POLECAMY

Zobacz, jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane! Unikaj tych błędów!

Usmaż chrupiące placki ziemniaczane za każdym razem! Sprawdzone przepisy i porady, jakich błędów unikać!
Sylwia Kazimierczuk / 2 miesiące temu
Zobacz, jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane! Unikaj tych błędów! fot. Adobe Stock

Jak zetrzeć ziemniaki do placków ziemniaczanych?

Ziemniaki możemy zetrzeć na dwa sposoby. Wybierajmy stronę tarki o małych oczkach, gdy oczekujemy puszystych placków w środku i chrupiących z zewnątrz. Należy pamiętać, że trzeba odsączyć ziemniaki przed smażeniem – niwelowanie wilgoci zbyt dużym dodatkiem mąki ziemniaczanej sprawi, że całość będzie twarda i nieapetyczna.

Ziemniaki ścierane na dużych oczkach tarki są z reguły bardzo chrupiące i mniej wilgotne. Do ich przygotowania zużywamy mniej mąki ziemniaczanej i pszennej w porównaniu do tych przyrządzonych na mniejszych oczkach tarki. Smażymy je nieco krócej, do uzyskania brązowej skórki.

Jakich ziemniaków użyć do placków?

Do przyrządzenia klasycznych placków nadadzą się odmiany ziemniaków o mączystej strukturze – typ C. Zaliczają się do nich między innymi Ibis lub Gracja. Są sypkie i delikatne. Po utarciu pozostaje niewielka ilość wody, którą następnie odsączamy. Na koniec dodatkowo przykładamy ręcznik papierowy, aby pozbyć się resztek wilgoci.

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków najlepiej robić z ziemniaków, z których przygotowujemy puree. Świetnie sprawdzi się do tego typ C, używany w przypadku wykorzystania startego, surowego produktu. Przed lepieniem placków warto odpowiednio odparować warzywo, aby uwolnić jak największą ilość wilgoci. Do uzyskania najlepszych efektów warto dodać ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia – łatwiej uformujesz zgrabne kule.

Ile kalorii ma porcja placków ziemniaczanych?

W 100g placków ziemniaczanych znajdziemy 166 kcal oraz 9,2 g tłuszczu. Ta potrawa nie należy do dań dietetycznych. Są głównie smażone na oleju rzepakowym, słonecznikiem lub smalcu, gdzie ostatni zwiększa chrupkość ziemniaków. Jeżeli chcemy zmniejszyć kaloryczność dania, wystarczy zamienić je na placki ziemniaczane z piekarnika. Dodatki w postaci śmietany, cukru lub gęstego sosu zastępujemy jogurtem lub chudym białym serem.

Jakie dodatki do placków ziemniaczanych?

Możemy je jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Klasycznie podawane ze śmietaną i cukrem są smakiem dzieciństwa. To proste danie wzbogacone serkiem twarogowym i płatami łososia nabiera wykwintnego charakteru. Kolejną, jedną z najbardziej lubianych propozycji jest placek po zbójnicku na plackach ziemniaczanych z dodatkiem gulaszu wieprzowego na pomidorach.

W sezonie wiosennym wykorzystaj nowalijki – rzodkiewki, botwinę lub szczypiorek. Śmietanę zastąp jogurtem greckim lub hummusem.

Błędy podczas smażenia placków ziemniaczanych

Niedokładne opłukanie ziemniaków pod wodą

Obrane ziemniaki należy przed starciem dokładnie opłukać, aby wstępnie pozbyć się resztek skrobi ziemniaczanej. Po starciu robimy to ponownie – ten zabieg sprawi, ze będą chrupiące. Pominięcie tego etapu sprawi, że każdy placek będzie miękki i nieapetyczny.

Brak osuszenia przed smażeniem

Kolejnym krokiem jest osuszenie masy za pomocą ręcznika papierowego – dzięki temu podczas smażenia unikniemy pryskania oraz absorbowania zbyt dużej ilości oleju lub smalcu.

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:

  • 300 g ziemniaków (najlepiej typu C)
  • cebula biała
  • cukinia
  • jajko
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • łyżeczka mąka pszenna
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią?

Ziemniaki dokładnie obieramy ze skórki i obmywamy pozbywając się nadmiaru skrobi. Następnie ścieramy razem z cukinią na małych lub dużych oczkach tarki i odcedzamy z nadmiaru wody. Dodatkowo możemy przetrzeć masę ręcznikiem papierowym, aby uzyskać lepsze efekty. Dodajemy jajko, mąki i doprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy olej na patelni i wylewamy porcję masy w odstępach tworząc placki. Smażymy przez 1,5 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podajemy ze śmietaną lub z gulaszem mięsnym.

Placki ziemniaczane bez jajka

Składniki:

  • 300 g ziemniaków (najlepiej typu C)
  • cebula biała
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka?

Ziemniaki obieramy ze skórki i opłukujemy pod bieżącą wodą. Ścieramy na grubych oczkach tarki i odsączamy wodę. Dosypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy w odstępach na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor. Placki ziemniaczane nie rozwalą się, jeżeli podczas smażenia nie będziemy ich przesuwać po powierzchni patelni.

Zobacz też:
7 pomysłów na pieczone ziemniaki, dzięki którym zapomnisz o frytkach! Groźna bakteria w młodych ziemniakach z Egiptu. Ministerstwo ostrzega!
 

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)