4 pomysły na aromatyczny jesienny obiad: na co masz dzisiaj ochotę?

jesienny obiad fot. Adobe Stock, jchizhe
Brakuje ci pomysłu na jesienny obiad? Sięgnij po dynię, marchew, a także korzenne przyprawy. To połączenie podkreśla pyszny smak jesieni, a dodatkowo potrawy przygotowane z tych składników są sycące i dodają sił w walce z jesienną chandrą. Odczaruj tę niezwykłą porę roku, dzięki pomysłom na obiad.
/ 08.09.2022 05:44
jesienny obiad fot. Adobe Stock, jchizhe

Jesienny obiad możesz przygotować na wiele sposobów. W każdej wersji będzie pyszny, aromatyczny i sycący. Jeśli lubisz wyraziste smaki, dodaj mocne, korzenne przyprawy oraz szczyptę pikanterii. Dla fanów łagodniejszych potraw poleca się słodka dynia, mleczko kokosowe oraz delikatne, jesienne przyprawy – cynamon i gałka muszkatołowa.

Spis treści:

  1. Makaron z dyniowym sosem
  2. Placki z cukinii i grzybowym sosem
  3. Pieczone warzywa z kurczakiem
  4. Placki z dyni

Jesienny obiad: makaron z dyniowym sosem

Warzywa, kolorowe sosy są sycące, pyszne, a przy okazji pięknie prezentują się na talerzu. Są jak bardzo gęste jesienne zupy i mogą wzbogacić smak każdego makaronu, ryżu czy kaszy.

Składniki:

  • makaron tagliatelle,
  • ząbek czosnku,
  • średnia cebula,
  • ok. 500 g pokrojonej dyni Hokkaido,
  • 2 marchewki,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • sól i pieprz,
  • szczypta ostrej papryczki,
  • 2 łyżki mleka lub jogurtu kokosowego,
  • łyżka grana padano.

Sposób przygotowania:

  1. Makaron ugotuj al dente w osolonej wodzie.
  2. Dynię pokrój w kostkę, a marchewkę obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  3. Cebulę pokrój w piórka.
  4. Przełóż do naczynia żaroodpornego, zalej łyżeczką oliwy, posyp solą i włóż do piekarnika (180 stopni) na 20 minut.
  5. Kiedy warzywa się upieką, przełóż je do rondelka i zmiksuj na gładki krem.
  6. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe oraz przyprawy.
  7. Gotuj przez chwilę, a następnie polej sosem ugotowany makaron. Posyp natką pietruszki i serem.

jesienny obiad makaron z sosem dyniowym
fot. Jesienny obiad: makaron z sosem z dyni/Adobe Stock, Jenifoto

Jesienny obiad: placki z cukinii i grzybowym sosem

Placki z cukinii to doskonały pomysł na lekki, ale sycący obiad. Warzywne placuszki smakują nawet zagorzałym fanom mięsnych dań głównych. Z dodatkiem grzybowego sosu będą prezentować się jeszcze lepiej i podkreślą niezwykły klimat jesieni.

Składniki:

  • 350 g cukinii,
  • jajko,
  • 30-50 g mąki pszennej,
  • połówka małej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • majeranek,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • oliwa z oliwek,
  • 400 g suszonych grzybów,
  • 3 łyżki śmietany lub mleka kokosowego.

Sposób przygotowania:

  1. Dzień wcześniej namocz grzyby w wodzie i odstaw na całą noc.
  2. Cukinię umyj i zetrzyj na grubych oczkach.
  3. Przełóż do miski i ustaw ją pod kątem, aby sok spłynął na dno.
  4. Zostaw na ok. 15 minut, a następnie odsącz wodę.
  5. Cebulę pokrój w drobną kostkę albo zetrzyj na tarce. Dodaj do cukinii razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  6. Dodaj jajko i całość bardzo dobrze wymieszaj. Na koniec dodaj przyprawy i mąkę.
  7. Zamieszaj i smaż placki na mocno rozgrzanej patelni. Wykładaj po łyżce masy na jednego placuszka.
  8. Smaż z każdej strony kilka minut.
  9. Grzyby odsącz i podsmaż na oliwie. Dodaj śmietanę, sól, pieprz oraz majeranek i zamieszaj. Zmniejsz ogień i gotuj, aż całość lekko zgęstnieje.
  10. Gotowy sos wylej na placki lub podaj w miseczce.

jesienny obiad placki z cukinii
fot. Jesienny obiad: placki z cukinii/Adobe Stock, san_ta

Jesienny obiad: pieczone warzywa z kurczakiem

Pieczone warzywa to pyszna propozycja na jesienny obiad. Możesz przemycić sporo witamin i minerałów, a dodatkowo zadbać także o mięsny dodatek w postaci kurczaka.

Składniki:

  • 2-3 mniejsze marchewki,
  • 150 g cukinii,
  • pół papryki żółtej i pół czerwonej,
  • 200 g pomidorków koktajlowych w różnych kolorach,
  • duża cebula,
  • pierś z kurczaka,
  • sól i pieprz,
  • gałązki rozmarynu,
  • oliwa z oliwek,
  • łyżeczka słodkiej papryki.

Sposób przygotowania:

  1. Marchewkę, paprykę i pomidorki umyj i osusz. Marchew obierz i pokrój wzdłuż na pół.
  2. Pomidorki pokrój na pół, a paprykę w kostkę lub paski.
  3. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Cukinię umyj i pokrój w talarki.
  4. Wszystkie warzywa przełóż do naczynia żaroodpornego, polej oliwą i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Całość wymieszaj.
  5. Pierś z kurczaka umyj, osusz i przekrój na mniejsze filety. Natrzyj słodką papryką, a następnie ułóż na warzywach.
  6. Całość udekoruj gałązkami rozmarynu i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
  7. Piecz ok. 25-30 minut. Podawaj z makaronem, ryżem lub samodzielnie.

jesienny obiad pieczone warzywa z kurczakiem
fot. Jesienny obiad: pieczone warzywa z kurczakiem/Adobe Stock, Svetlana Kolpakova

Jesienny obiad: placki z dyni

Potrawy z dyni to prawdziwy symbol jesieni. Słodki smak dyni sprawia, że świetnie nadaje się zarówno do przygotowywania jesiennych ciast, jak i wytrawnych dań. Placki także możesz przygotować na słodko – wystarczy, że zamiast słonych dodatków oraz przypraw dodasz trochę cukru, a wierzch udekorujesz miodem lub sosem klonowym.

Składniki:

  • 500 g dyni Hokkaido (waga po wydrążeniu miąższu),
  • 2 jajka,
  • średnia cebula,
  • 200 g mąki,
  • 180 g gęstego jogurtu,
  • sól i pieprz,
  • majeranek.

Sposób przygotowania:

  1. Dynię pokrój w kostkę (odmiany Hokkaido nie musisz obierać). Cebulę również pokrój w kostkę, ale bardzo drobną.
  2. Przełóż do miski, dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem, a następnie dodaj jogurt oraz jajka.
  3. Wymieszaj całość i stopniowo dodawaj mąkę. Nie musisz wykorzystywać całej podanej gramatury – jeśli ciasto będzie odpowiednio gęste, nie dodawaj więcej mąki.
  4. Gotowa masa musi być na tyle gęsta, aby nie rozlewała się na patelni.
  5. Smaż placki na rozgrzanej oliwie kilka minut z każdej strony.
  6. Podawaj z sosem jogurtowym.

jesienny obiad placki z dyni
fot. Jesienny obiad: placki z dyni/Adobe Stock, ArtCookStudio

Zobacz także inne pomysły na jesienne pyszności:

Jak ogrzać chłodne dni? Oto przepisy na jesienne drinki
Jak ogrzać chłodne dni? Oto przepisy na jesienne drinki
Jesienne drinki poprawiają nastrój i idealnie sprawdzają się podczas nadchodzących chłodnych wieczorów. Oprócz klasycznych składników, takich jak alkohol, syrop cukrowy czy soki owocowe, możesz dodać do nich cynamon, gałązki rozmarynu oraz korzenne przyprawy: gwiazdki anyżu, nasiona kardamonu czy laskę wanilii.
Aromatyczny, jesienny dżem z dyni i pomarańczy: skuteczny sposób na chandrę!
Aromatyczny, jesienny dżem z dyni i pomarańczy: skuteczny sposób na chandrę!
Dynia jest słodka, dlatego idealnie sprawdza się do przygotowania dżemów i słodkich musów. Wypróbuj ten przepis na dżem z dyni i pomarańczy, jeśli chcesz podkreślić piękno jesieni lub odczarować poczucie końcoworocznego przygnębienia. Możesz go podawać na grzance lub jako ciepły dodatek do ciast, naleśników i gofrów.
Pomysły na jesienne śniadanie w wersji na słodko i słono. Na co masz dzisiaj ochotę?
Pomysły na jesienne śniadanie w wersji na słodko i słono. Na co masz dzisiaj ochotę?
Jeśli szukasz pomysłu na jesienne śniadanie, sięgnij po aromatyczne, korzenne przyprawy i owoce. Możesz także wybrać śniadania na słono - idealnie sprawdzą się jajka i ciepłe, chrupiące grzanki. Jesienią poranki są chłodne, dlatego warto przygotowywać rozgrzewające posiłki.
Jesienne nalewki na 4 sposoby: jak wykorzystać jesienne owoce?
Jesienne nalewki na 4 sposoby: jak wykorzystać jesienne owoce?
Idealnie orzeźwiające jesienne nalewki przygotujesz m.in. z gruszek i śliwek, ale także z pigwy i aronii - królowej jesiennych przetworów. Nalewka będzie świetnie smakować podczas wieczornych spotkań z bliskimi, imprez rodzinnych, ale będzie także doskonałym prezentem. Zobacz, jak przygotować jesienne nalewki.
Jesienna kolacja na 5 sposobów: słodkie i słone propozycje na jesienny wieczór
Jesienna kolacja na 5 sposobów: słodkie i słone propozycje na jesienny wieczór
Jesienna kolacja może być pyszna, zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Sięgnij po sezonowe produkty - gruszki, jabłka oraz dynie - i połącz je na wiele ciekawych sposobów. Wykorzystaj ciasto francuskie, korzenne przyprawy, a także kremowe sery. Zobacz, jak przygotować zdrową jesienną kolację.
Jesienne przetwory idealne na chłodne popołudnia: dżemy, sałatki i cytryny w syropie
Jesienne przetwory idealne na chłodne popołudnia: dżemy, sałatki i cytryny w syropie
Aromatyczne jesienne przetwory rozgrzewają w chłodne dni i pozwalają zachować smak lata na dłużej. Do ich przygotowania wykorzystaj dynię, patisony, a także dwie jesienne królowe wśród owoców - jabłka i śliwki. Zobacz przepisy na pyszne dżemy, powidła oraz... cytryny w syropie, idealne do herbaty.
Pyszne jesienne ciasteczka: idealne na chłodne, ciemne wieczory
Pyszne jesienne ciasteczka: idealne na chłodne, ciemne wieczory
Jeśli chcesz przygotować pyszne jesienne ciasteczka, postaw na klasyczne smaki sezonu: jabłka, dynie, marchewki. W wersji fit możesz wykorzystać także płatki owsiane. Wypróbuj nasze przepisy i sięgaj po nie kiedy tylko chcesz - pasują do kawy, spotkań z przyjaciółmi, a także do imprez typu kinderbal.
Jesienne kiszone gruszki z korzennymi przyprawami
Jesienne kiszone gruszki z korzennymi przyprawami
Jeśli szukasz sposobu na wykorzystanie sezonowych owoców, wypróbuj ten przepis na kiszone gruszki. Brzmi abstrakcyjnie, ale to fantastyczny dodatek do deserów, ale także składnik kompotów i bogactwo witamin oraz minerałów. To także probiotyczna bomba odżywcza! Zobacz, jak przygotować kiszone gruszki.
Rosół z gąsek - przepis na jesienny klasyk
Rosół z gąsek - przepis na jesienny klasyk
Rosół z gąsek przygotujesz w 60 minut. Zacznij od oczyszczenia i umycia grzybów, a następnie zagotowania bulionu.
Kompot z dyni - przepis na jesienny napój
Kompot z dyni - przepis na jesienny napój
Kompot z dyni świetnie smakuje zarówno podawany na zimno, jak i na ciepło. Dodaj do niego cynamon i goździki. Jeśli lubisz, możesz wzbogacić jego smak kardamonem.
Pumpkin Spice Latte, czyli dyniowa kawa latte idealna na jesień
Pumpkin Spice Latte, czyli dyniowa kawa latte idealna na jesień
Kawa o zapachu jesieni ma korzenny aromat, posmak imbiru, cynamonu, kardamonu. Pumpkin Spice Latte to kawa idealna na chłodne dni - rozgrzewa i otula smakiem.
Tagi: jesień, dynia

Redakcja poleca

REKLAMA