Składniki:
- 250 g pieczarek,
- ok. 500 g dowolnego mielonego mięsa - np. z indyka lub łopatki wieprzowej,
- 1/2 średniej cebuli,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 jajka,
- 2 łyżki tartej bułki,
- mąka pszenna do obtaczania pulpetów,
- olej do smażenia,
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki śmietanki,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- ostra papryka,
- zioła prowansalskie,
- 1 i 1/2 szklanki bulionu.
Przygotowanie:
Pulpety w sosie pieczarkowym to jeden z obiadowych klasyków. Nie jest to może przepis na szybki obiad, ale z pewnością daje gwarancję, że danie będzie smakować wszystkim domownikom.
Jeśli nie chcesz jednak dodawać pieczarek, przygotuj pulpety w sosie pomidorowym lub pulpety curry.
- Cebulę i czosnek obierz, przesmaż na rozgrzanym oleju. Część cebuli odłóż, resztę zostaw na patelni.
- Pieczarki oczyść, umyj, drobno pokrój i dorzuć na patelnię. Smaż razem z cebulą przez 8 minut.
- Do dużej miski przełóż odłożoną cebulę, dołóż mięso mielone, jajka, bułkę tartą i przyprawy. Wymieszaj i formuj małe pulpety.
- Każdy pulpet obtocz w mące pszennej. Podsmaż na rozgrzanym oleju.
- Teraz do pulpecików wlej gorący bulion. Duś pod przykryciem przed 25 minut, co pewien czas przekręcając pulpety.
- Do bulionu wrzuć podsmażone pieczarki. Gotuj przez 7-10 minut.
- Do sosu dodaj powoli przesianą mąkę ziemniaczaną. Wymieszaj.
- Dodaj śmietankę - najpierw warto zahartować ją z kilkoma łyżkami sosu.
- Pulpety w sosie pieczarkowym serwuj z kaszą, kluskami śląskimi lub puree ziemniaczanym.
Zobacz więcej przepisów na pyszne obiady:
Pierogi ruskie - 2 przepisy na klasyk kuchni polskiej
Kartacze z mięsem mielonym - przepis na cepeliny
Zrazy wieprzowe w sosie z suszonych grzybów
Udka pieczone - najlepsze przepisy
Skrzydełka w miodzie i musztardzie - przepisy
Gulasz z karkówki z warzywami - przepis
Kurczak w sosie curry - obiad w 20 minut