Szukasz pomysłu na szybki obiad z kalafiorem? Wypróbuj propozycje prosto z piekarnika albo przygotuj danie wegetariańskie. Kalafior ma neutralny smak i przyjmuje go od innych produktów - głównie przypraw. Dzięki temu świetnie sprawdza się w takich daniach, jak zupa kalafiorowa z dodatkiem natki pietruszki albo kalafior pieczony z serem lub sosem beszamelowym. Na jaki obiad masz dzisiaj ochotę?
Spis treści:
- Prosty obiad z kalafiorem
- Wege obiad z kalafiorem
- Kalafior zapiekany w beszamelu
- Zupa-krem z kalafiora pieczonego
Szybki obiad z kalafiorem: placuszki
Nie ma szybszego sposobu na przygotowanie obiadu z kalafiorem, niż usmażenie aromatycznych placuszków ze świeżymi przyprawami. Możesz podawać je z warzywnym sosem, jogurtowym tzatziki z czosnkiem albo z keczupem czy majonezem.
Składniki:
- 500 g kalafiora,
- puszka ciecierzycy,
- 100 g masła,
- 3 jajka,
- 60 g mąki,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- szczypta chili (opcjonalnie).
Sposób przygotowania:
- Surowego kalafiora podziel na różyczki i pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do miski.
- Dodaj odsączoną ciecierzycę, jajka, przeciśnięty przez praskę i dopraw solą oraz pieprzem.
- Całość zmiksuj na gładki krem, a na koniec dodaj mąkę i wymieszaj szpatułką.
- Dodaj resztę przypraw wedle uznania.
- Na patelni rozgrzej masło i powoli wykładaj porcje placków.
- Smaż z każdej strony kilka minut.
- Obiad z kalafiora podawaj z ulubionym sosem.
fot. Obiad z kalafiorem: placki z kalafiora/Adobe Stock, noirchocolate
Obiad wege z kalafiorem: kalafior curry
Różyczki kalafiora możesz także wykorzystać do przygotowania wege przekąsek lub dań obiadowych. Możesz przygotować z nich np. pyszne azjatyckie danie, które idealnie pasuje do ryżu, makaronu albo podpieczonych grzanek. Obiad wege to świetna alternatywa dla mięsnych dań.
Składniki:
- średni kwiat kalafiora,
- 400 ml mleka kokosowego,
- łyżka przyprawy curry,
- średnia cebula,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- szczypiorek lub natka pietruszki do dekoracji.
Sposób przygotowania:
- Kalafior ugotuj w osolonej wodzie (jeśli masz duży garnek, możesz włożyć kwiat w całości).
- Ugotowanego kalafiora podziel na różyczki.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju lub oliwy i podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę. Powinna się jedynie lekko zeszklić.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażaj 2 minuty, a następnie dodaj ugotowanego kalafiora.
- W osobnym naczyniu dobrze wymieszaj mleko kokosowe z przyprawą curry, solą i pieprzem.
- Przelej do patelni, dobrze wymieszaj i gotuj przez ok. 10 minut.
- Przełóż do miseczki i udekoruj pietruszką lub szczypiorkiem. Obiad z kalafiorem podawaj z ryżem lub makaronem.
fot. Obiad wege z kalafiorem: curry/Adobe Stock, Igor
Kalafior zapiekany w beszamelu
Kalafior świetnie dogaduje się z sosem beszamelowym. Podanie pieczonego kalafiora na obiad sprawia, że nie potrzebujesz żadnych innych dodatków. Taką zapiekankę możesz przygotować z makaronem albo sięgnąć po inne dodatki.
Składniki:
- kwiat kalafiora,
- pierś kurczaka,
- 200 g makaronu typu muszelki,
- 2 ząbki czosnku,
- szalotka lub mała cebula,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- 150 g tartego sera,
- 500 ml mleka,
- 3 czubate łyżki mąki pszennej,
- 50 g masła,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- łyżka bułki tartej,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Pierś kurczaka umyj, osusz i pokrój na paski lub kawałki. Podsmaż lekko na odrobinie oleju.
- Różyczki kalafiora zblanszuj w osolonej wodzie - wystarczy tylko kilka minut we wrzątku.
- Makaron możesz ugotować al dente lub pozostawić w surowej postaci.
- Przygotuj beszamel. W rondelku rozpuść masło i dodaj mąkę.
- Podsmażaj ją kilka chwil, a następnie zalej całość mlekiem.
- Energicznie mieszaj, aż sos zgęstnieje i dodaj przyprawy.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem i wyłóż bułką tartą.
- Na dnie ułóż podsmażoną pierś kurczaka i ugotowane różyczki kalafiora.
- Dodaj pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, a na koniec całość wymieszaj z makaronem.
- Zalej beszamelem, posyp obficie serem i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piecz warzywa z kurczakiem i sosem przez ok. 15 minut.
fot. Obiad z kalafiorem: pieczony kalafior/Adobe Stock, M.studio
Zupa krem z kalafiora
Smakiem kalafiora możesz delektować się także w formie aromatycznego kremu. Do przygotowania tej pysznej zupy potrzebujesz jedynie kilku składników. Idealnie sprawdzi się kalafior pieczony zamiast gotowanego - doda zupie jeszcze więcej smaku i aromatu!
Składniki:
- kilogram kalafiora pieczonego lub gotowanego,
- 600 ml bulionu,
- średnia cebula,
- 3 ząbki czosnku,
- 100 g selera naciowego,
- sól i pieprz,
- szczypta ostrej papryki,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- oliwa z oliwek.
Sposób przygotowania:
- Kalafior ugotuj al dente lub - jeśli decydujesz się na wersję pieczoną - podziel go na różyczki, natrzyj mieszanką łyżeczki oliwy, soli i pieprzu oraz szczypty papryki.
- Piecz w 180 stopniach przez ok. 15 minut.
- Cebulę i selera pokrój w kostkę i podsmaż w rondelku na niewielkiej ilości oliwy.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie ugotowanego lub pieczonego kalafiora.
- Podsmażaj jeszcze chwilę, a następnie zalej całość bulionem i gotuj ok. godziny.
- Dopraw do smaku, wystudź, a następnie zblenduj, aby powstała zupa krem.
- Tak przygotowany obiad z kalafiora podawaj z gorącymi grzankami i kleksem śmietany lub jogurtu.
fot. Obiad z kalafiorem: krem z pieczonego kalafiora/Adobe Stock, nblxer
Zobacz także inne przepisy na obiad i przekąski z kalafiorem w roli głównej: