Składniki:
- 300 g makaronu fusilli,
- 150 g świeżego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g sera feta,
- brokuły w różyczkach,
- 2 garści pomidorków koktajlowych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
Przygotowanie:
Makaron ze szpinakiem i fetą to najprostszy pomysł na obiad z niczego. Dorzuć do niego mrożone warzywa, a nawet garść pestek z dyni. To pyszny, sycący i bardzo zdrowy wegetariański posiłek! Jeśli wolisz jednak danie z mięsem, sprawdź też nasz przepis na makaron ze szpinakiem i kurczakiem.
- Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu – powinien być al dente, ponieważ będziesz go jeszcze podgrzewać na patelni.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni podgrzej oliwę z oliwek. Wrzuć czosnek, szpinak i brokuły. Podgrzewaj, aż brokuły staną się miękkie.
- Dodaj makaron i dokładnie wymieszaj. Dodaj pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojoną w kostkę fetę.
- Makaron ze szpinakiem i fetą możesz jeść od razu, ale będzie równie dobrze smakował także na zimno. Smacznego!
Więcej przepisów na dania z makaronem:
Penne z kurczakiem i pomidorami
Zapiekanka makaronowa z kurczakiem
Pad thai
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
Makaron z brokułami i kurczakiem