Szukasz pomysłu, aby wykorzystać brokuły na obiad? Sięgnij po klasyczne przepisy w nowym wydaniu. Zdecydowanie warto jeść brokuły - to zdrowe warzywo zawiera spore ilości przeciwutleniaczy, żelaza i witaminy C. Dodatkowo brokuł ma w sobie błonnik pokarmowy, który wspiera funkcjonowanie układu trawiennego. Co warto przygotować na obiad?
Spis treści:
Brokuły na obiad: makaron penne
Smak brokułów idealnie pasuje do ugotowanego al dente makaronu, prażonych pestek oraz lekkiego sosu. Z dodatkiem sosu sojowego i sezamu, stworzy pyszną azjatycką propozycję na danie obiadowe.
Składniki:
- 500 g ugotowanego brokuła podzielonego na różyczki,
- 200 g makaronu penne,
- łyżka sosu sojowego,
- łyżka prażonego sezamu,
- pęczek szczypiorku,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- po łyżeczce tymianku i rozmarynu.
- garść orzechów włoskich.
Sposób przygotowania:
- Różyczki brokuła oraz makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub oleju i zeszklij przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek.
- Dodaj różyczki brokuła i chwilę podsmażaj.
- Następnie dopraw do smaku i dodaj sos sojowy. Całość podsmażaj na bardzo małym ogniu.
- Na koniec dodaj ugotowany makaron i dobrze wymieszaj.
- Przełóż do talerza lub półmiska.
- Orzechy posiekaj lub zmiel w malakserze i wymieszaj z łyżką oleju lub oliwy.
- Tak przygotowaną gęstą papkę połącz z gotowym daniem. Posyp prażonym sezamem.
fot. Brokuły na obiad: makaron penne/Adobe Stock, katrinshine
Brokuły na obiad: zupa-krem
Zupa brokułowa to treściwe, pożywne danie. Brokuł świetnie nadaje się do blendowania, dzięki czemu możesz przygotować szybki obiad dla całej rodziny.
Składniki:
- 600 g brokuła,
- litr bulionu,
- średnia cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- kawałek pora (ok. 4 cm),
- sól i pieprz,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Brokuły powinny być podzielone na średniej wielkości różyczki.
- W rondelku na niewielkiej ilości oleju podsmaż cebulę, czosnek oraz pokrojonego pora.
- Zalej całość bulionem, zagotuj i dodaj różyczki brokuła.
- Gotuj ok. 20 minut, a następnie wystudź i zblenduj całość na gładki krem.
- Na koniec dopraw do smaku. Gotowa zupa brokułowa powinna być gładka i mieć jasny kolor.
- Podawaj z gorącymi grzankami i kleksem śmietany lub jogurtu naturalnego.
- Do zupy możesz także dodać ugotowany makaron.
fot. Brokuły na obiad: zupa krem z brokuła/Adobe Stock, annapustynnikova
Brokuły na obiad: brokuł zapiekany pod beszamelem
Delikatny smak brokułów doskonale podkreślają intensywne przyprawy, a także sery. Dlatego taka zapiekanka będzie idealną propozycją na szybki obiad.
Składniki:
- 500 g brokuła,
- pierś z kurczaka,
- cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 150 g tartego żółtego sera,
- 150 g makaronu typu muszelki,
- sól i pieprz,
- 500 ml mleka,
- 40 g mąki,
- 50 g masła,
- szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania:
- W rondelku zagotuj wodę z solą.
- Dodaj różyczki brokuła i zblanszuj przez 3 minuty. Makaron ugotuj al dente.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem lub olejem. Dodaj ugotowanego brokuła.
- Kurczaka umyj, osusz i pokrój w kostkę. Podsmaż na oleju i wymieszaj z brokułem.
- Dodaj makaron ugotowany al dente (możesz wykorzystać wodę z gotowania brokuła) i dopraw całość do smaku.
- Przygotuj beszamel. Rozpuść masło w rondelku, dodaj mąkę i chwilę podsmażaj.
- Następnie powoli wlej mleko i energicznie mieszaj, aż masa zgęstnieje.
- Dopraw solą, pieprzem oraz gałką.
- Przelej gotowy beszamel do naczynia żaroodpornego i posyp tartym serem.
- Piecz w 180 stopniach ok. 20 minut.
- Możesz wykorzystać brokuła także do dekoracji dania już na talerzu.
fot. Brokuły na obiad: zapiekanka/Adobe Stock, New Africa
Zobacz także inne propozycje, gdzie w przepisie królują brokuły: