Kuskus z warzywami w orientalnej wersji - przepis na obiad za 10 zł

Kuskus z ogórkiem, papryką, czarnymi oliwkami i fetą z orientalnymi przyprawami to odświeżający pyszny obiad dla całej rodziny.
/ 27.03.2020 14:18
DRUKUJ PRZEPIS
Kuskus z warzywami w orientalnej wersji - przepis na obiad za 10 zł fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 4
Czas wykonania: 20 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • opakowanie kaszy kuskus, cena 3 zł,
  • ogórek świeży, cena 1 zł,
  • papryka czerwona, cena 1,50 zł,
  • pół słoika czarnych oliwek, cena ok. 2 zł
  • pół opakowania sera feta, cena 2 zł,
  • natka pietruszki (opcjonalnie świeża mięta, kolendra), cena 1,5 zł,
  • 1 mała czerwona cebula, cena ok. 60 gr,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka papryczki chili,
  • 1 łyżeczka curry,
  • sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:

Kuskus, czyli błyskawiczna kasza z pszenicy durum, doskonale nadaje się do dań, które musisz wykonać w błyskawicznym tempie.

W naszej wersji występuje z czarnymi oliwkami, papryką, świeżym ogórkiem i czerwoną cebulą, ale możesz dodać do niego suszone lub świeże pomidory, ser haloumi czy grillowanego bakłażana. Kuskus z warzywami to sycący, tani i szybki obiad dla całej rodziny.

  1. Kuskus zalej wrzątkiem, posól i dodaj całą kurkumę, papryczkę chili i curry - dzięki temu będzie miał niezwykły aromat i kolor.
  2. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę.
  3. Do dużej miski dodaj kuskus, wszystkie warzywa, pokruszoną fetę i posiekaną natkę pietruszki.
  4. Całość polej sosem sojowym i dokładnie wymieszaj.

Więcej przepisów na pyszne obiady:
Przepis na omlet z warzywami
Przepis na spaghetti z pesto z jarmużu
Przepis na leczo z jarmużu
Penne z sosem szpinakowym

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA