Składniki:
- opakowanie kaszy kuskus, cena 3 zł,
- ogórek świeży, cena 1 zł,
- papryka czerwona, cena 1,50 zł,
- pół słoika czarnych oliwek, cena ok. 2 zł
- pół opakowania sera feta, cena 2 zł,
- natka pietruszki (opcjonalnie świeża mięta, kolendra), cena 1,5 zł,
- 1 mała czerwona cebula, cena ok. 60 gr,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 1 łyżeczka papryczki chili,
- 1 łyżeczka curry,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Kuskus, czyli błyskawiczna kasza z pszenicy durum, doskonale nadaje się do dań, które musisz wykonać w błyskawicznym tempie.
W naszej wersji występuje z czarnymi oliwkami, papryką, świeżym ogórkiem i czerwoną cebulą, ale możesz dodać do niego suszone lub świeże pomidory, ser haloumi czy grillowanego bakłażana. Kuskus z warzywami to sycący, tani i szybki obiad dla całej rodziny.
- Kuskus zalej wrzątkiem, posól i dodaj całą kurkumę, papryczkę chili i curry - dzięki temu będzie miał niezwykły aromat i kolor.
- Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.
- Do dużej miski dodaj kuskus, wszystkie warzywa, pokruszoną fetę i posiekaną natkę pietruszki.
- Całość polej sosem sojowym i dokładnie wymieszaj.
Więcej przepisów na pyszne obiady:
Przepis na omlet z warzywami
Przepis na spaghetti z pesto z jarmużu
Przepis na leczo z jarmużu
Penne z sosem szpinakowym