Makaron ze szpinakiem i fetą. Prosty przepis na wegetariański obiad

Makaron ze szpinakiem i fetą to banalny sposób na pyszny obiad, który możesz zabrać ze sobą do pracy. Dodaj do niego brokuły pomidorki koktajlowe i czosnek.
Urszula Wilczkowska / 29.01.2020 13:30
DRUKUJ PRZEPIS
Makaron ze szpinakiem i fetą. Prosty przepis na wegetariański obiad fot. Adobe Stock
Liczba porcji: 2
Czas wykonania: 30 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 300 g makaronu fusilli,
  • 150 g świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 100 g sera feta,
  • brokuły w różyczkach,
  • 2 garści pomidorków koktajlowych,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
Przygotowanie:

Makaron ze szpinakiem i fetą to najprostszy pomysł na obiad z niczego. Dorzuć do niego mrożone warzywa, a nawet garść pestek z dyni. To pyszny, sycący i bardzo zdrowy wegetariański posiłek! Jeśli wolisz jednak danie z mięsem, sprawdź też nasz przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem.

  1. Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu – powinien być al dente, ponieważ będziesz go jeszcze podgrzewać na patelni.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć czosnek, szpinak i brokuły. Podgrzewaj, aż brokuły staną się miękkie.
  4. Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę.
  5. Makaron ze szpinakiem i fetą możesz jeść od razu, ale będzie równie dobrze smakował także na zimno. Smacznego!

Więcej przepisów na dania z makaronem:
Penne z kurczakiem i pomidorami
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Pad thai
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Makaron z brokułami i kurczakiem

DRUKUJ PRZEPIS
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)