Pulpety w sosie pomidorowym - sprawdzone przepisy na pyszne pulpeciki

Pulpety w sosie pomidorowym fot. Adobe Stock
Pulpety w sosie pomidorowym pokochają wszyscy domownicy. Możesz podawać je z gotowanymi ziemniakami, ryżem albo ulubionym makaronem.
Małgorzata Machnicka / 13.04.2021 07:29
Pulpety w sosie pomidorowym fot. Adobe Stock

Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na smaczny obiad, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Potrzebujesz mielonego mięsa, cebuli, czosnku, jajka, bułki tartej, bulionu, passaty i kilku przypraw. 

Dodatkiem do pulpetów mogą być gotowane ziemniaki, makaron np. spaghetti lub kokardki albo ryż.

Spis treści:

  1. Pulpeciki w sosie pomidorowym
  2. Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci
  3. Pulpety w wersji fit
  4. Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika
  5. Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci
  6. Pulpety do słoika na zimę

Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki tartej bułki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 150 ml bulionu,
  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • natka pietruszki,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż przez 2 minuty. 
  2. Do miski przełóż zmielone mięso, jajko, 2 łyżki tartej bułki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy - sól, pieprz i słodką paprykę i zrumienioną wcześniej cebulę.
  3. Wyrób masę i uformuj z niej niewielkie pulpety. 
  4. Pulpety wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i obsmaż ze wszystkich stron.
  5. Zalej je gorącym bulion i gotuj przez 10 minut. 
  6. Dodaj przecier pomidorowy i gotuj pulpety kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dopraw całość ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.
  7. Pulpety w sosie pomidorowym podawaj z posiekaną natką pietruszki. 

pulpety w sosie pomidorowym najlepszy przepis
fot. Adobe Stock

 

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym jak u babci

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
  • 1 cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki tartej bułki,
  • 100 ml bulionu,
  • 250 ml przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • olej roślinny,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.  
  2. Do miski przełóż mięso. Dodaj jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, zrumienioną cebulę i dopraw całość solą, pieprzem i słodką papryką.  
  3. Wyrób masę i uformuj z niej niewielkie pulpety. 
  4. Pulpety wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i chwilę przesmaż.
  5. Wlej na patelnię gorący bulion, dodaj przecier pomidorowy, marchewkę startą na małych oczkach gotuj całość przez 20-25 minut. 
  6. Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci podawaj z tłuczonymi ziemniakami.

Pulpety w sosie pomidorowym w wersji fit

Składniki:

  • 500g mięsa mielonego z indyka,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 kromka chleba razowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • 1 łyżeczka bazylii,
  • 300 ml passaty pomidorowej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Mięso dopraw solą i pieprzem.
  2. Dodaj rozkłócone jajko i dokładnie wyrób masę.
  3. Kromkę chleba razowego namocz w letniej wodzie, odsącz i przełóż do mięsa.
  4. Całość jeszcze raz wymieszaj i uformuj z niej nieduże pulpety.
  5. Przełóż na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy i smaż przez chwilę.
  6. Pulpety zalej passatą. Dopraw oregano, bazylią i całość gotuj pod przykryciem przez 20 minut.

Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika

Jeżeli chcesz, aby pulpety były jeszcze bardziej dietetyczne, wystarczy ze zmielonego i doprawionego mięsa uformować pulpety, przełożyć je do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.

W rondelku oddzielnie przygotuj sos pomidorowy na bazie 200 ml passaty z dodatkiem oregano i bazylii. 

przepis na pulpety w sosie pomidorowym
fot. Adobe Stock

Przepis na pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci

Składniki:

  • 300 g mięsa z indyka albo wieprzowego,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka bułki tartej,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 200 ml passaty,
  • 1/2 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1/2 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżka oleju roślinnego,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
  2. Do miski przełóż mielone mięso razem z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bułką tartą. Całość dopraw solą i pieprzem. Wyrób dłońmi i uformuj niewielkie pulpeciki.
  3. W rondelku zagotuj bulion. Dodaj passatę, oregano, bazylię, sól i pieprz.
  4. Włóż do sosu pulpeciki i gotuj całość przez 25-30 minut. 

Pulpety pomidorowe na zimę do słoika

Najlepszą metodą na przechowanie i zachowanie świeżości jest wekowanie ich w słoikach. To szybki pomysł na obiad, który podasz z ziemniakami i surówką. 

  1. Gorące pulpety przełóż do słoików i wypełnij je możliwie jak najszczelniej.
  2. Zakręć dokładnie przykrywką tak, aby nie przekręcić wieka.
  3. Napełnij garnek wodą do połowy i ułóż na dnie bawełnianą, czystą ściereczkę kuchenną.
  4. Ułóż słoiki tak, aby były niewielkie odstępy - istnieje ryzyko, ze ścianki mogłyby podczas wrzenia obijać się i pęknąć (przykrywka nie powinna być zalana wodą - musi wystawać ponad powierzchnię).
  5. Zagotuj przez 20 minut.
  6. Gorące słoiki wyjmij i ustaw na blacie kuchennym wyłożonym ściereczką do góry dnem do ostygnięcia.

Więcej przepisów na pulpety:

Lekkostrawne pulpety z indyka w delikatnym sosie. Sprawdzony przepis babci Irenki
Lekkostrawne pulpety z indyka w delikatnym sosie. Sprawdzony przepis babci Irenki
Lekkostrawne pulpety z indyka świetnie smakują z delikatnym sosem koperkowym - stwórz go na bazie lekkiego bulionu drobiowego i śmietanki. Lekkostrawne pulpety z indyka gotuj, zamiast je smażyć - dzięki temu będą mieć jeszcze delikatniejszy smak. Zredukuj ilość przypraw według własnych upodobań.
Pulpety w sosie pieczarkowym: przepis na sycący obiad
Pulpety w sosie pieczarkowym: przepis na sycący obiad
Pulpety w sosie pieczarkowym zaserwuj z dowolną kaszą lub puree ziemniaczanym. Świetnie pasują do nich również buraczki lub ogórki konserwowe.
Pulpety z kurczaka w sosie koperkowym - przepis składniki i przygotowanie
Pulpety z kurczaka w sosie koperkowym - przepis składniki i przygotowanie
Jak zrobić pulpety z kurczaka w sosie koperkowym? Delikatne mięso i pyszny sos to idealna kombinacja!
Pulpety w sosie pomidorowym - przepis video
Pulpety w sosie pomidorowym - przepis video
Klasyka gatunku: pyszne pulpety w aromatycznym sosie pomidorowym!

Redakcja poleca

REKLAMA