Jak zrobić placki ziemniaczane fot. Adobe Stock, Patryk Michalski

Jak zrobić placki ziemniaczane: 3 sprawdzone pomysły

Jak zrobić placki ziemniaczane, aby były chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku? Wszystko zależy od rodzaju użytych ziemniaków oraz od tego, czy wolisz gładką masę i ziemniaki starte na małych oczkach, czy wybierasz grube oczka. Zobacz, jak zrobić pyszne placki ziemniaczane na wiele sposobów.
Sylwia Kazimierczuk / 13.04.2022 13:09
Jak zrobić placki ziemniaczane fot. Adobe Stock, Patryk Michalski

Jak zrobić placki ziemniaczane? Przepisów jest mnóstwo, ale ten podstawowy składa się z jajka, mąki pszennej lub ziemniaczanej, cebuli, soli i pieprzu. I oczywiście ziemniaków. Zobacz, jak przygotować chrupiące danie na wiele sposobów.

Spis treści:

  1. Jak trzeć ziemniaki na placki?
  2. Placki ziemniaczane: przepis podstawowy
  3. Placki ziemniaczane z cukinią
  4. Placki ziemniaczane bez jajka
  5. Jakie ziemniaki do placków?
  6. Ile kalorii mają placki ziemniaczane?
  7. Dodatki do placków ziemniaczanych
  8. Błędy podczas smażenia placków

Jak trzeć ziemniaki na placki?

Ziemniaki możesz zetrzeć na 2 sposoby. Jeśli oczekujesz puszystych placków w środku i chrupiących z zewnątrz, wybierz tarkę o małych oczkach. Pamiętaj, że trzeba odsączyć ziemniaki przed smażeniem – niwelowanie wilgoci zbyt dużym dodatkiem mąki ziemniaczanej sprawi, że całość będzie twarda i nieapetyczna.

Ziemniaki ścierane na dużych oczkach tarki są z reguły bardzo chrupiące i mniej wilgotne. Do ich przygotowania zużyjesz mniej mąki ziemniaczanej i pszennej w porównaniu do tych przyrządzonych na mniejszych oczkach tarki. Także smażenie potrwa krócej.

Placki ziemniaczane: przepis podstawowy

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • 3 cebule,
  • mąka pszenna lub ziemniaczana (ok. 3-4 łyżki),
  • duże jajko,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki umyj i obierz ze skórki. Zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
  2. Cebulę pokrój w kosteczkę lub zetrzyj na tarce. Dodaj do ziemniaków, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj
  3. Przechyl miseczkę z masą pod niewielkim kątem, aby woda odpłynęła na dół. Odlej ją, a następnie dodaj jajko i mąkę. Wymieszaj dokładnie.
  4. Na patelni rozgrzej olej. Smaż po dużej łyżce placków po kilka minut z każdej strony.

jak zrobić placki ziemniaczane przepis
fot. Jak zrobić placki ziemniaczane/Adobe Stock, wiftobi

Placki ziemniaczane z cukinią

Składniki:

  • 300 g ziemniaków,
  • cebula biała,
  • cukinia,
  • jajko,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • łyżeczka mąka pszenna,
  • 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • olej rzepakowy do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie obierz ze skórki i umyj, pozbywając się nadmiaru skrobi.
  2. Następnie zetrzyj razem z cukinią na małych lub dużych oczkach tarki i odcedź z nadmiaru wody.
  3. Dodaj jajko, mąkę i dopraw solą oraz pieprzem.
  4. Rozgrzej olej na patelni i wylej porcję masy w odpowiednich odstępach, tworząc placki.
  5. Smaż placki ziemniaczane z cukinią przez 1,5-2 minuty z każdej strony na złoty kolor.

jak zrobić placki ziemniaczane z cukinią
fot. Placki ziemniaczane z cukinią/Adobe Stock, dusiowa

Placki ziemniaczane bez jajka

Składniki:

  • 300 g ziemniaków (najlepiej typu C),
  • cebula biała,
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • szczypta pieprzu,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz ze skórki i opłucz pod bieżącą wodą.
  2. Zetrzyj na grubych oczkach tarki i odsącz wodę.
  3. Dosyp mąkę pszenną i ziemniaczaną.
  4. Dopraw solą i pieprzem. Smaż placki ziemniaczane na rozgrzanej patelni z olejem na złoty kolor.

Placki ziemniaczane nie rozpadną się, jeżeli podczas smażenia nie będziesz ich przesuwać po powierzchni patelni.

jak zrobić placki ziemniaczane bez jajka
fot. Placki ziemniaczane bez jajka/Adobe Stock, Justyna

Jakie ziemniaki do placków?

Do przyrządzenia klasycznych placków nadadzą się odmiany ziemniaków o mączystej strukturze – typ C. Zaliczają się do nich między innymi Ibis lub Gracja. Są sypkie i delikatne.

Po utarciu pozostaje niewielka ilość wody, którą wystarczy odsączyć. Na koniec dodatkowo przyłóż ręcznik papierowy, aby pozbyć się resztek wilgoci.

Ile kalorii mają placki ziemniaczane?

W 100g placków ziemniaczanych znajdziemy 166 kalorii. Ta potrawa nie należy do dań dietetycznych. Są głównie smażone na oleju rzepakowym, słonecznikiem lub smalcu, gdzie ostatni zwiększa chrupkość ziemniaków. Jeżeli chcesz zmniejszyć kaloryczność dania, wystarczy zamienić je na placki ziemniaczane z piekarnika. Dodatki w postaci śmietany, cukru lub gęstego sosu zastąp zaś jogurtem albo chudym białym serem.

Jakie dodatki do placków ziemniaczanych?

Możemy je jeść zarówno na słodko, jak i na słono. Klasycznie podawane ze śmietaną i cukrem są smakiem dzieciństwa. To proste danie wzbogacone serkiem twarogowym i płatami łososia nabiera wykwintnego charakteru. Kolejną, jedną z najbardziej lubianych propozycji jest placek po zbójnicku na plackach ziemniaczanych z dodatkiem gulaszu wieprzowego na pomidorach. W sezonie wiosennym wykorzystaj nowalijki – rzodkiewki, botwinę lub szczypiorek. Śmietanę zastąp jogurtem greckim lub hummusem.

Błędy podczas smażenia placków ziemniaczanych

Niedokładne opłukanie ziemniaków pod wodą

Obrane ziemniaki należy przed starciem dokładnie opłukać, aby wstępnie pozbyć się resztek skrobi ziemniaczanej. Po starciu możesz zrobić to ponownie – ten zabieg sprawi, że będą chrupiące. Możesz też odsączyć wodę w inny sposób.

Brak osuszenia przed smażeniem

Kolejnym krokiem jest osuszenie masy za pomocą ręcznika papierowego – dzięki temu podczas smażenia unikniemy pryskania oraz absorbowania zbyt dużej ilości oleju lub smalcu.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.01.2020

Czytaj także:
Babka ziemniaczana
Kartacze z mięsem
Kopytka z sosem pieczarkowym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym