruj bakłażany, posyp wszystko serem i włóż do piekarnika na ok. 15 minut.
- Podawaj ze świeżą bazylią.
fot. Obiad z bakłażanem: faszerowane bakłażany/Adobe Stock, teressa
Makaron z bakłażanem po włosku
Włosi uwielbiają świeże warzywa, w tym także bakłażany. Ich smak doskonale komponuje się z makaronem i świeżo startym serem.
Składniki:
- makaron penne,
- ser typu grana padano,
- ok. 10 sztuk pomidorków koktajlowych,
- średni bakłażan,
- ząbek czosnku,
- świeża bazylia,
- sól i pieprz,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Bakłażana umyj, osusz i pokrój w kostkę. Umieść na sicie i zasyp łyżeczką soli. Odstaw na kilkanaście minut, aż puści soki.
- Po tym czasie podsmaż bakłażana na odrobinie oliwy z oliwek.
- Dodaj umyte i osuszone pomidorki koktajlowe i smaż przez chwilę, aż lekko się rozpadną.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż jeszcze przez chwilę.
- Ugotowany makaron dodaj do patelni i wymieszaj wszystkie składniki.
- Przełóż na talerz, udekoruj bazylią i posyp serem.
fot. Obiad z bakłażanem: makaron z bakłażanem i pomidorami/Adobe Stock, katrinshine
Zobacz także inne przepisy na obiad z bakłażanem: