Placki ziemniaczane fot. Adobe Stock

Placki ziemniaczane: przepis na idealne, chrupiące placki

Jeśli chcesz przygotować placki ziemniaczane, przepis to już połowa sukcesu. Dodaj do nich cebuli i... to tyle!
Sylwia Kazimierczuk / 10.01.2020 13:09
Placki ziemniaczane fot. Adobe Stock

Jak przygotować placki ziemniaczane? Podstawowy przepis, to ziemniaki, cebula oraz sól i pieprz do smaku. Niektórzy dodają do nich także jajka i mąkę.

Ziemniaki możesz zetrzeć na 2 sposoby. Jeśli oczekujesz puszystych placków w środku i chrupiących z zewnątrz, wybierz tarkę o małych oczkach. Należy pamiętać, że trzeba odsączyć ziemniaki przed smażeniem – niwelowanie wilgoci zbyt dużym dodatkiem mąki ziemniaczanej sprawi, że całość będzie twarda i nieapetyczna.

Ziemniaki ścierane na dużych oczkach tarki są z reguły bardzo chrupiące i mniej wilgotne. Do ich przygotowania zużywamy mniej mąki ziemniaczanej i pszennej w porównaniu do tych przyrządzonych na mniejszych oczkach tarki. Smażymy je nieco krócej, do uzyskania brązowej skórki.

Placki ziemniaczane - przepis podstawowy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 3 cebule,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki umyj u obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę. Dodaj do ziemniaków, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej. Smaż po dużej łyżce placków po kilka minut z każdej strony. Jedz póki ciepłe. Smacznego!

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:

  • 300 g ziemniaków (najlepiej typu C),
  • cebula biała,
  • cukinia,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka mąka pszenna,
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią?

  1. Ziemniaki dokładnie obierz ze skórki i obmyj pozbywając się nadmiaru skrobi.
  2. Następnie zetrzyj razem z cukinią na małych lub dużych oczkach tarki i odcedź z nadmiaru wody.
  3. Dodatkowo możesz przetrzeć masę ręcznikiem papierowym, aby uzyskać lepsze efekty.
  4. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą i pieprzem.
  5. Rozgrzej olej na patelni i wylej porcję masy w odstępach tworząc placki.
  6. Smaż przez 1,5 minuty z każdej strony na złoty kolor. Podaj ze śmietaną lub z gulaszem mięsnym.

Placki ziemniaczane bez jajka

Składniki:

  • 300 g ziemniaków (najlepiej typu C),
  • cebula biała,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka?

  1. Ziemniaki obierz ze skórki i opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Zetrzyj na grubych oczkach tarki i odsącz wodę.
  3. Dosyp mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  4. Dopraw solą i pieprzem. Smaż w odstępach na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.

Placki ziemniaczane nie rozpadną się, jeżeli podczas smażenia nie będziesz ich przesuwać po powierzchni patelni.

Jakich ziemniaków użyć do placków?

Do przyrządzenia klasycznych placków nadadzą się odmiany ziemniaków o mączystej strukturze – typ C. Zaliczają się do nich między innymi Ibis lub Gracja. Są sypkie i delikatne. Po utarciu pozostaje niewielka ilość wody, którą następnie odsączamy. Na koniec dodatkowo przykładamy ręcznik papierowy, aby pozbyć się resztek wilgoci.

Placki ziemniaczane z gotowanych ziemniaków najlepiej robić z ziemniaków, z których przygotowujemy puree. Świetnie sprawdzi się do tego typ C, używany w przypadku wykorzystania startego, surowego produktu. Przed lepieniem placków warto odpowiednio odparować warzywo, aby uwolnić jak największą ilość wilgoci. Do uzyskania najlepszych efektów warto dodać ziemniaki ugotowane z poprzedniego dnia – łatwiej uformujesz zgrabne kule.

Ile kalorii ma porcja placków ziemniaczanych?

W 100g placków ziemniaczanych znajdziemy 166 kcal oraz 9,2 g tłuszczu. Ta potrawa nie należy do dań dietetycznych. Są głównie smażone na oleju rzepakowym, słonecznikiem lub smalcu, gdzie ostatni zwiększa chrupkość ziemniaków.

Jeżeli chcemy zmniejszyć kaloryczność dania, wystarczy zamienić je na placki ziemniaczane z piekarnika. Dodatki w postaci śmietany, cukru lub gęstego sosu zastępujemy jogurtem lub chudym białym serem.

Jakie dodatki do placków ziemniaczanych?

Możemy je jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Klasycznie podawane ze śmietaną i cukrem są smakiem dzieciństwa. To proste danie wzbogacone serkiem twarogowym i płatami łososia nabiera wykwintnego charakteru. Kolejną, jedną z najbardziej lubianych propozycji jest placek po zbójnicku na plackach ziemniaczanych z dodatkiem gulaszu wieprzowego na pomidorach.

W sezonie wiosennym wykorzystaj nowalijki – rzodkiewki, botwinę lub szczypiorek. Śmietanę zastąp jogurtem greckim lub hummusem.

Błędy podczas smażenia placków ziemniaczanych

Niedokładne opłukanie ziemniaków pod wodą

Obrane ziemniaki należy przed starciem dokładnie opłukać, aby wstępnie pozbyć się resztek skrobi ziemniaczanej. Po starciu robimy to ponownie – ten zabieg sprawi, ze będą chrupiące. Pominięcie tego etapu sprawi, że każdy placek będzie miękki i nieapetyczny.

Brak osuszenia przed smażeniem

Kolejnym krokiem jest osuszenie masy za pomocą ręcznika papierowego – dzięki temu podczas smażenia unikniemy pryskania oraz absorbowania zbyt dużej ilości oleju lub smalcu.

Więcej przepisów na ziemniaczane dania:
Babka ziemniaczana
Kartacze z mięsem
Kopytka z sosem pieczarkowym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (3)
/04.09.2018 13:08
zrobiłam i wyszły super. ja dodaję tylko trochę sera białego do ciasta
/31.08.2018 13:34
uwielbiam placek po zbójnicku... pycha
/30.08.2018 13:13
muszę sprawdzić placki ziemniaczane z hummusem