Szybki obiad bez mięsa robi się prościej, niż ci się wydaje. Jeśli na co dzień nie jesz mięsa, chcesz stopniowo z niego rezygnować albo po prostu masz ochotę na szybki wege obiad, wykorzystaj składniki, które na pewno masz w domu i stwórz pełnowartościowe, sycące posiłki. Możesz podać przygotowane obiadowe dania wegetariańskie też na lunch lub lekką kolację. Większość z nich przygotujesz w mniej niż pół godziny.
Spis treści:
- Makaron z pesto
- Zupa-krem z pieczarek
- Ziemniak faszerowany serkiem
- Placki ziemniaczane
- Kluski leniwe
- Naleśniki z tofu i grzybami
Co na obiad bez mięsa w 15 minut? Makaron z pesto
Chyba nie ma prostszego i szybszego przepisu na pełnowartościowy obiad bez mięsa niż makaron z pesto. Wystarczy tylko ugotować makaron i dodać do niego resztę składników. Szybko, łatwo, a jednocześnie zdrowo i pysznie.
Składniki:
- 2 porcje makaronu spaghetti,
- pół cebuli,
- 4-5 łyżek zielonego pesto,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- tarty parmezan albo ser pecorino,
- pestki słonecznika,
- 100 g groszku lub bobu.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Jeśli używasz bobu, podgotuj go w osolonej wodzie.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na odrobinie oliwy. Następnie dodaj pesto i ugotowany, odcedzony makaron.
- Całość dobrze wymieszaj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Dodaj ugotowany bób lub groszek z zalewy, zamieszaj i przełóż na talerze.
- Udekoruj podprażonymi pestkami słonecznika oraz serem.
fot. Szybki obiad bez mięsa: makaron z pesto/Adobe Stock, anna_shepulova
Pomysł na obiad bez mięsa: zupa-krem z pieczarek
Idealnym pomysłem na szybki i lekki wege posiłek są zupy krem. Sprawdzają się świetnie szczególnie podczas upalnych dni, ale z dodatkiem korzennych, ostrych przypraw będą pyszną przekąską także jesienią i zimą.
Składniki:
- ok. 800 g pieczarek,
- litr bulionu warzywnego,
- duża cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 średnie ziemniaki,
- spory kawałek pora,
- warzywa z rosołu,
- sól i pieprz do smaku,
- 100 ml śmietanki 30%.
Sposób przygotowania:
- Pieczarki pokrój w plasterki albo ćwiartki.
- Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij w rondelku na oliwie.
- Dodaj pokrojonego w krążki pora i przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie zamieszaj energicznie.
- Dodaj pieczarki, podsmażaj jeszcze przez chwilę, a następnie zalej całość bulionem.
- Dodaj warzywa oraz obrane i pokrojone w średnią kostkę ziemniaki.
- Gotuj na wolnym ogniu przez ok. 30 minut, a następnie całość lekko wystudź i zblenduj na gładki krem.
- Znowu postaw na małym ogniu, dopraw do smaku i dodaj śmietankę. Całość dobrze wymieszaj i pogotuj jeszcze kilka minut.
fot. Obiad bez mięsa: krem z pieczarek/Adobe Stock, M.studio
Co zrobić na obiad bez mięsa: ziemniak faszerowany twarożkiem
Faszerowane ziemniaki o każdej porze roku stanowią świetną przekąskę, a także główne danie. Możesz je nadziać dowolnym farszem, jednak najlepiej sprawdzi się klasyk z serkiem i jogurtem, a także dodatkiem masła.
Składniki:
- Kilka dużych ziemniaków,
- ok.400 g twarożku półtłustego,
- po łyżeczce masła na każdego ziemniaka,
- 100 g jogurtu naturalnego,
- sól i pieprz,
- szczypta ziół prowansalskich,
- opcjonalnie przyprawa do twarogu (dostępna w niektórych marketach),
- szczypiorek i ulubiona zielenina do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki dokładnie wyszoruj i bez obierania zawiń je w folię aluminiową. Tak przygotowane ziemniaki włóż do piekarnika (200 stopni) na ok. 25-30 minut.
- W tym czasie wymieszaj twarożek z jogurtem i dopraw do smaku.
- Ziemniaki po upieczeniu wyjmij z folii i przekrój delikatnie na dwie części, nie przecinając ich całkowicie. Uważaj, są bardzo gorące.
- Do tak przygotowanych kieszonek dodaj po łyżeczce masła, sól i pieprz, a następnie po łyżce lub dwóch twarogu.
- Udekoruj szczypiorkiem.
fot. Co zrobić na obiad bez mięsa/Adobe Stock, Monika
Wege obiad na szybko: placki ziemniaczane z cebulą
Najczęściej, jeśli nie masz pomysłu na obiad, a chcesz przygotować coś szybkiego, na patelni lądują placki ziemniaczane. To pyszne i proste w przygotowaniu danie, które możesz podać z sosem śmietanowym, pieczarkowym czy mięsnym. W wersji wege świetnie będą smakować z kremem z warzyw albo po prostu jogurtem naturalnym.
Składniki:
- 500 g ziemniaków,
- 3 łyżki mąki pszennej,
- pół cebuli,
- jajko,
- sól i pieprz,
- szczypta słodkiej papryki,
- olej do smażenia.
Sposób przygotowania:
- Połowę ziemniaków zetrzyj na grubych, a połowę na cienkich oczkach. Następnie na drobnych oczkach zetrzyj cebulę.
- Wszystko wymieszaj i postaw miskę pod lekkim kątem, a ziemniaki dociśnij do przeciwległej ścianki miski, aby woda z ziemniaków spłynęła - tak łatwiej będzie ją odsączyć.
- Pozostaw na ok. 10 minut. W tym czasie możesz przygotować dowolny dodatek, np. sos z kalafiora.
- Kiedy woda z ziemniaków spłynie, wylej ją i jeszcze raz mocno dociśnij ziemniaki do ścianki, aby resztka wody także spłynęła.
- Następnie dodaj jajko, mąkę oraz przyprawy. Wymieszaj całość.
- Porcje masy przekładaj na rozgrzany na patelni olej i smaż po kilka minut z każdej strony.
fot. Wege obiad: placki ziemniaczane/Adobe Stock, GreenArt Photography
Co na obiad bez mięsa na szybko: kluski leniwe
Leniwe kluski (albo też pierogi) to pyszne bezmięsne danie na bazie twarogu. Lubią je szczególnie dzieci, jednak dorośli też chętnie się nimi zajadają. Świetnie smakują z maślaną omastą, cebulką, a także bułką tartą czy kremowym sosem. Niektórzy jedzą kluski leniwe także na słodko.
Składniki:
- 500 g półtłustego twarogu,
- 2 jajka,
- 100 g mąki pszennej,
- łyżka miękkiego masła,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Twaróg przełóż do miski i delikatnie rozdrobnij widelcem. Dodaj miękkie masło oraz żółtka. Białka odstaw do ubicia.
- Do masy dodaj mąkę i całość dokładnie wymieszaj, aby powstała kremowa, gęsta masa.
- Białka ubij na sztywno i bardzo ostrożnie połącz z masą.
- Tak przygotowane ciasto wyłóż na stolnicę lekko obsypaną mąką, zroluj na kształt wałka, a następnie pokrój na kluski.
- Gotuj leniwe kluski w lekko osolonej wodzie ok. minutę po ich wypłynięciu na powierzchnię.
fot. Szybki obiad bez mięsa - kluski leniwe/Adobe Stock, Arkadiusz Fajer
Obiad bez mięsa na szybko: naleśniki z tofu i grzybami
Tofu to świetny zamiennik mięsa, po który sięgają nie tylko wegetarianie czy weganie, ale także osoby niemające żadnej szczególnej diety ani stylu żywienia. Możesz je dostać w wersji klasycznej, wędzonej albo smakowej.
Składniki:
- szklanka mąki,
- szklanka mleka,
- 2 jajka,
- pół szklanki wody gazowanej,
- sól i pieprz,
- kostka tofu,
- 400 g pieczarek,
- 3 łyżki masła,
- 100 g śmietanki 30% albo jogurtu naturalnego,
- cebula,
- ząbek czosnku,
- ulubione przyprawy, np. bazylia, majeranek i zioła prowansalskie.
Sposób przygotowania:
- Śmietanka lub jogurt powinny być w temperaturze pokojowej.
- Tofu i cebulę pokrój w kostkę, a pieczarki w plasterki. Grzyby podsmaż na maśle, a kiedy zaczną się rumienić, dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Następnie dodaj tofu i smaż, aż całość dobrze się zrumieni, cały czas mieszając.
- Powoli dodaj jogurt lub śmietankę oraz przyprawy. Wymieszaj, zmniejsz ogień i gotuj, aż sos lekko się zredukuje.
- W tym czasie przygotuj ciasto na naleśniki. Mąkę przesiej do miski, dodaj szczyptę soli, jajka oraz mleko i wodę. Całość zmiksuj na gładki, dość rzadki krem.
- Naleśniki smaż na niewielkiej ilości oleju lub masła, a następnie każdy z nich wypełnij farszem.
- Złóż na pół lub na cztery. Podawaj bez niczego lub z sosem.
fot. Obiad bez mięsa na szybko - naleśniki z tofu i grzybami/Adobe Stock, Natalia
Czytaj także:
Wegetarianizm - jak zacząć?
Dania z bobu: 16 pomysłów
25 przepisów na kotlety wegetariańskie