Pomysły na lekkostrawny obiad z cukinii mogą być różne. Z tego warzywa gotuje się zupy, sosy i leczo, ale też można przygotować dość uniwersalny sos, pasujący do wielu potraw czy makaron z cukinii. Trzeba tylko pamiętać, aby wszystkie dodatki wpisywały się w zasady diety lekkostrawnej, unikać nadmiaru tłuszczu oraz smażenia i sięgać po lekkostrawne warzywa i owoce.
Spis treści:
Czy można jeść cukinię na diecie lekkostrawnej?
Tak, cukinia może znaleźć się w jadłospisie diety lekkostrawnej. Jest niskokaloryczna, ma delikatny smak, który dobrze komponuje się z różnymi potrawami i nie obciąża układu pokarmowego, w tym wątroby. Najlepiej ją dusić lub piec, za to należy unikać smażenia jej na dużej ilości tłuszczu, gdyż ten sposób obróbki termicznej sprawia, że staje się bardziej obciążająca dla układu trawiennego.
Nie należy jeść cukinii: w czasie biegunki, przy problemach z pęcherzykiem żółciowym i nerkami. Nie należy jeść cukinii w diecie lekkostrawnej, jeśli ma gorzki smak, gdyż taka cukinia nawet po ugotowaniu może podrażniać układ pokarmowy.
Lekkostrawny obiad z cukinią: przepisy
Poniższe dania można przyprawiać zgodnie z własnymi upodobaniami, pamiętając, że do lekkostrawnych przypraw zaliczają się przede wszystkim: sól, sok z cytryny, tymianek, majeranek, bazylia, rozmaryn, wanilia, cynamon, lubczyk. Pozostałych labo należy unikać albo stosować w bardzo niedużych ilościach – w zależności od stanu zdrowia, etapu leczenia czy etapu diety lekkostrawnej po operacji.
Lekkostrawne danie z cukinii: zupa-krem
Składniki:
- 0,5 kg młodej cukinii,
- 350 g ziemniaków,
- jabłko,
- łyżka oliwy,
- 1,2 litra bulionu warzywnego,
- pół łyżki majeranku lub tymianku,
- sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
- Zetrzyj na grubych oczkach cukinię wraz ze skórką. Ziemniaki obierz.
- Zacznij podgrzewać bulion i wrzuć do niego ziemniaki.
- Rozprowadź na patelni łyżkę oliwy, podgrzej i wrzuć na nią startą cukinię. Podsmażaj, co jakiś czas mieszając.
- Gdy cukinia się zeszkli, wrzuć ją do bulionu i ziemniaków i dodaj przyprawy. Gotuj lekkostrawną zupę z cukinii ok. 20 minut, aż ziemniaki zmiękną.
- Obierz jabłko i wkrój je do zupy.
- Zupę zmiksuj ręcznym blenderem i postaw jeszcze na kilka minut na ogniu.
Uwaga! Lekkostrawną zupę z cukinii możesz podawać z grzankami z białego pieczywa i kleksem jogurtu naturalnego. Jeszcze lepsza zupa z cukinii wychodzi z cukinii pieczonej (jak piec sprawdź w przepisie na lekkostrawny sos z cukinii). Poznaj też przepisy na fit kremy z cukinii, większość dopasowana jest do wymagań diety lekkostrawnej.
fot. Lekkostrawny obiad z cukinii: zupa-krem/ Adobe Stock, Lumixera
Lekkie danie z cukinii: leczo
Składniki:
- 0,5 kg cukinii,
- papryka czerwona,
- papryka żółta lub zielona,
- marchewka,
- 0,5 kg pomidorów,
- pół piersi z kurczaka,
- olej rzepakowy,
- sól, pieprz, papryka słodka w proszku, rozmaryn.
Sposób przygotowania:
- Papryki i cukinię pokrój w kostkę, a marchew obierz i pokrój w niezbyt grube plasterki. Pomidory sparz, obierz ze skórki, również pokrój i wrzuć na rozgrzaną patelnię z małą ilością oleju. Gdy zmiękną, przełóż do garnka. Dolej pół szklanki wody i wstaw na niewielki ogień, przykrywając przykrywką.
- Pierś kurczaka pokrój w dość cienkie paseczki, krótko obsmaż na tej samej patelni i dołóż do garnka.
- Dodaj przyprawy i marchewkę, i duś lekkostrawne leczo pod przykryciem 30 minut, często mieszając. W razie potrzeby dodaj jeszcze wodę.
- Lekkie leczo zjedz z kromką białego pieczywa, gotowanymi ziemniakami lub ryżem.
fot. Lekkostrawny obiad z cukinią: leczo/ Adobe Stock, Yotka
Lekkostrawna zapiekanka z cukinii
Składniki:
- 1 kg cukinii,
- garść szpinaku,
- 4 jaja,
- 4 pomidory,
- sól, pieprz, tymianek,
- 2 łyżki oliwy.
Sposób przygotowania:
- Cukinię zetrzyj na grubych oczkach tarki, posól, wymieszaj i odstaw na 20-30 minut.
- Zacznij rozgrzewać piekarnik do 180 stopni.
- Szpinak posiekaj, a pomidory sparz i obierz ze skórki, a potem pokrój w kostkę.
- Odcedź cukinię i mocno ją odciśnij.
- W dużej misce wymieszaj wszystkie warzywa. Dodaj jaja i przyprawy i ponownie dokładnie wymieszaj.
- Wyłóż masę jajeczno-warzywną do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i wstaw do piekarnika na ok. godzinę.
- Lekkostrawna zapiekanka z cukinią najlepiej smakuje z sosem jogurtowym.
Poznaj też przepisy na fit zapiekanki z cukinią.
fot. Lekkostrawny obiad z cukinią: zapiekanka/ Adobe Stock, trufelka
Lekkostrawny sos z cukinii
Składniki:
- 800-900 g cukinii,
- 2 łyżki pasty pomidorowej,
- pasta pomidorowa,
- jogurt grecki,
- koperek,
- bazylia,
- oliwa,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Upiecz pokropioną oliwą cukinię w 200 stopniach – wystarczy ok. 20 minut. Zostaw do przestygnięcia.
- Pokrój cukinię w kostkę.
- Do garnka włóż cukinię, dodaj jogurt, pastę lub koncentrat pomidorowy i przyprawy. Wlej 3 łyżki wody i wymieszaj. Postaw na małym ogniu. Doprowadź do wrzenia, cały czas mieszając.
- Zdejmij z ognia i odczekaj kilka minut, aby cukinia złapała wszystkie aromaty.
- Lekkostrawny sos z cukinii dodawaj do ryżu, makaronu, kaszy lub pieczonego albo gotowanego kurczaka.
Czytaj także:
Przepisy na lekkostrawne zupy na ciepło i na zimno
Jak przygotować lekkostrawny obiad bez mięsa + przepisy
Pomysły na lekkostrawne śniadania