Pulpety w sosie pomidorowym fot. Adobe Stock

Pulpety w sosie pomidorowym - 3 sprawdzone i proste przepisy

Sprawdzone przepisy na pulpety w sosie pomidorowym, które przygotujesz też w wersji fit. Wystarczy mięso mielone, pomidory w puszce i przyprawy.
Marta Wilczkowska / 22.11.2019 14:29
Pulpety w sosie pomidorowym fot. Adobe Stock

Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na smaczny obiad, do którego nie potrzebujesz wielu składników. Przygotuj mięso mielone, cebulę, jajko, oliwę, tartą bułkę, bulion, natkę pietruszki i przyprawy. Nie możesz też zapomnieć o przecierze pomidorowym! Sprawdź nasze przepisy!

Pulpety w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 1/2 kg mielonego mięsa,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 4 łyżki tartej bułki,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
  • sól, świeżo zmielony pieprz,
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Obierz cebulę, drobno pokrój, wrzuć na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszaj smażąc, aż się zeszkli.
  2. Do zmielonego mięsa dodaj zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz.
  3. Wszystko wyrób, a następnie z masy przygotuj pulpety w formie kulek wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki należy jeszcze obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.
  4. Następnie w garnku zagotuj bulion i przełóż do niego usmażone pulpeciki. Bulion powinien przykrywać wszystkie pulpety - jeśli go zbyt mało - dolać wody.
  5. Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj pulpety ok. 30 minut. Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.

Pulpety w sosie pomidorowym
fot. Fotolia

Dodatkiem do pulpetów mogą być gotowane ziemniaki, makaron spaghetti lub kokardki lub ryż.

Pulpety w sosie pomidorowym fit

Składniki:

  • mięso mielone z indyka
  • oliwa z oliwek
  • 2 kromki chleba razowego
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka oregano
  • passata pomidorowa

Przygotowanie

  1. Mięso mielone z indyka dopraw solą, pieprzem oraz oregano.
  2. Dodaj rozkłócone jajko i dokładnie wyrób masę.
  3. Kromki chleba razowego namocz w letniej wodzie i przełóż do mięsa.
  4. Rozdrobnij i uformuj kulki w wybranej przez siebie wielkości.
  5. Duś na oliwie z oliwek i zalej passatą pomidorową.
  6. Gotuj do miękkości przez 15 minut na wolnym ogniu.

Skorzystaj z najlepszych zniżek na smartfony, laptopy i sprzęt AGD. Nie przegap żadnej zniżki ze strony MediaMarkt kody rabatowe

Jeżeli chcemy, aby pulpety były bardziej dietetyczne, wystarczy uformować kulki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza i zalać przecierem pomidorowym lub passatą. Sprawdź też przepis na pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym!

Alternatywną wersją są gotowane pulpety, które dusimy w bulionie warzywnym lub drobiowym. Nie używamy patelni do smażenia - zastępujemy garnkiem, gdzie pod koniec zalewamy całość przecierem pomidorowym.

Jak je pasteryzować?

Najlepszą metodą na przechowanie i zachowanie świeżości będzie wekowanie w słoikach. Włożone indywidualnie lub w większych porcjach do słoików stanowią szybki pomysł na obiad, który podasz z ziemniakami i surówką.

Wekowanie

  1. Przyrządzone pulpety wraz z sosem podgrzej dokładnie. Nie mogą być letnie.
  2. Przełóż do słoików i wypełnij możliwie jak najszczelniej.
  3. Zakręć dokładnie przykrywką tak, aby nie przekręcić wieka.
  4. Napełnij garnek wodą do połowy i ułóż na dnie bawełnianą, czystą ściereczkę kuchenną.
  5. Ułóż słoiki tak, aby były niewielkie odstępy - istnieje ryzyko, ze ścianki mogłyby podczas wrzenia obijać się i pęknąć.
  6. Zagotuj przez 20 minut. Przykrywka nie powinna być zalana wodą - musi wystawać ponad powierzchnię.
  7. Gorące słoiki wyjmij i ustaw na blacie kuchennym wyłożonym ściereczką do góry dnem. W ten sposób lepiej zassają powietrze i słoiki zamkną się próżniowo.

Zobacz też:
5 pomysłów na szybki obiad! Sprawdzone przepisy! Zestawienie inspiracji na tani obiad. Zobacz, jak przygotować coś pysznego, niewielkim kosztem!
 

 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (98)
/11.10.2018 13:00
tak dobre, że się nie znudzą!
/05.10.2018 11:52
pycha, tanie i smaczne. Jak nie mam pomysłu to zawsze wymieszam je dodatkowo z ryżem, super są wtedy
/20.09.2018 21:49
Bardzo dobry przepis na pulpety w sosie
POKAŻ KOMENTARZE (95)