Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności:
łatwy
Składniki:
- kilka sztuk młodych ziemniaków,
- sól gruboziarnista,
- pieprz,
- szczypta słodkiej mielonej papryki,
- szczypta rozmarynu,
- 2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Młode ziemniaki umyj, nie obieraj. Pokrój w paski różnej długości.
- W misce wymieszaj olej i przyprawy (poza solą). Piekarnik nastaw na 180 stopni.
- Młode ziemniaki dokładnie obtocz w oleju z przyprawami, a następnie ułóż na blaszce z papierem do pieczenia.
- Gotowe frytki z młodych ziemniaków posyp solą gruboziarnistą i wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30-40 minut.
- Tak przygotowane frytki z młodych ziemniaków podawaj na ciepło, najlepiej z ketchupem albo sosem czosnkowym.
Czytaj także:
Frytki z cukinii
Frytki z dyni
Idealnie chrupiące frytki