Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- 1 kg ziemniaków,
- 500 g twarogu półtłustego,
- 1 cebula,
- 2 jajka,
- pół szklanki bułki tartej,
- szczypiorek,
- 1 łyżka masła,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kotlety ruskie smakują tak, jak farsz do pierogów ruskich - przygotowywane są na bazie ziemniaków, białego sera i cebuli.
Możesz podawać je samodzielnie z orzeźwiającą surówką albo z kaszą i warzywami na ciepło np. z marchewką z groszkiem. To świetna alternatywa dla wszystkich mięsnych kotletów.
- Ugotuj ziemniaki, ostudź i przeciśnij przez praskę.
- Pokrój cebulkę najdrobniej jak potrafisz i podsmaż na maśle.
- Przeciśnięte przez praskę ziemniaki, podsmażoną cebulkę i twaróg wymieszaj razem i dopraw solą oraz pieprzem.
- Do masy na kotlety ruskie dodaj jajko i wymieszaj.
- Uformuj kotlety, obtocz w rozkłóconym jajku, a następnie w bułce tartej.
- Kotlety ruskie smaż na oleju roślinnym z obu stron na złoto. Możesz też upiec je w piekarniku.
Więcej pomysłów na dania z ziemniakami w roli głównej:
Co zrobić z resztek ugotowanych ziemniaków?
Przepis na zapiekankę z serem i szynką
Przepis na ziemniaki faszerowane szpinakiem
Jak zrobić pieczone ziemniaki?