Jesienny obiad możesz przygotować na wiele sposobów. W każdej wersji będzie pyszny, aromatyczny i sycący. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj mocne, korzenne przyprawy oraz szczyptę pikanterii. Dla fanów łagodniejszych potraw poleca się słodka dynia, mleczko kokosowe oraz delikatne, jesienne przyprawy – cynamon i gałka muszkatołowa.
Spis treści:
- Makaron z dyniowym sosem
- Placki z cukinii i grzybowym sosem
- Pieczone warzywa z kurczakiem
- Placki z dyni
Jesienny obiad: makaron z dyniowym sosem
Warzywa, kolorowe sosy są sycące, pyszne, a przy okazji pięknie prezentują się na talerzu. Są jak bardzo gęste jesienne zupy i mogą wzbogacić smak każdego makaronu, ryżu czy kaszy.
Składniki:
- makaron tagliatelle,
- ząbek czosnku,
- średnia cebula,
- ok. 500 g pokrojonej dyni Hokkaido,
- 2 marchewki,
- natka pietruszki do dekoracji,
- sól i pieprz,
- szczypta ostrej papryczki,
- 2 łyżki mleka lub jogurtu kokosowego,
- łyżka grana padano.
Sposób przygotowania:
- Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
- Dynię pokrój w kostkę, a marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej łyżeczką oliwy, posyp solą i włóż do piekarnika (180 stopni) na 20 minut.
- Kiedy warzywa się upieką, przełóż je do rondelka i zmiksuj na gładki krem.
- Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe oraz przyprawy.
- Gotuj przez chwilę, a następnie polej sosem ugotowany makaron. Posyp natką pietruszki i serem.
fot. Jesienny obiad: makaron z sosem z dyni/Adobe Stock, Jenifoto
Jesienny obiad: placki z cukinii i grzybowym sosem
Placki z cukinii to doskonały pomysł na lekki, ale sycący obiad. Warzywne placuszki smakują nawet zagorzałym fanom mięsnych dań głównych. Z dodatkiem grzybowego sosu będą prezentować się jeszcze lepiej i podkreślą niezwykły klimat jesieni.
Składniki:
- 350 g cukinii,
- jajko,
- 30-50 g mąki pszennej,
- połówka małej cebuli,
- ząbek czosnku,
- sól i pieprz,
- majeranek,
- łyżeczka soku z cytryny,
- oliwa z oliwek,
- 400 g suszonych grzybów,
- 3 łyżki śmietany lub mleka kokosowego.
Sposób przygotowania:
- Dzień wcześniej namocz grzyby w wodzie i odstaw na całą noc.
- Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach.
- Przełóż do miski i ustaw ją pod kątem, aby sok spłynął na dno.
- Zostaw na ok. 15 minut, a następnie odsącz wodę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce. Dodaj do cukinii razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
- Dodaj jajko i całość bardzo dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj przyprawy i mąkę.
- Zamieszaj i smaż placki na mocno rozgrzanej patelni. Wykładaj po łyżce masy na jednego placuszka.
- Smaż z każdej strony kilka minut.
- Grzyby odsącz i podsmaż na oliwie. Dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz majeranek i zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż całość lekko zgęstnieje.
- Gotowy sos wylej na placki lub podaj w miseczce.
fot. Jesienny obiad: placki z cukinii/Adobe Stock, san_ta
Jesienny obiad: pieczone warzywa z kurczakiem
Pieczone warzywa to pyszna propozycja na jesienny obiad. Możesz przemycić sporo witamin i minerałów, a dodatkowo zadbać także o mięsny dodatek w postaci kurczaka.
Składniki:
- 2-3 mniejsze marchewki,
- 150 g cukinii,
- pół papryki żółtej i pół czerwonej,
- 200 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach,
- duża cebula,
- pierś z kurczaka,
- sól i pieprz,
- gałązki rozmarynu,
- oliwa z oliwek,
- łyżeczka słodkiej papryki.
Sposób przygotowania:
- Marchewkę, paprykę i pomidorki umyj i osusz. Marchew obierz i pokrój wzdłuż na pół.
- Pomidorki pokrój na pół, a paprykę w kostkę lub paski.
- Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię umyj i pokrój w talarki.
- Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj.
- Pierś z kurczaka umyj, osusz i przekrój na mniejsze filety. Natrzyj słodką papryką, a następnie ułóż na warzywach.
- Całość udekoruj gałązkami rozmarynu i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
- Piecz ok. 25-30 minut. Podawaj z makaronem, ryżem lub samodzielnie.
fot. Jesienny obiad: pieczone warzywa z kurczakiem/Adobe Stock, Svetlana Kolpakova
Jesienny obiad: placki z dyni
Potrawy z dyni to prawdziwy symbol jesieni. Słodki smak dyni sprawia, że świetnie nadaje się zarówno do przygotowywania jesiennych ciast, jak i wytrawnych dań. Placki także możesz przygotować na słodko – wystarczy, że zamiast słonych dodatków oraz przypraw dodasz trochę cukru, a wierzch udekorujesz miodem lub sosem klonowym.
Składniki:
- 500 g dyni Hokkaido (waga po wydrążeniu miąższu),
- 2 jajka,
- średnia cebula,
- 200 g mąki,
- 180 g gęstego jogurtu,
- sól i pieprz,
- majeranek.
Sposób przygotowania:
- Dynię pokrój w kostkę (odmiany Hokkaido nie musisz obierać). Cebulę również pokrój w kostkę, ale bardzo drobną.
- Przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem, a następnie dodaj jogurt oraz jajka.
- Wymieszaj całość i stopniowo dodawaj mąkę. Nie musisz wykorzystywać całej podanej gramatury – jeśli ciasto będzie odpowiednio gęste, nie dodawaj więcej mąki.
- Gotowa masa musi być na tyle gęsta, aby nie rozlewała się na patelni.
- Smaż placki na rozgrzanej oliwie kilka minut z każdej strony.
- Podawaj z sosem jogurtowym.
fot. Jesienny obiad: placki z dyni/Adobe Stock, ArtCookStudio
Zobacz także inne pomysły na jesienne pyszności: