Pulpety w sosie pomidorowym to pomysł na smaczny obiad, do którego nie potrzebujesz wielu składników. Przygotuj mięso mielone, cebulę, jajko, oliwę, tartą bułkę, bulion, natkę pietruszki i przyprawy. Nie możesz też zapomnieć o przecierze pomidorowym! Sprawdź nasze przepisy!
Pulpety w sosie pomidorowym
Składniki:
- 1/2 kg mielonego mięsa,
- 1 cebula,
- 1 jajko,
- 4 łyżki oliwy z oliwek,
- 4 łyżki tartej bułki,
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku,
- 1 szklanka bulionu
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (mała puszka)
- sól, świeżo zmielony pieprz,
- natka pietruszki
Przygotowanie
- Obierz cebulę, drobno pokrój, wrzuć na rozgrzaną oliwę i cały czas mieszaj smażąc, aż się zeszkli.
- Do zmielonego mięsa dodaj zrumienioną cebulę, jajko, ok. 2 łyżki tartej bułki, pokrojoną pietruszkę, sól, słodką paprykę i pieprz.
- Wszystko wyrób, a następnie z masy przygotuj pulpety w formie kulek wielkości orzecha włoskiego. Pulpeciki należy jeszcze obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na oliwie.
- Następnie w garnku zagotuj bulion i przełóż do niego usmażone pulpeciki. Bulion powinien przykrywać wszystkie pulpety - jeśli go zbyt mało - dolać wody.
- Następnie dodaj przecier pomidorowy i gotuj pulpety ok. 30 minut. Pod koniec gotowania sos należy przyprawić ostrą papryką, solą i pieprzem.
fot. Fotolia
Dodatkiem do pulpetów mogą być gotowane ziemniaki, makaron spaghetti lub kokardki lub ryż.
Pulpety w sosie pomidorowym fit
Składniki:
- mięso mielone z indyka
- oliwa z oliwek
- 2 kromki chleba razowego
- jajko
- szczypta soli
- szczypta pieprzu
- łyżeczka oregano
- passata pomidorowa
Przygotowanie
- Mięso mielone z indyka dopraw solą, pieprzem oraz oregano.
- Dodaj rozkłócone jajko i dokładnie wyrób masę.
- Kromki chleba razowego namocz w letniej wodzie i przełóż do mięsa.
- Rozdrobnij i uformuj kulki w wybranej przez siebie wielkości.
- Duś na oliwie z oliwek i zalej passatą pomidorową.
- Gotuj do miękkości przez 15 minut na wolnym ogniu.
Skorzystaj z najlepszych zniżek na smartfony, laptopy i sprzęt AGD. Nie przegap żadnej zniżki ze strony MediaMarkt kody rabatowe
Jeżeli chcemy, aby pulpety były bardziej dietetyczne, wystarczy uformować kulki i piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni Celsjusza i zalać przecierem pomidorowym lub passatą. Sprawdź też przepis na pulpety wegetariańskie w sosie pomidorowym!
Alternatywną wersją są gotowane pulpety, które dusimy w bulionie warzywnym lub drobiowym. Nie używamy patelni do smażenia - zastępujemy garnkiem, gdzie pod koniec zalewamy całość przecierem pomidorowym.
Jak je pasteryzować?
Najlepszą metodą na przechowanie i zachowanie świeżości będzie wekowanie w słoikach. Włożone indywidualnie lub w większych porcjach do słoików stanowią szybki pomysł na obiad, który podasz z ziemniakami i surówką.
Wekowanie
- Przyrządzone pulpety wraz z sosem podgrzej dokładnie. Nie mogą być letnie.
- Przełóż do słoików i wypełnij możliwie jak najszczelniej.
- Zakręć dokładnie przykrywką tak, aby nie przekręcić wieka.
- Napełnij garnek wodą do połowy i ułóż na dnie bawełnianą, czystą ściereczkę kuchenną.
- Ułóż słoiki tak, aby były niewielkie odstępy - istnieje ryzyko, ze ścianki mogłyby podczas wrzenia obijać się i pęknąć.
- Zagotuj przez 20 minut. Przykrywka nie powinna być zalana wodą - musi wystawać ponad powierzchnię.
- Gorące słoiki wyjmij i ustaw na blacie kuchennym wyłożonym ściereczką do góry dnem. W ten sposób lepiej zassają powietrze i słoiki zamkną się próżniowo.
Zobacz też:
5 pomysłów na szybki obiad! Sprawdzone przepisy! Zestawienie inspiracji na tani obiad. Zobacz, jak przygotować coś pysznego, niewielkim kosztem!
WYPOWIEDZ SIĘ!