Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na smaczny obiad, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Potrzebujesz mielonego mięsa, cebuli, czosnku, jajka, bułki tartej, bulionu, passaty i kilku przypraw.
Dodatkiem do pulpetów mogą być gotowane ziemniaki, makaron np. spaghetti lub kokardki albo ryż.
Spis treści:
- Pulpeciki w sosie pomidorowym
- Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci
- Pulpety w wersji fit
- Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika
- Pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci
- Pulpety do słoika na zimę
Przepis na pulpeciki w sosie pomidorowym
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 jajko,
- 2 łyżki tartej bułki,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 150 ml bulionu,
- 300 ml przecieru pomidorowego,
- natka pietruszki,
- olej roślinny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzany olej. Smaż przez 2 minuty.
- Do miski przełóż zmielone mięso, jajko, 2 łyżki tartej bułki, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy - sól, pieprz i słodką paprykę i zrumienioną wcześniej cebulę.
- Wyrób masę i uformuj z niej niewielkie pulpety.
- Pulpety wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i obsmaż ze wszystkich stron.
- Zalej je gorącym bulion i gotuj przez 10 minut.
- Dodaj przecier pomidorowy i gotuj pulpety kolejne 10 minut. Pod koniec gotowania dopraw całość ostrą papryką, oregano, solą i pieprzem.
- Pulpety w sosie pomidorowym podawaj z posiekaną natką pietruszki.
fot. Adobe Stock
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym jak u babci
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego,
- 1 cebula,
- 1 marchewka,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 jajko,
- 3 łyżki tartej bułki,
- 100 ml bulionu,
- 250 ml przecieru pomidorowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
- olej roślinny,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i podsmaż na oleju.
- Do miski przełóż mięso. Dodaj jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek, zrumienioną cebulę i dopraw całość solą, pieprzem i słodką papryką.
- Wyrób masę i uformuj z niej niewielkie pulpety.
- Pulpety wrzuć na rozgrzaną patelnię z łyżką oleju i chwilę przesmaż.
- Wlej na patelnię gorący bulion, dodaj przecier pomidorowy, marchewkę startą na małych oczkach i gotuj całość przez 20-25 minut.
- Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci podawaj z tłuczonymi ziemniakami.
Pulpety w sosie pomidorowym w wersji fit
Składniki:
- 500g mięsa mielonego z indyka,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 kromka chleba razowego,
- 1 jajko,
- 1 łyżeczka oregano,
- 1 łyżeczka bazylii,
- 300 ml passaty pomidorowej,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Mięso dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj rozkłócone jajko i dokładnie wyrób masę.
- Kromkę chleba razowego namocz w letniej wodzie, odsącz i przełóż do mięsa.
- Całość jeszcze raz wymieszaj i uformuj z niej nieduże pulpety.
- Przełóż na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oliwy i smaż przez chwilę.
- Pulpety zalej passatą. Dopraw oregano, bazylią i całość gotuj pod przykryciem przez 20 minut.
Pulpety w sosie pomidorowym z piekarnika
Jeżeli chcesz, aby pulpety były jeszcze bardziej dietetyczne, wystarczy ze zmielonego i doprawionego mięsa uformować pulpety, przełożyć je do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 20 minut.
W rondelku oddzielnie przygotuj sos pomidorowy na bazie 200 ml passaty z dodatkiem oregano i bazylii.
fot. Adobe Stock
Przepis na pulpety w sosie pomidorowym dla dzieci
Składniki:
- 300 g mięsa z indyka albo wieprzowego,
- 1/2 cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka bułki tartej,
- 100 ml bulionu warzywnego,
- 200 ml passaty,
- 1/2 łyżeczka suszonego oregano,
- 1/2 łyżeczka suszonej bazylii,
- 1 łyżka oleju roślinnego,
- sól i pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Cebulę posiekaj i zeszklij na oleju.
- Do miski przełóż mielone mięso razem z cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i bułką tartą. Całość dopraw solą i pieprzem. Wyrób dłońmi i uformuj niewielkie pulpeciki.
- W rondelku zagotuj bulion. Dodaj passatę, oregano, bazylię, sól i pieprz.
- Włóż do sosu pulpeciki i gotuj całość przez 25-30 minut.
Pulpety pomidorowe na zimę do słoika
Najlepszą metodą na przechowanie i zachowanie świeżości jest wekowanie ich w słoikach. To szybki pomysł na obiad, który podasz z ziemniakami i surówką.
- Gorące pulpety przełóż do słoików i wypełnij je możliwie jak najszczelniej.
- Zakręć dokładnie przykrywką tak, aby nie przekręcić wieka.
- Napełnij garnek wodą do połowy i ułóż na dnie bawełnianą, czystą ściereczkę kuchenną.
- Ułóż słoiki tak, aby były niewielkie odstępy - istnieje ryzyko, ze ścianki mogłyby podczas wrzenia obijać się i pęknąć (przykrywka nie powinna być zalana wodą - musi wystawać ponad powierzchnię).
- Zagotuj przez 20 minut.
- Gorące słoiki wyjmij i ustaw na blacie kuchennym wyłożonym ściereczką do góry dnem do ostygnięcia.
Więcej przepisów na pulpety: